Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ενάντια στην πολιτική που φέρνει «Τέμπη»

Κ. Παπαδάκης: Αντί για έργα ασφάλειας προωθούνται έργα για μεταφορά πολεμικού υλικού!

Οι δράσεις που αναπτύσσει το ΚΚΕ στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για απόδοση όλων των ευθυνών - πολιτικών και ποινικών - αγγίζουν τα συναισθήματα οργής και θλίψης του λαού της Λάρισας που βίωσε τον χαμό 57 ανθρώπων και το κλάμα των συγγενών τους.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο και στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Λάρισας με ομιλητές τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιο, και τον Θοδωρή Βαριδάκη, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της «Hellenic Train» και της ΔΕΣΚ Σιδηροδρόμων.

Με 57 νεκρούς πληρώσαμε τις Οδηγίες της ΕΕ

«Οταν ο λαός βιώνει όλο και πιο συχνά μεγάλα εγκλήματα, πρέπει να πάρει τα μέτρα του, πάνω απ' όλα στον δρόμο του αγώνα, εκεί που μπορεί να καθαρίσει το τοπίο από τη συγκάλυψη, τη διαστρέβλωση και το ψέμα. Με το αμείλικτο σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", ενάντια στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους ως πηγή του προβλήματος. Με την απόδοση πολιτικών ευθυνών να στοχεύει την ΕΕ και να αποτυπώνεται στο σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία". Με ακέραιες και τις ποινικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο Κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Δικαίως ο λαός μας απαιτεί απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ζητά δικαιοσύνη για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα των Τεμπών, του Ματιού, αλλά - για να μην ξεχνιόμαστε - και γι' αυτό που έγινε εδώ στη Θεσσαλία και πνίγηκε στη λάσπες το βιος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε όλη την περιοχή».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα Τέμπη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα Τέμπη
Κατέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, όπου από το 1997 έως το 2016 πέρασαν Οδηγίες και Κανονισμοί για τους σιδηρόδρομους, που τα πλήρωσε ο λαός με 57 νεκρούς.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Οδηγία 2016/798, περί ασφάλειας των σιδηροδρόμων, και ο σχετικός νόμος που την ενσωματώνει (4632/2019), αναφέρουν ότι «διασφαλίζει τη συνολική διατήρηση της σιδηροδρομικής ασφάλειας και, στο μέτρο του δυνατού, τη συνεχή βελτίωσή της", συμπληρώνοντας ότι «σε όλη την ΕΕ η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας είναι ακόμα μόλις στο 26% του συνολικού δικτύου χιλιομέτρων (Ιούλιος 2023), με στόχο αυτή να φτάσει έως το 2030 μόλις 50%. Οσο για το πλήρες σύστημα ασφαλείας ERTMS, αυτό συνεχίζει να καρκινοβατεί, με 14% του συνολικού δικτύου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αύξηση των ατυχημάτων στην ΕΕ από το 2021 στο 2022 απογειώθηκε κατά 18%. Από 1.317 δυστυχήματα το 2021 αυξήθηκαν σε 1.615, και οι νεκροί από 637 σε 808, με 593 σοβαρά τραυματισμένους» και ότι «κάπως έτσι αποτελούν κανονικότητα οι 230 τεχνικές βλάβες ημερησίως στο δίκτυο των γερμανικών σιδηροδρόμων».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «το κρίσιμο μπροστά στις ευρωεκλογές είναι να τιμωρηθούν τα συνένοχα κόμματα, τα συνθήματα αυτά να γίνουν κριτήριο ψήφου, οδηγός για την ψήφο ενάντια στην πολιτική που φέρνει κατά συρροή τραγωδίες στα Τέμπη και στα άλλα "Τέμπη" της ζωής μας». Και έθεσε το ερώτημα: «Ποιους ευρωβουλευτές λοιπόν θα στείλει ο λαός; Αυτούς των κομμάτων που τα ψηφίζουν όλα, συναινούν και μάλιστα μετά τα κρύβουν ή τα ωραιοποιούν; 'Η αυτούς που έγκαιρα ξεσκεπάζουν, αποκαλύπτουν τα εκτρώματα σε βάρος του λαού, τον ενημερώνουν για το τι θα βρει μπροστά του κι οργανώνουν την πάλη του;».

Ο Θοδωρής Βαριδάκης υπενθύμισε ότι η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη και τόνισε ότι έναν χρόνο μετά διατηρούνται τα ίδια υλικά που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε εργατικά «ατυχήματα» στις εγκαταστάσεις, ενώ όλα αυτά τροφοδοτούν τον φόβο για μεγαλύτερα «ατυχήματα». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι αντί για την υλοποίηση έργων ασφάλειας προωθούνται έργα που εξυπηρετούν τη μεταφορά πολεμικού υλικού από τον σιδηρόδρομο, ειδικά προς την Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ