Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δριμύτατη αντίδραση στην υποβάθμιση απ' τον οίκο «Μούντις»

ΤΟΚΙΟ.-

Το χτεσινό 24ωρο φαίνεται πως δεν ήταν απ'?τις καλύτερες μέρες για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Απ?τη μία, είχε να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική υποβάθμιση της Ιαπωνίας απ'?το διεθνή όμιλο χρηματοπιστωτικών εκτιμήσεων Μούντις, απ'?την άλλη, είχε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις που δημιούργησε (σε γείτονες χώρες και το ντόπιο ειρηνευτικό κίνημα) η δήλωση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιασούο Φουκούντα πως «τίποτε δεν εμποδίζει την Ιαπωνία απ'?το να αποκτήσει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα»!

Διάβημα... προς τον οίκο Μούντις!

Η αρνητική «βαθμολόγηση» της ιαπωνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας απ'?τον χρηματοπιστωτικό οίκο Μούντις φάνηκε στην κυβέρνηση Κοϊζούμι ως τουλάχιστον δυνατό ράπισμα, καθώς επρόκειτο για την τρίτη-μέσα σε έξι μήνες!-υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής ικανότητας του Τόκιο και σε δη σε μία περίοδο όπου γινόταν ορατή, έστω και αχνά, μία κάποια οικονομική ανάκαμψη...

H πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας ως προς το εγχώριο νόμισμα υποβαθμίζεται, βάσει της απόφασης της Moody's, στο A2 από το Αα3, ενώ έναντι των ξένων νομισμάτων διατηρείται στο Αα1.

Ηδη πριν τη σημερινή υποβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ήταν στο χαμηλότερο σημείο έναντι των άλλων βιομηχανικών χωρών, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ιταλίας στο Αα2. Ετσι, πλέον, από χτες η Ιαπωνία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο χρηματοπιστωτικής ικανότητας με την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Λετονία.

«Η οικονομική πολιτική, όπως υλοποιείται και σχεδιάζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, δεν είναι ικανοποιητική για να αποτρέψει επιδείνωση της κατάστασης του εσωτερικού χρέους» έγραφε, μεταξύ άλλων, η έκθεση-απόφαση του συγκεκριμένου οίκου...

Αυτό το γεγονός έκανε τον ιάπωνα υπουργό ΟΙκονομικών, Μασατζούρο Σιοκάουα, να κατηγορήσει τον οίκο Μούντις για ιδιοτελή και ύποπτα κίνητρα και να προβεί στη μάλλον πρωτοφανή κίνηση να ζητήσει γραπτές εξηγήσεις ώστε να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη απόφαση(!).

«Ζητούμε έντονα από τη Moody's να αναθεωρήσει την απόφασή της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας με νόημα:«Το κάνουν για να κερδίσουν δουλειές. Ακριβώς επειδή λειτουργούν έτσι, εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε πολιτική... η αγορά δε δίνει σημασία».

Η πρόταση του Φουκούντα...

«Σύμφωνα με τον προσωπικό μου τρόπο σκέψης, θα έλεγα πως είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα, προκαλώντας την αμηχανία του Κοϊζούμι και την εύλογη ανησυχία γειτονικών χωρών για τις τελευταίες κινήσεις του Τόκιο με πρόσχημα τη συμμετοχή της στην «αντιτρομοκρατική» προσπάθεια των ΗΠΑ...

Ο ίδιος υπουργός φέρεται μάλιστα να πρόσθεσε μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους πως «τίποτε, και δη το μεταπολεμικό Σύνταγμα, δεν εμποδίζει τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης απέφυγε με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Φουκούντα ενώ η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μισάκο Κάζι αρνήθηκε ό,τι ο υπουργός είπε ότι είπε λέγοντας πως στην πραγματικότητα εννοούσε πως «δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει συγκεκριμένα στην Ιαπωνία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ