Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφο αντίστασης στην πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η συνέντευξη Τύπου

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
Στο θέμα των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και στην εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ κόντρα στα σχέδια μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας αναφέρθηκε εκτενώς η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Για μας ο ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη πρέπει να βγάλει από τη μέση τα αυστηρά τοπικά προσωπικά κριτήρια. Μπορεί για παράδειγμα οι συνδυασμοί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να έχουν αξιόλογους επιστήμονες, να έχουν πρόσωπα που να λένε πολύ ζεστά καλημέρα, που να είναι πολύ φιλικά στη συμπεριφορά τους και στους κατοίκους της περιοχής, και όταν βαρυγκωμούν οι κάτοικοι να αρχίζουν να βαρυγκωμούν κι αυτοί, αλλά είναι δεσμευμένοι στις πολιτικές των κομμάτων που τους στηρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στο ρόλο που οφείλει να παίξει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε τα εξής:

«Υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, είτε βγαίνουν για πρώτη φορά είτε έχουν δοκιμαστεί ξανά, που δεν αποφασίζουν να εναντιωθούν συνολικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σαν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι διαθέσιμοι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Επομένως, το κριτήριο με το οποίο θα πρέπει να ψηφίσει ο καθένας πρέπει να είναι πρώτα από όλα πολιτικό. Και τους καλούμε να στηρίξουν τους αγωνιστικούς ενωτικούς συνδυασμούς τους οποίους στηρίζει και συμμετέχει το ΚΚΕ, το κόμμα το οποίο αντιστάθηκε, προειδοποίησε, έδρασε και συνέβαλε στην αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων.

Το να στηρίξει κάποιος το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δεν προϋποθέτει τη συμφωνία εφ' όλης της ύλης με το Κόμμα. Ομως έχει μία εγγύηση ότι θα υπάρξει έγκαιρη, συνεπής και ανυποχώρητη αντίσταση και θα συμβάλει στο να πάρουν οι λαϊκές δυνάμεις την πρωτοβουλία».

Ερωτώμενη από δημοσιογράφο για το ζήτημα «ενότητα της Αριστεράς», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Εμείς όταν παλεύουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το εννοούμε. Δε θέλουμε δηλαδή να πάμε από το παράθυρο. Ενότητα της Αριστεράς σημαίνει πάλη κατά των μονοπωλίων, κατά των ιμπεριαλιστικών επιλογών. Αυτοί που μιλάνε για ενότητα της Αριστεράς δεν είναι αντίθετοι με τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Μάαστριχτ και Αριστερά δεν πάνε μαζί. Ολοι χρησιμοποιούν σαν καταφύγιο τον όρο Αριστερά.

Εμείς έχουμε μια πολύ πιο πλατιά και συγκεκριμένη γραμμή συμμαχίας. Κοινή δράση της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τους μικρομεσαίους, κοινή δράση και σε πολιτικό επίπεδο δυνάμεων που είναι αντίθετες με τις επιλογές που υπηρετούν την πλουτοκρατία».

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει ένας αριστερός δήμαρχος μέσα στο πλαίσιο του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που ισχύει, τόνισε τα εξής: «Μετά το 1994, ψηφίστηκαν νόμοι σταδιακά από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό. Η ΝΔ καταψήφισε τον Καποδίστρια που είναι μια πλευρά του συνολικού θεσμικού πλαισίου. Το θεσμικό πλαίσιο έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσημα σε μηχανισμό αποκέντρωσης της αντιδραστικής πολιτικής, δίνει τη δυνατότητα και τα δικαιώματα να συμβάλει στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στη φορομπηχτική πολιτική. Πραγματικά, είναι ένα ερώτημα: Ενας κομμουνιστής, ένας αριστερός νομάρχης ή δήμαρχος, μαζί βεβαίως με το νομαρχιακό ή δημοτικό συμβούλιο μπορεί να υπερβεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο; Μπορεί να το υπερβεί αν απειθαρχήσει σε αυτό, αν το πολεμήσει. Τι εμποδίζει ένα δήμαρχο, ένα δημοτικό συμβούλιο να ταχθεί στο πλευρό των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων για το θέμα π.χ. της κοινωνικής ασφάλισης;

Δήμαρχος και νομάρχης που λέει ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητά του, σημαίνει ότι το μόνο που δέχεται είναι να γίνει το "μακρύ χέρι" της κρατικής εξουσίας. Βεβαίως, μπορούν να συμβάλλουν στην οργάνωση της πίεσης και διεκδίκησης και να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις. Μπορούν να απειθαρχήσουν σε ορισμένα ζητήματα. Αν θες να μπεις μπροστά, θα μπεις μπροστά και με κόστος».

Μεταφέροντας τέλος την εμπειρία που αποκομίζει το ΚΚΕ από την επαφή του με τους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Υπάρχει κορυφαία αγανάκτηση. Αλίμονο αν δεν υπήρχε αγανάκτηση, κανείς δεν είναι εθελοντής στη φτώχεια. Δεύτερον, έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια πολιτική. Πριν τέσσερα - πέντε χρόνια, όταν εμείς το λέγαμε, συναντούσαμε αντιδράσεις. Σήμερα, οι ίδιοι λένε ότι δεν έχουν διαφορά αυτά τα κόμματα. Τρίτον, διάθεση για κάτι άλλο, έξω από αυτά τα δύο κόμματα, υπάρχει. Δεν μπορώ να πω όμως αυτή τη στιγμή, παρά την πρόοδο που υπάρχει, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κατανοηθεί ποια είναι η εναλλακτική λύση. Για μας είναι θετικό ότι υπάρχει έστω ένας προβληματισμός, αναζήτηση ενός άλλου δρόμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ