Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τα «Ιμια» είναι ισπανικά

«

Δεν υπάρχει κανένας στην ΕΕ που να διαφωνεί με την αντίδραση της Ισπανίας, καθώς το Μαρόκο ήταν αυτό που ξεκίνησε τη διαμάχη», γράφει αυτές τις μέρες ο διεθνής Τύπος, μεταφέροντας τις θέσεις αξιωματούχων της ΕΕ, σχετικά με την ισπανο- μαροκινή διαμάχη για μια αμφισβητούμενης κυριότητας βραχονησίδα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, βγήκε ευθαρσώς να υποστηρίξει τη Μαδρίτη, εκφράζοντας την κοινοτική αλληλεγγύη, λέγοντας ότι το διαμφισβητούμενο νησί, που ας σημειωθεί βρίσκεται 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου, αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος.

Το νησί Περζίλ (για τους Ισπανούς) ή Λέιλα (για τους Μαροκινούς), μια νησίδα «ορφανή» από κατοίκους, βρέθηκε αυτές τις μέρες στο προσκήνιο της επικαιρότητας, για να μας θυμίσει μερικά πράγματα. Πρώτα απ' όλα, ότι «δίκιο έχει αυτός που είναι σε θέση, όχι απλώς να το υποστηρίξει, αλλά και να το επιβάλει». Υπό αυτήν την έννοια, το δίκιο της Μαδρίτης είναι αναμφισβήτητο.

Αντίθετα, το δίκιο της Ελλάδας δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, καθώς θα πρέπει να το αναζητήσει σε συμβούλια κορυφής, διμερείς επαφές, διεθνή δικαστήρια και την καλή θέληση των «συμμάχων» και «φίλων». Βλέπετε, η υπόθεση των Ιμίων δε στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει την αλληλεγγύη των εταίρων. Αυτοί, προφανώς, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκαιο έχει νόημα γι' αυτόν που μπορεί να το επιβάλει. Και η Ελλάδα, εκείνη ακριβώς τη νύχτα της κρίσης, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το δίκιο της. Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί αποβίβασαν στρατιωτική δύναμη, η οποία εκδίωξε από τη νησίδα Περζίλ τους λίγους Μαροκινούς στρατιώτες, χωρίς, μάλιστα, να πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Τι κι αν στο Μαρόκο χαρακτηρίζουν αυτήν την πράξη «αιτία πολέμου»;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ