Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπου όλα είναι «μια από τα ίδια»

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και στη νέα αντιπυρική περίοδο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Οπως αναφέρεται, «εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα φέτος κιόλας από τις αρχές Απριλίου, ανάμεσά τους κι η πολυήμερη στην Πιερία που κατέκαψε πάνω από 6.000 στρέμματα. Πέρσι οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα. Φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά όλα δείχνουν στην πράξη ότι είναι ανέξοδες οι κυβερνητικές δηλώσεις "περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού"».

Καταγράφοντας αναλυτικά τις ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό και μέσα, όπως και τα άλλα προβλήματα στη δασική υπηρεσία και στην Πυροσβεστική, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει πως «ο προσανατολισμός αυτός χαρακτηρίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την ΕΕ. Ενδεικτικά, από το 2021 στο 2022 μειώθηκαν οι επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ κατά 2.800 άτομα, ενώ κατά το ίδιο έτος η Γαλλία μείωσε τους πυροσβέστες της κατά 5.446, η Ρουμανία 4.250 και η Πορτογαλία κατά 2.907, παρότι μάλιστα αντιμετώπισαν πέρσι τεράστιες πυρκαγιές στις χώρες τους.

Ακριβώς αυτές οι ελλείψεις είναι ενταγμένες στον συνολικό προσανατολισμό ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής της ΝΔ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αυτό στην ουσία προσανατολίζεται μόνο στην επιχειρησιακή καταστολή και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση των δασών και την ολοκληρωμένη πρόληψη των πυρκαγιών».

«Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική προστασία, ως μηχανισμός, είναι ενταγμένη στις συμφωνίες ΝΑΤΟ, ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών αυτών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα», αναφέρει σε άλλο σημείο η Ερώτηση και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντάσσει ολοκληρωτικά την πολιτική προστασία με τον παραπλανητικό όρο - κλειδί, "ανθεκτικότητα". Σε αυτήν την κοινή στρατηγική κατεύθυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ, και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στρατιωτικοποιούνται, προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση του εχθρού - λαού με στόχο την καταστολή».

Για τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» (RESC-EU), η Ερώτηση σημειώνει ότι «δεν αντιστοιχούν ούτε καν σε ένα αεροπλάνο ανά χώρα της ΕΕ, τα δε 12 νέα αεροπλάνα που αναμένεται να προστεθούν στον στόλο της ΕΕ θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2027, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της παράδοσης, τη στιγμή που κάθε χρόνο οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ΕΕ πολλαπλασιάζονται».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος θέτουν τα εξής ζητήματα στην Κομισιόν:

-- Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος - μέλος. Ο δε ανεπαρκέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα σε χώρα κι ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές «κατόπιν εορτής», ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μεγάλες διαστάσεις.

-- Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους.

-- Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA είναι απόλυτα «επιλέξιμες», χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ