Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εκπτωση 50% στις... «αυτόνομες καθόδους»

Σημαντικές εκπτώσεις από την απόφαση του θεματικού του Συνεδρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση την οποία θα επιδιωκόταν η αυτόνομη κάθοδος σε νομαρχίες και δήμους, έκανε εν τέλει ο Συνασπισμός, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, σχετικά με τους υποψηφίους που στηρίζει στην πλειοψηφία των νομαρχιών και σε αρκετούς δήμους της Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις επικριτικές φωνές αρκετών στελεχών του ΣΥΝ που εδώ και καιρό κάνουν λόγο για μη εφαρμογή στην πράξη της απόφασης του Συνεδρίου. Ενα συνέδριο του οποίου και οι ίδιες οι εργασίες είχαν προϊδεάσει και για την τύχη των αποφάσεών του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η αρμόδια τριμελής επιτροπή της Πολιτικής Γραμματείας, αποτελούμενη από τους Σπ. Λυκούδη, Στ. Λεουτσάκο και Γ. Μπαλάφα, στις 25 από τις 50 νομαρχίες ο Συνασπισμός συμμετέχει και στηρίζει ψηφοδέλτια συνεργασίας, το 38% των οποίων με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο υπόλοιπο 12% εντάσσονται και αρκετοί «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους συνδράμει ο ΣΥΝ.

Σε ό,τι αφορά στους δήμους των πρωτευουσών νομών, σε ποσοστό 48% ο ΣΥΝ στηρίζει ψηφοδέλτια συνεργασίας, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις συνεργασιών με άλλα κόμματα, όπως με τη ΝΔ στη Νομαρχία Δωδεκανήσου ή στους δήμους Κατερίνης, Βούλας, Π. Ψυχικού και Κορίνθου.

Για τις νομαρχίες και του δήμους για τους οποίους δε δόθηκαν στοιχεία η επιτροπή ανέφερε πως απλά αναμένει την τυπική δημοσιοποίηση πρώτα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και πως ορισμένες από τις υποψηφιότητες που στηρίζει θα τις δημοσιοποιήσει το αργότερο ως τη Δευτέρα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ότι η επιτροπή δεν αναφέρθηκε σε κάποια πλατφόρμα θέσεων, στη βάση της οποίας επιδιώχτηκαν και επιτεύχτηκαν αυτές οι συνεργασίες. Παραμένει δηλαδή άγνωστο βάσει ποιου προγράμματος, ποιων δεσμεύσεων, με ποιους στόχους διεκδικούνται δήμοι και νομαρχίες και διεξάγει ο Συνασπισμός τη μάχη των τοπικών εκλογών. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως οι βασικοί προγραμματικοί άξονες του ΣΥΝ, όπως αυτοί είχαν προσδιοριστεί στο θεματικό συνέδριο, εάν και εφόσον παραμένουν σε ισχύ και δεσμεύουν τους υποψηφίους που στηρίζει στο σύνολο των δήμων και των νομαρχιών, δε διαφοροποιούνται και πολύ από αυτούς του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτική που επέφερε ραγδαίες αλλαγές, εξαιρετικά αρνητικές για το λαό.

Η συναντίληψη άλλωστε επί θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται και από το εύρος των συνεργασιών με το κυβερνών κόμμα. Ενώ η αυτόνομη κάθοδος στους τρεις μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην οποία τόσο μεγάλη έμφαση δίνει η ηγεσία του Συνασπισμού αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως στοχεύει στην εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνεπή έκφραση της διαφορετικής του αντίληψης και πολιτικής, της ριζικής του διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και αυτόνομα και με το ΠΑΣΟΚ(2005-07-12 00:00:00.0)
Ας τα πάρουν υπόψη τους(2002-10-19 00:00:00.0)
Διαπλοκές, παζάρια και συναλλαγές(2002-09-22 00:00:00.0)
Αλλού... κοιτούν, γι' αλλού τραβούν!(2002-05-26 00:00:00.0)
«Οργανικό διάλογο» θέλει με το ΠΑΣΟΚ(2001-11-07 00:00:00.0)
«Τριβές» για τις συνεργασίες στις εκλογές για την Τ Α(2000-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ