Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να οργανώσει την αντίστασή του απέναντι στο σχέδιο «Εύρυτος» και στην εμπορευματοποίηση του νερού

Σε οργάνωση του αγώνα και αντίσταση στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, που περιλαμβάνει τη μερική εκτροπή των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελλιώτη, καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για την "αντιμετώπιση της λειψυδρίας" προωθεί αποφασιστικά την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, η οποία θα επιφέρει εκτόξευση των τιμών σε βάρος του λαού. Πρόκειται για σχέδιο που υλοποιείται διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαπενταετία, με στόχο τη στήριξη της βιομηχανίας νερού της ΕΕ, γι' αυτό ιεραρχεί τεχνικές λύσεις ύδρευσης και άρδευσης με κριτήριο την κερδοφορία των επενδύσεων, σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει η ΚΟ Ευρυτανίας σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την απειλή της «ξηρασίας» και «αντί να προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, προωθεί ορισμένα τεχνικά έργα μεταφοράς νερού και κυρίως την πανάκριβη λύση της αφαλάτωσης για την Αττική. Πρόκειται για τεχνικές λύσεις δεμένες με την πολιτική της ΕΕ για την "πράσινη ενεργειακή μετάβαση", αφού η αφαλάτωση θα μπορεί να αξιοποιεί την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια των πανάκριβων ΑΠΕ».

Αναφερόμενη στο σχέδιο «Εύρυτος» και τη μερική εκτροπή των ποταμών Καρπενησιώτη και του Κρικελλιώτη προς τον Εύηνο, η ΚΟ Ευρυτανίας κάνει λόγο για «φαραωνικού μεγέθους σχέδιο» που «δεν έχει ως βασικό στόχο την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης της Αθήνας, αλλά την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου και την περαιτέρω δέσμευση των καλής ποιότητας υδατικών αποθεμάτων της Λεκάνης Απορροής του Αχελώου, με σκοπό την εμπορική τους χρήση. Θέλουν να αντλούν ετησίως 200 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, ενώ ταυτόχρονα ομολογούν ότι το δίκτυο έχει απώλειες 250 εκατ. κυβικά μέτρα. Και αντί να συντηρηθεί το δίκτυο, με γνώμονα τα κέρδη επιλέγεται η λύση των γιγαντιαίων έργων, που μεταξύ άλλων θα έχει μεγάλες συνέπειες στο περιβάλλον, στο έδαφος, στο τοπίο».

Σημειώνει επίσης ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων «προωθεί τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, που πέραν των διευρυμένων χωρικών ορίων θα ασχολούνται και με την άρδευση, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του κόστους για τους βιοπαλαιστές αγρότες και για τους λαϊκούς καταναλωτές». Και κλείνει με κάλεσμα σε οργάνωση του αγώνα για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών, υπογραμμίζοντας:

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να απορρίψει κατηγορηματικά και να αντιπαλέψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, συνολικά την πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, διεκδικώντας φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.

Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να ορθώσει τείχος αντίστασης και προστασίας απέναντι σε όσους θέλουν να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας.

Οπως ο λαός ενωμένος απέτρεψε το ξεπούλημα της πηγής "Πούντος" στη Γρανίτσα, έτσι και με εκατό φορές μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαζικότητα πρέπει να περιφρουρήσει τον πλούτο των βουνών μας. Το νερό είναι φυσικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ