Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2025 - Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τη Δευτέρα το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν 70 σωματεία και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας (πρ. Νομαρχία) στις 5 μ.μ. κατά τη διάρκεια ψήφισης των επικίνδυνων σχεδίων για καύση απορριμμάτων στην περιοχή.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν: «Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στη δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) αποβλήτων στην ΠΕ Κοζάνης που προορίζεται να υποδέχεται υπολείμματα από πέντε Περιφέρειες: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.

Ο λαός της περιοχής μας βιώνει την ανεργία και την ερημοποίηση, την ενεργειακή φτώχεια, τους μισθούς πείνας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.ά. Η δημιουργία της μονάδας καύσης απορριμμάτων θα είναι ένα ακόμα συντριπτικό χτύπημα για το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καύση υπολειμμάτων (SRF, RDF) που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων, προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων και μικροσωματιδίων ακόμη και με χρήση σύγχρονων φίλτρων, που προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες και σωματίδια που με τις βροχές περνούν στο έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ταυτόχρονα ο λαός της περιοχής θα κληθεί να πληρώσει αυξημένα δημοτικά τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα νέο χτύπημα στα τσακισμένα εισοδήματά του για να πληρώνουν οι δήμοι τα υψηλά τέλη εισόδου στην μονάδα καύσης.

Δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας. Το δικαίωμα να ζούμε σε καθαρό περιβάλλον δεν αντισταθμίζεται με τίποτα. Δίνουμε τη μάχη για ζωή μας και για το μέλλον της περιοχής!».

Τα σωματεία και οι φορείς απαιτούν: Να μην προχωρήσει η καύση απορριμμάτων ούτε στην «Πτολεμαΐδα 5», ούτε στο Νότιο Πεδίο, ούτε πουθενά. Να συνεχίσει τη λειτουργία του σαν λιγνιτική μονάδα ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5» με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στα ορυχεία. Καμία σκέψη για αύξηση των δημοτικών τελών και της τιμής της τηλεθέρμανσης.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ