Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ολοι στην απεργία!

Εφ' όλης της ύλης δίνουν τη μάχη αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της χώρας. Η απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίστηκε χτες «κινητοποίηση με ευρύτερη διάσταση» για τους δημόσιους υπάλληλους, από τον πρόεδρό της, Σ. Παπασπύρο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το προεδρείο της, κατά την οποία κατέθεσε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο για το Ασφαλιστικό, το μισθολόγιο, το Φορολογικό και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στην πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί.

Κρίσιμο ζήτημα μέχρι και την τελευταία στιγμή παραμένει όχι μόνο η συμμετοχή στην απεργία αλλά και η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Αν και έχουν γίνει περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων, καθοριστικό ρόλο στην προπαγάνδιση της απεργίας διαδραματίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν διαθέσει το σύνολο των μελών και στελεχών τους ώστε να φτάσει το μήνυμα της κινητοποίησης παντού.

Στην Αθήνα θα γίνουν σήμερα ακόμη δυο κεντρικές περιοδείες, στο ΣΔΟΕ και στον «Δημόκριτο», από στελέχη της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης. Χτες ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, έκανε περιοδεία στους εργαζόμενους του ΚΕΠΥΟ, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετική εικόνα για τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα στο Ασφαλιστικό, στα εισοδηματικά, στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο.

«Η παρέμβαση, οι πρωτοβουλίες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι μια αναγκαιότητα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως οι παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό, το μισθολόγιο, τη δημόσια διοίκηση και το Φορολογικό θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ειδικότερα ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Ιούνη -- ήδη έχει αποφασιστεί νέα 24ωρη απεργία -- και έντασή τους από το φθινόπωρο.

Πρόσθεσε ότι «όσο δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, καμία διοίκηση δε νομιμοποιείται να κλείσει τις κινητοποιήσεις», ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο να αποδεχτεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ τα αντιασφαλιστικά μέτρα, με «αντάλλαγμα» παραχωρήσεις στο νέο μισθολόγιο, δήλωσε: «Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ενιαία τα θέματα που άνοιξε στο δημόσιο, αλλά δεν αποτελούν για μας ενιαίο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Εχουμε το πλεονέκτημα να διεκδικούμε ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά δε θα κάνουμε συμψηφισμούς σε αυτοτελή θέματα».

Για το Ασφαλιστικό, ο Σ. Παπασπύρος είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα μειώνουν τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και περιορίζουν τα δικαιώματά τους, ενώ για το μισθολόγιο έκανε αυτοκριτική επειδή κατέβασε τον πήχη των διεκδικήσεων στις 300.000 δραχμές για το βασικό μισθό, καθώς μόνο και μόνο η ενσωμάτωση των επιδομάτων οδηγεί σε αυτό το ποσό. Για το Φορολογικό, επισήμανε ότι το ισοζύγιο πρέπει να είναι θετικό για τους εργαζόμενους με βάση όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Στο πλευρό των απεργών θα σταθούν και οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθούν και στις συγκεντρώσεις.

«Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν», τονίζει σε ανακοίνωση-κάλεσμα στην απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, η οποία καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση όλους τους μηχανικούς της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ