Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Διέξοδο αναζητά η κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά τις εθνικοπατριωτικές κορόνες, που ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί σιγά - σιγά την αναμενόμενη στροφή και ετοιμάζεται να αποδεχτεί την εξαίρεση ελληνικών περιοχών από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του λεγόμενου ευρωστρατού. Μάλιστα, κατά την προσφιλή της μέθοδο, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να προβάλει το συμβιβασμό σαν μια ακόμη επιτυχία στην εξωτερική της πολιτική.

Ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον ευρωστρατό, οι οποίες διατυπώνονται στο γνωστό «κείμενο της Αγκυρας». Το κείμενο αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, ήταν η θέση που σε υψηλούς τόνους πρόβαλε ο πρωθυπουργός.

Αφού ο πρωθυπουργός έκανε το «κομμάτι» του στο εσωτερικό, εμφανιζόμενος αμετακίνητα προσηλωμένος στην υπεράσπιση των δίκαιων της χώρας, άρχισαν οι διαρροές προς τον Τύπο, οι οποίες έκαναν λόγο για μια νέα πρόταση που κατέθεσε η ισπανική προεδρία και η οποία αξιολογείται ως «θετική» από την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τις διαρροές και το κλίμα που δημιούργησαν, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χτες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, με στόχο να συμφωνήσουν στους τρόπους, με τους οποίους θα χειριστούν επικοινωνιακά το ζήτημα του ευρωστρατού.

Σχολιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες της ισπανικής προεδρίας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε θετικές, αλλά πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της Αθήνας είναι η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν έκανε λόγο για «τροποποίηση του κειμένου της Αγκυρας» και επανέλαβε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος. «Είχαμε την ευκαιρία, όχι μόνον τώρα, αλλά και προηγουμένως και σε άλλες συσκέψεις που είχαμε και με τον πρωθυπουργό να διαμορφώσουμε ενιαία άποψη και ενιαία τακτική. Νομίζω πως αυτό είναι το πολύ σημαντικό στην επιτυχή εξωτερική πολιτική και άμυνα της χώρας μας και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα, υποστήριξε ότι «υπάρχουν πρωτοβουλίες της ισπανικής προεδρίας και πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι σαφές ότι έχει ανοίξει η συζήτηση και αυτό είναι - κατά τη γνώμη μου - πάρα πολύ σημαντικό, να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα εξυπηρετεί, βεβαίως, τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να κλείσει το θέμα της δημιουργίας του ευρωστρατού, μέχρι ή στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης».

Αναφορικά με τη φόρμουλα της ισπανικής προεδρίας, όπως έγραψε η εφημερίδα «Το Βήμα», η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο κείμενο της Αγκυρας προστίθεται μια παράγραφος, η οποία καθιστά σαφές ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ δεσμεύονται ότι θα σέβονται τις αρχές της ΕΕ και τους στόχους της ΚΕΠΑΑ, όπως και το κοινοτικό κεκτημένο.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικότερη ένσταση της Αθήνας, η οποία δε φαίνεται να απασχόλησε καν την ισπανική προεδρία, ήταν η συμμετοχή της Αγκυρας στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φαίνεται ότι επιμένουν να μη συμμερίζονται τις ελληνικές ενστάσεις, δέχονται τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία του σχεδιασμού των επιχειρήσεων του ευρωστρατού, όταν αυτές θα εξελιχθούν σε περιοχές που γειτονεύουν με αυτήν τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ουσιαστικά, εξαιρούνται από τους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας περιοχές όπως το Αιγαίο, αφού η Αγκυρα θα προβάλει τις ενστάσεις της.

Δε γνωρίζει η ΝΔ

Αγνοια για την πρόταση της ισπανικής προεδρίας επικαλείται η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μην τοποθετηθεί, αφήνοντας την κυβέρνηση να κάνει το «πρώτο βήμα» και να την ακολουθήσει στη συνέχεια, στη βάση της «εθνικής ομοψυχίας». «Τις καινούριες προτάσεις της ισπανικής προεδρίας δεν τις γνωρίζουμε», δήλωσε χθες ο Γ. Σουφλιάς, καλώντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση να λύσει τις διαφωνίες στους κόλπους της. «Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει διχογνωμία για την εξωτερική πολιτική μεταξύ των αρμοδίων υπουργών Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι αδιανόητο και πρέπει να αρθεί, γιατί ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ