Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνέχεια σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τη «Θετική Ατζέντα»

Ο νέος γύρος συνομιλιών της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» γίνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε η «Θετική Ατζέντα» αφορά συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που στρώνουν έδαφος και για τον πυρήνα των «διαφορών».

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Μπ. Ακτσαπάρ. Οπως διαχέεται, οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν πώς προχώρησαν συμφωνίες που υπεγράφησαν στο περιθώριο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβρη στην Αθήνα και τι πρέπει να γίνει παραπέρα για την υλοποίησή τους.

Θα εστιάσουν επίσης σε θέματα «αποτελεσματικότερης συνεργασίας» μεταξύ των «επιχειρηματικών κοινοτήτων» των δύο χωρών, αλλά και σε ζητήματα «συνεργιών» στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο δρομολογούν την ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προκειμένου να διευκολύνει τις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση», οι κατασκευές και οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου σχήματος τίθενται από την Ελλάδα ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας Α. Polat.

Επιπλέον, διευρύνουν τη συνεργασία «θεσμικών φορέων» των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έμφαση αποδίδουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, στη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Δεν αναμένεται να υπογραφεί κάτι νέο, ωστόσο οι δύο αντιπροσωπείες θα αξιολογήσουν τι άλλο είναι ώριμο να συμφωνηθεί στις 13 Μάη στην Αγκυρα, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα έγινε στο υπουργείο Αμυνας στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας (συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί) για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ