Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΣΟΣ
Τρομοκρατία των πλοιοκτητών

Απολύουν συνδικαλιστές και ζητούν έγγραφο ότι οι εργαζόμενοι δε θα ασχολούνται με το συνδικαλισμό, κατήγγειλε στη Βουλή ο Αγγ. Τζέκης

Σε τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων προχωρούν οι πλοιοκτήτες στη Θάσο και είναι χαρακτηριστικό ότι στις προσλήψεις που κάνουν αναγκάζουν τους νεοπροσληφθέντες να δηλώνουν εγγράφως ότι δε θα συμμετάσχουν στο σωματείο.

Τις καταγγελίες μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης ανακοινώνοντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι στελέχη του εκεί σωματείου (αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, ταμίας).

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, δήλωσε μεν ότι καταδικάζει φαινόμενα αυθαιρεσίας κατά εργαζομένων αλλά είπε ότι το υπουργείο του δεν μπορεί να παρέμβει νομικά για την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Αυτό, είπε, που μπορεί να κάνει το υπουργείο είναι να επιβλέπει εάν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ανακοίνωσε ότι ήδη έδωσε εντολή στην τοπική λιμενική αρχή να ασχοληθεί με τα ζητήματα που καταγγέλλονται στην Ερώτηση.

Δεν αρκεί απλώς η εντολή στη λιμενική αρχή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, τονίζοντας ότι απολύσεις έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς καμία αντίδραση των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, το οποίο πρέπει να ελέγχει την τήρηση των νόμων και των συμβάσεων. Ενδεικτικό της τρομοκρατίας των πλοιοκτητών, είπε ο βουλευτής, είναι και το ότι απέλυσαν εργαζόμενο, επειδή αποσύρθηκε το πλοίο και παρά την υπόσχεση που του έδωσαν για επαναπρόσληψη τελικά έμεινε άνεργος, επειδή είχε το «κακό ελάττωμα» να είναι συνδικαλιστής. Μάλιστα, όσοι προσλαμβάνονται αναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δε θα ασχοληθούν με το συνδικαλισμό!

Τέλος, ο Αγγ. Τζέκης ζήτησε να εκδημοκρατιστεί επιτέλους ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός και να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος 330 που εξακολουθεί ακόμα να ισχύει για τους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ