Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα για πανεπιστήμιο προς όφελος των πολλών απέναντι στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) το ΚΚΕ κατέθεσε το Πόρισμά του για την Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, μια Εξεταστική που η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και την ψήφισε, έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να υπάρξει πλήρης συγκάλυψη των ευθυνών της και γι' αυτό την έκλεισε άρον - άρον. Ο,τι και να κάνετε και εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχετε επίσης λερωμένη τη φωλιά σας, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί και τουλάχιστον στη λαϊκή συνείδηση έχουν αποδοθεί όλες οι ευθύνες.

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί

Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, είναι η υπόσχεση που δώσαμε κι εμείς έναν χρόνο πριν, όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Αμέσως μετά από αυτήν την ομιλία μου στη Βουλή, έχουμε συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε τα στοιχεία που περιέχονται στο Πόρισμα από την Εξεταστική Επιτροπή, με τα οποία - κατά την άποψή μας - αναδεικνύονται μεγάλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τον αθώο χαμό τόσων συνανθρώπων μας.

Η χώρα είχε συγκλονιστεί τότε και από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του λαού και κυρίως της νεολαίας από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της χώρας. Κι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή: Οτι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Οτι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό.

Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών δυνατοτήτων, δυο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφού πρώτα κινούνταν επί 12 ολόκληρα λεπτά σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση. Το χρωστάμε στις οικογένειές τους, στις μανάδες και τους πατεράδες που έναν χρόνο τώρα ζητούν απαντήσεις, ζητούν να πληρώσουν οι ένοχοι.

Χρωστάτε ακόμα απαντήσεις τι ακριβώς συνέβη και φτάσαμε σ' αυτό το έγκλημα, τι ακριβώς συνέβη τις στιγμές εκείνες, τι ακολούθησε μετά. Και αναφέρομαι στα πάντα, σε όλα όσα παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση να προσπαθείτε να τα συγκαλύψετε με μπαζώματα, με απώλεια οπτικού υλικού και τόσα άλλα.

Δύσκολο να τα συγκαλύψετε, γιατί τουλάχιστον στη λαϊκή συνείδηση έχουν όλα και όλοι αποκαλυφθεί. Εχετε όλοι σας αποκαλυφθεί! Θα τα πούμε πιο αναλυτικά και τις επόμενες μέρες.

Απαντήσεις βέβαια η κυβέρνησή σας χρωστάει και για πολλά άλλα ακόμα. Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της επίσκεψής σας, κ. Μητσοτάκη, στην Ουκρανία και της συνάντησής σας με τον Ζελένσκι; Πέρα βέβαια από το προφανές, ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την ενεργότερη συμβολή - εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό το μακελειό που συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.

Είναι όμως μόνο αυτό; Γιατί όλως τυχαίως βρισκόμαστε σε μια φάση που έχει ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ με επιπλέον πολεμικό υλικό, ακόμη και με στρατιώτες. Εχετε να μας ενημερώσετε για κάτι; Εκτός αν την ενημέρωση την έχει αναλάβει σε επόμενο χρόνο να την κάνει ο ίδιος ο Ζελένσκι, συνοδευόμενος από το φασιστικό ναζιστικό τάγμα του Αζόφ.

Για ένα σωρό ζητήματα χρωστάτε απαντήσεις εσείς της κυβέρνησης. Επιλέγω ένα ακόμα: Πώς για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού έγιναν «φέιγ βολάν» στα χέρια της ευρωβουλευτή σας, με δεδομένο ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονταν μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών;

Μην κουράζεστε να απαντάτε. Γιατί η αλήθεια είναι πως επιβεβαιώθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε το ΚΚΕ: Οτι ο νόμος για την επιστολική ψήφο ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη νοθεία και την αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας. Και είμαστε ακόμα τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Εχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τις πραγματικές ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών

Για να έρθω και στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν και τα περισσότερα και τα βασικά τα είπα χτες, μιλώντας εδώ μέσα, κατά την πρωτολογία μου. Συνολικά και συμπερασματικά, παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση εδώ μέσα στη Βουλή και αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνει ότι συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι «κόσμοι».

Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια - μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την Α' Λυκείου.

Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο «τιμοκατάλογος» των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας.

Οσο για την αντιπολίτευση, τι να πούμε; Το κάνετε όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι περισσότεροι εδώ μέσα είπατε ότι συμφωνείτε με την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων, αλλά να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρώτα. Και φυσικά, πλην ΚΚΕ, κανένας δεν είπε κουβέντα για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: Το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων.

Ο άλλος «κόσμος», που εκφράζει το σύγχρονο, το καινοτόμο, δεν μπορεί παρά να είναι σε σύγκρουση με όσα οι υπόλοιποι παρουσιάζετε ως μονόδρομο. Το ΚΚΕ έφερε μέσα σε αυτήν την αίθουσα τις πραγματικές ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα των φοιτητριών και των φοιτητών, τις απόψεις του 50% του ελληνικού λαού. Που ορθώνουν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς αστερίσκους. Που διαφωνούν με την ουσία αυτής της αντιδραστικής τομής και όχι απλά με τη διαδικασία, με τη δεδομένη αντισυνταγματικότητα του νόμου σας.

Παλεύουν για πτυχία με αξία, αντί για τα πτυχία που πωλούνται και αγοράζονται. Και τα πτυχία τα έχετε κάνει «διαβατήρια» για την ετεροαπασχόληση και την ανεργία όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Συμφωνώντας και υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, που μετατρέπει το πτυχίο σε ένα απλό προσόν. Ζητούν, απαιτούν να μην υπάρχουν φοιτητές - πελάτες. Ούτε στα ιδιωτικά μαγαζιά, αλλά ούτε και στα δημόσια πανεπιστήμιά μας.

Ολοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε ενσωματώσει ευρωπαϊκές Οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία και αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Τους φοιτητές - πελάτες στα δημόσια τους έχετε κάνει όλοι μαζί, με την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, στα ξενόγλωσσα, στο ΕΑΠ. Με την επιβολή ενοικίων στις δημόσιες εστίες των πανεπιστημίων μας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πληρώνουν για αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση.

Το κίνημα θα βάλει εμπόδια στον νόμο σας και στα επακόλουθά του

Μην περιμένετε ότι αυτό το κίνημα θα σας το κάνει εύκολο, όπως συνηθίσατε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οπως σας έχει στριμώξει μέχρι τώρα. Οπως έχει καταφέρει να αφήνει αντιδραστικούς νόμους στα χαρτιά, όπως τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ετσι και τώρα, θα βάλει εμπόδια, θα παλέψει ενάντια στον νόμο σας και στα επακόλουθά του, όπως η δεδομένη κατεύθυνση για επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, του κόσμου της Εκπαίδευσης. Το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στον ΣΕΒ, σε άλλες ενώσεις, που όλων σας οι νόμοι είναι σκονάκια τους, μπορεί να συζητά για το πανεπιστήμιο που είναι προς όφελος των αναγκών των πολλών και όχι των λίγων.

Εχουμε ολοκληρωμένη και επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση και την καταθέτουμε στα πρακτικά για το πανεπιστήμιο που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες, τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρωπότητας, για να υπηρετήσει την ευτυχία και την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των λίγων αυτής της κοινωνίας. Αυτήν εδώ κρατάω στα χέρια μου και την καταθέτουμε στα πρακτικά. Θα βοηθήσει κι εσάς κ. Πιερρακάκη, συνολικά την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με τη δύναμη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με μια πανευρωπαϊκή αντεπίθεση, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά, για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη πραγματικά όλων των εργατών, των αγροτών, των λαών, της νεολαίας, της αλληλεγγύης και ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ