Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
«Δεν μπορείς να μην ξεσηκωθείς, να μην αντιδράσεις»

Από νωρίς το απόγευμα χτες τα Προπύλαια «ντύθηκαν» στα χρώματα της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, για να δονηθούν στη συνέχεια από τα συνθήματα χιλιάδων λαού και νεολαίας στην ολονύχτια διαμαρτυρία στην Αθήνα... Και καθώς εκατοντάδες φοιτητές έφτιαχναν και άπλωναν τα πανό της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, οι πρώτες σκηνές είχαν ήδη στηθεί δεξιά και αριστερά στον χώρο.

Οι περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές εξάλλου ήταν από το πρωί στο πόδι, ξεσηκώνοντας τους συναδέλφους τους για να συμμετάσχουν μαζικά το βράδυ στην κινητοποίηση.

Μία από αυτούς, η Ιωάννα, είναι φοιτήτρια τρίτου έτους στο Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ. Στην αρχή της κινητοποίησης βρισκόταν μπροστά μπροστά. Ακούγοντας τη φωνή της Παλαιστίνιας Suzan Tayseer Salam από τα ηχεία να ευχαριστεί τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους, τα μάτια της δάκρυσαν. Πιο πριν, έλεγε στον «Ριζοσπάστη» ότι η ίδια και οι συμφοιτητές της, ως αυριανοί δάσκαλοι, δεν μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν παιδιά που δεν θα ξαναδούν τις μανάδες τους εξαιτίας του πολέμου. «Ολοι το συζητούν στη σχολή. Και σήμερα συζητήθηκε το πώς πρέπει να αντιδράσουμε από το πρωί στη σχολή, σε κάθε έτος. Είχαμε δράσεις με σημαίες, με αφίσες, με κολάζ στη σχολή. Οι φοιτητές συμφωνήσαμε πως με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν δεχόμαστε να δίνονται εκατομμύρια στο ΝΑΤΟ και να σφαγιάζονται λαοί. Μετά από δύο μήνες αγώνων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είμαστε πλέον μαθημένοι στο να συζητάμε δημοκρατικά, να παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις».

Η ίδια πρόσθεσε ότι στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι. «Από τη μία, εγώ και οι συμφοιτητές μου νιώθουμε απελπισία και απογοήτευση βλέποντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Είναι πραγματικά δυσβάσταχτο, κάτι που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν και να μην ξαναγίνει. Ωστόσο, ταυτόχρονα μας δημιουργεί αγανάκτηση, και αυτή η απογοήτευση γίνεται αγώνας. Η φωνή μας ενώνεται με την παγκόσμια φωνή των φοιτητών, στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία και αλλού, στέλνουμε όλοι μαζί το ίδιο μήνυμα, λευτεριά στη Παλαιστίνη».

Η Αννα και η Μαρία, φοιτήτριες πρώτου έτους στο Ιστορικό και στο Φιλολογικό αντίστοιχα, είπαν στον «Ριζοσπάστη» ότι οι φοιτητές είναι συγκλονισμένοι βλέποντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. «Δεν μπορείς να μην ξεσηκωθείς, να μην αντιδράσεις, ειδικά όταν βλέπεις και τους φοιτητές από όλο τον κόσμο να ενώνουν τη φωνή τους, και αυτό μας δίνει αισιοδοξία. Είμαστε στους δρόμους ενάντια στη σφαγή, με δράσεις, κινητοποιήσεις και πορείες από την πρώτη στιγμή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε», είπε η Αννα, για να προσθέσει η Μαρία: «Οταν βλέπεις και τους φοιτητές στον υπόλοιπο κόσμο να συνεχίζουν απέναντι στην ακραία καταστολή, όπως στην Αμερική, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις στη χώρα σου είναι να στείλεις μήνυμα με την παρουσία σου, όπως κάνουμε εμείς εδώ. Μήνυμα συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, μήνυμα και στον ελληνικό λαό ότι δεν είμαστε απαθείς, ότι απαιτούμε και την απεμπλοκή της χώρας μας».

Η Ευαγγελία, σπουδάστρια πρώτου έτους στο ΙΕΚ Περιστερίου, μας είπε με τη σειρά της: «Κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα στην αρχή ότι θα γίνει η ολονύχτια διαμαρτυρία, και μετά ο Σύλλογός μας πήρε απόφαση σήμερα, με το που άνοιξαν τα ΙΕΚ. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Βλέπεις ότι σε όλο τον πλανήτη κινητοποιείται ο κόσμος, ακόμα στη Σουηδία, εκεί που γινόταν η Γιουροβίζιον. Δεν γίνεται να μη συμμετάσχεις, να μην αντιδράσεις σε αυτό που γίνεται».

Η Κωνσταντίνα, η Αργυρώ και η Εφη είχαν στήσει μόλις τη σκηνή τους, φοιτήτριες όλες σε Τμήματα του ΠΑΔΑ, στο πρώτο έτος. «Θα μείνουμε εδώ όλο το βράδυ. Να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, ότι στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης», είπαν στον «Ριζοσπάστη», ενώ περιέγραψαν πώς από το πρωί στο ΠΑΔΑ οι φοιτητές ήταν σε αναβρασμό: «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μια κλιμάκωση μιας σειράς δράσεων που έχουμε κάνει με τους συλλόγους μας. Από το πρωί στο ΠΑΔΑ κατεβάσαμε τη σημαία της ΕΕ και ανεβάσαμε τη σημαία της Παλαιστίνης, ζητάμε να σταματήσει η συνεργασία του Ιδρύματός μας με το κράτος του Ισραήλ. Είναι μια συμβολική δράση, όπως γίνεται σε όλα τα campus του κόσμου. Αλλά θα συνεχίσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ