Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πρόταση για να παραπεμφθούν σε δίκη

Βαρύτατες κατηγορίες για συνολικά δεκατρία άτομα

Συνολικά δεκατρία άτομα κινδυνεύουν να παραπεμφθούν σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες και με αφορμή το φιάσκο της κυβέρνησης στην υπόθεση Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που έχει ως συνέπεια να φυγαδεύσουν τον Κούρδο ηγέτη στο Ναϊρόμπι της Κένυας και από εκεί να παραδοθεί στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε χτες η αίτηση αναίρεσης 2613/01 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών 13 άτομα, το οποία κατηγορούνται για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας του Α. Οτσαλάν στις 28 Γενάρη 1999.

Μεταξύ των 13 κατηγορούμενων είναι ο αντιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντ. Ναξάκης, ο οποίος φέρεται να σχεδίασε την είσοδο του Κούρδου ηγέτη, η συγγραφέας Β. Δαμιανάκου και η κόρη της ζωγράφος Ελ. Βασιλοπούλου που τον φιλοξένησαν για μια νύχτα, οι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας και του αεροδρομίου, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της ΕΛΑΣ, καθώς και οι δύο συντρόφισσες του Οτσαλάν, αλλά και ο ίδιος ο Κούρδος ηγέτης.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στην προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας, έκθεση του ελληνικού κράτους σε κίνδυνο εχθροπραξιών, παράνομη είσοδο αλλοδαπών, παράνομη μεταφορά με αεροπλάνο, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης κλπ. Τα περισσότερα από αυτά τα αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Στη χθεσινή συζήτηση στον Αρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Α. Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγησή του ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μη δεχτεί στο ελληνικό έδαφος τον Οτσαλάν και να μην του παράσχει πολιτικό άσυλο. Επίσης, υποστήριξε ότι γνώριζαν και τη θέση της Τουρκίας, η οποία είχε δηλώσει πως η είσοδος και η παροχή ασύλου στον Οτσαλάν θα θεωρηθεί «casus belli». Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ