Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2025 - Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές και η προσωρινή διαμονή των ξεριζωμένων σε άθλιες συνθήκες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα νότια της Κρήτης. Την Παρασκευή το πρωί στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Καλών Λιμένων, διασώθηκαν 25 ξεριζωμένοι που ήταν μέσα σε λέμβο, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν και στα νότια παράλια του νομού Χανίων: Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, βάρκα με 75 άτομα αποβιβάστηκε ήδη στο νησί, ενώ ένα ακόμα σκάφος με περίπου 60 μετανάστες κατέπλευσε στη Γαύδο, συνοδευόμενο από σκάφος της FRONTEX. Την ίδια ώρα, τρίτο σκάφος με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων εντοπίστηκε να πλέει προς τη Γαύδο.

Παράλληλα, ήδη οι πρόχειροι χώροι προσωρινής φιλοξενίας σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο είναι ασφυκτικά γεμάτοι από προηγούμενες προσφυγικές ροές, εξαιτίας της μη ύπαρξης χώρου στα ΚΥΤ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της έλλειψης κατάλληλου χώρου στην Κρήτη. Συνολικά 462 μετανάστες παραμένουν από δέκα μέρες έως και έναν μήνα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Σήμερα 342 μετανάστες παραμένουν στην πρώην Περιφερειακή Αγορά της Αγυιάς, 85 είναι στοιβαγμένοι στον παντελώς ακατάλληλο χώρο του παλιού ψυγείου στο Ηράκλειο και 35 φιλοξενούνται στον χώρο του παλιού λιμεναρχείου στο Ρέθυμνο.

Οι λιμενικοί για άλλη μια φορά καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες παραμονής των ξεριζωμένων. Οπως τονίζουν, οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μετατρέπονται σε υγειονομικές «βόμβες» για πρόσφυγες - μετανάστες και όσους εργάζονται εκεί, καθώς δεν υπάρχουν δομές προσωπικής υγιεινής των ξεριζωμένων σε αυτούς τους χώρους, ούτε σταθερή υγειονομική φροντίδα. Ετσι, η παρατεταμένη παραμονή σε αυτούς τους χώρους εντείνει τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες διαμονής.

Την ίδια ώρα που οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται σε τέτοιους άθλιους χώρους κλιμακώνεται και η αντιμεταναστευτική, ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, στο πλαίσιο του απαράδεκτου Συμφώνου για το Ασύλο και τη Μετανάστευση. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, που φυλακίζονται και απελαύνονται, ενώ ενταφιάζεται ακόμα και η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιτούντες άσυλο, αφού οι διαδικασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Επίσης την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλάζει την ορολογία «παράτυπη μετανάστευση» σε «παράνομη», σηματοδοτώντας ακόμα πιο άγριο κυνήγι των ξεριζωμένων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ