Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας

Associated Press

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Στην Ουκρανία συνεχίζεται η κινητοποίηση «Ξεσηκώσου, Ουκρανία!» και η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κούτσμα για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Τη Δευτέρα το βράδυ 30 βουλευτές μ' επικεφαλής τους ηγέτες της αντιπολίτευσης - τον Α' γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Μορόζ και την πρόεδρο του συνασπισμού «Μπατκίβτσινα» Ιούλια Τιμοσένκο μπήκαν στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης «UT1» λίγη ώρα πριν βγει «στον αέρα» το δελτίο ειδήσεων και ζήτησαν να τους δοθεί δέκα λεπτών τηλεοπτικός χρόνος «για να πουν στον ουκρανικό λαό την αλήθεια». Η διεύθυνση της εθνικής τηλεόρασης δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους, τονίζοντας ότι χρειάζεται απόφαση του Κοινοβουλίου. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου δύο ωρών οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν το κτίριο.

Την Τρίτη, 24 Σεπτέμβρη, κατέφθασαν με λεωφορεία στο κέντρο του Κιέβου πικετοφορίες και εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων κομμάτων και κινημάτων από άλλες περιοχές της χώρας. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου με κύριο σύνθημα «Κάτω ο Κούτσμα!». Την ίδια ώρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι των αριστερών και τον συνασπισμού της Τιμοσένκο ζήτησαν να μπει στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου το ζήτημα της παραίτησης του Κούτσμα. Η πρόταση αυτή δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο να επιδώσουν το ψήφισμα με το αίτημα για την παραίτηση του προέδρου. «Θα οργανώσουμε τις μάζες και θα πετύχουμε την παραίτηση του Κούτσμα πριν από τη λήξη της θητείας του», δήλωσε ο Σιμονένκο. Στο μεταξύ, 50 βουλευτές κήρυξαν απεργία πείνας μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, μετά που ο Κούτσμα αρνήθηκε να δεχτεί το ψήφισμα της αντιπολίτευσης για την παραίτησή του. Μόλις έμαθε για την απεργία πείνας ο Κούτσμα συμφώνησε να συναντηθεί την Τετάρτη πρωί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η κινητοποίηση «Ξεσηκώσου, Ουκρανία!», η οποία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, αποτελεί ένα ιδιόμορφο βαρόμετρο των διαθέσεων στην κοινωνία. Η υπομονή του λαού έφτασε στο έπακρο, η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ζητούν απλώς να φύγει ο Κούτσμα. Θα αλλάξει όμως η ζωή του λαού μόνο με την αντικατάσταση ενός προέδρου με άλλο, αν δεν αλλάξει το σημερινό καθεστώς; Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές θεωρούν ότι η Δύση και πριν απ' όλα οι ΗΠΑ, θα ήθελαν στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας έναν πιο φιλοδυτικό, φιλοαμερικανό πρόεδρο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γιουστσένκο. Κάτι περισσότερο, θα ήθελαν να τον τοποθετήσουν στην προεδρική θέση με τα χέρια της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ