Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συντήρηση της έντασης με φόντο τις «ανησυχίες» ΗΠΑ και G8

Associated Press

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες στρατιωτικές δυνάμεις απ' το Αφγανιστάν απέσπασε χτες το Πακιστάν με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων με την Ινδία, ενώ οι σποραδικές εχθροπραξίες στην πυριτιδαποθήκη του Κασμίρ επικεντρώθηκαν χτες στο Σανγκράλ (αποτέλεσμα ο θάνατος ενός Ινδού, μέλους των δυνάμεων ασφαλείας και ο τραυματισμός τεσσάρων στρατιωτών).

Την ίδια ώρα, η ινδική κυβέρνηση εξέπεμπε ποικιλόμορφα μηνύματα προς τα έξω, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζορτζ Φερνάντες, να χαρακτηρίζει «σταθερή» την κατάσταση στο Κασμίρ και τον υπουργό Εσωτερικών, Λεχ Αντβάνι, να απευθύνεται στο λαό της χώρας του λέγοντας πως η κρίση είναι «ρευστή» και διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση Βάτζπαϊ «θα εξετάσει όλες τις επιλογές προκειμένου να βγει η Ινδία νικηφόρα απ' τον ακήρυχτο πόλεμο με το Πακιστάν».

«Η ανάπτυξη στρατευμάτων εκατέρωθεν των συνόρων είναι γεγονός εδώ και έξι μήνες και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα μπορούσε να συμβεί», είπε στη Σιγκαπούρη ο Φερνάντες μετά την εκεί συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, και εξαμελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Φερνάντες φρόντισε, σε κάθε περίπτωση, να εξηγήσει -- αν όχι να «προσωποποιήσει»... -- τις «βαθιές επιφυλάξεις» της ινδικής κυβέρνησης έναντι του Πακιστανού στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ. Κάτι που φάνηκε να κατανοεί, τρόπον τινά, ο επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών γερουσιαστών, Τζακ Ριντ, αφού δήλωσε πως «οι Αμερικανοί βουλευτές αναγνωρίζουν την έντονη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ινδία από ακραία ισλαμικά παραστρατιωτικά στοιχεία».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, αρκέστηκε να διαπιστώσει πως ένας πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, θα «ήταν κάτι το τρομερό και επιζήμιο και θα κατέστρεφε οποιεσδήποτε σκληρά κατακτημένες βελτιώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με αμφότερες τις χώρες». Στο τέλος ο Γούλφοβιτς άφησε και αιχμή για «κυρωτικά μέτρα» έναντι όποιας χώρας δε συμμορφωθεί, λέγοντας πως η παρέμβαση των ΗΠΑ στην ινδο-πακιστανική κρίση θα ποικίλει, αφού θα χαρακτηρίζεται από «πρωτοβουλίες, κίνητρα ακόμη και μέτρα κυρώσεων»...

Τη «διπλωματική» πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον καλούνται να διεκπεραιώσουν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός και ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, αντίστοιχα, που θα μεταβούν, γι' αυτό το λόγο, σε Πακιστάν και Ινδία.

Προηγουμένως, πάντως, Ουάσιγκτον και Λονδίνο είχαν φροντίσει να καλέσουν τους υπηκόους των χωρών τους και το μη απαραίτητο διπλωματικό και βοηθητικό προσωπικό από πρεσβείες και προξενεία ινδικών πόλεων να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας από την... Ινδία.

Πέρα απ' τις ΗΠΑ, παρόμοιο «διαμεσολαβητικό» ρόλο επιχειρεί το Λονδίνο, ενώ χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των εφτά πλουσιότερων χωρών και της Ρωσίας (G8)συναντήθηκαν στην Οτάβα του Καναδά, όπου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους έναντι της πακιστανικής κυβέρνησης, καλώντας τη να «εφαρμόσει αμέσως, όπως έχει δεσμευτεί, συγκεκριμένα μέτρα για να τεθεί τέρμα στις διεισδύσεις πέραν της μεθορίου των τρομοκρατών, αλλά και για να συλληφθούν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που κάτω από τον έλεγχο του Πακιστάν και από το έδαφός του αναπτύσσουν δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ