Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολομέτωπη προετοιμασία για μακρόχρονη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Από την τεράστια ΝΑΤΟική άσκηση Nordic Response
Από την τεράστια ΝΑΤΟική άσκηση Nordic Response
Η διατήρηση στο προσκήνιο της συζήτησης για μια ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία - ακόμα και εν μέσω «διευκρινίσεων» και αντιθέσεων γύρω από το θέμα, η συζήτηση γύρω από την αποστολή «δυτικών» πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, με ικανότητα να πλήξουν στρατηγικούς ρωσικούς στόχους, η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας, που σηματοδοτεί την ενίσχυσή του στην κρίσιμη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Αρκτικής, καθώς και οι εξελισσόμενες τεράστιες ΝΑΤΟικές ασκήσεις με σενάριο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, αποτελούν χαρακτηριστικές πλευρές των εξελίξεων που αποτυπώνουν την εντεινόμενη προετοιμασία του ευρωατλαντικού μπλοκ για μακρόχρονη και γενικευμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο ίδιο έδαφος, της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, οξύνονται ενδοαστικές αντιθέσεις και στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους.

Διατηρείται η συζήτηση για ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Παρά την επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωατλαντικών κυβερνήσεων για μη ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία - την οποία επανέλαβε την Πέμπτη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν - το θέμα διατηρείται «στο τραπέζι» με δηλώσεις ηγετών ευρωπαϊκών χωρών, με τον Πρόεδρο της Τσεχίας «να πιάνει το νήμα» από τις επίμαχες δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα ο Γάλλος ομόλογός του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν. σε επίσκεψή του στην Πράγα την Τρίτη υποστήριξε εκ νέου τις επίμαχες δηλώσεις του για μια ενδεχόμενη αποστολή «Δυτικών» στρατιωτών στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «πλησιάζουμε σε μια στιγμή στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί».

Η Γαλλία και η Τσεχία «γνωρίζουν καλά ότι ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας» (στην Ευρώπη), δήλωσε ο Μακρόν, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, ανέφερε: «Είναι αυτός ή δεν είναι δικός μας πόλεμος; Μπορούμε να κοιτάμε αλλού, με την πεποίθηση ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους; Δεν το πιστεύω, ως εκ τούτου ζήτησα ένα στρατηγικό άλμα και το υποστηρίζω πλήρως».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τσέχος Πρόεδρος, Π. Πάβελ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κίεβο, στο όνομα της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών.

«Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων τρόπων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συζήτησης για μια πιθανή παρουσία (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στην Ουκρανία (...) Ας μην περιοριζόμαστε εκεί που δεν χρειάζεται», είπε ο Πάβελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πιθανή «εκπαιδευτική αποστολή» δεν θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών κανόνων, συμπληρώνοντας ότι «εξαρτάται από εμάς ποια μορφή βοήθειας θα επιλέξουμε».

Η Τσεχία εξάλλου επιδιώκει να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου. Σε αυτό το πλαίσιο, με σχέδιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ανέλαβε τον συντονισμό στη συγκέντρωση χρηματοδότησης από "δυτικά" κράτη για την ταχεία αγορά εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών από τρίτες χώρες για αποστολή στο Κίεβο.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι περίπου 15 κράτη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ενώ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν ήδη χρήματα για την αγορά της πρώτης παρτίδας 300.000 βλημάτων πυροβολικού για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Παράλληλα, με φόντο τη στάση της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας απέναντι στο Κίεβο και στη Μόσχα (η κυβέρνηση Φίτσο απορρίπτει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και επιδιώκει «αναθέρμανση» σχέσεων με τη Ρωσία), η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις ειδικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις που διατηρούσαν Πράγα και Μπρατισλάβα. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Σλοβάκου ΥΠΕΞ J. Blanar με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

"Διάφορα μονοπάτια" για τη στρατιωτική παρουσία

Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη αποστολή "δυτικών" στρατευμάτων στην Ουκρανία, τόσο το Παρίσι όσο και η Πράγα "διευκρινίζουν" ότι δεν μιλάνε για αποστολή μάχιμων μονάδων, αλλά για μορφές βοήθειας και για «μη μαχητική εμπλοκή».

"Εχουν συζητηθεί διάφορες υποθέσεις", επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνί, "αλλά δεν μιλάμε για στρατεύματα που θα συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες".

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζεται αν υπάρχουν "άλλα μονοπάτια" για την ενίσχυση του Κιέβου: "Ενα τέτοιο μονοπάτι είναι η στρατιωτική παρουσία για αποναρκοθέτηση και για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ουκρανικών έδαφος", ανέφερε.

Ως άλλο ένα παράδειγμα ανέφερε την "παραγωγή και συντήρηση όπλων σε ουκρανικό έδαφος", η οποία "σημαίνει την παρουσία γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών παραγωγών όπλων".

"Τρεις γαλλικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε συμπράξεις με ουκρανικές εταιρείες, ιδιαίτερα στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του χερσαίου εξοπλισμού, για να παράγουν ανταλλακτικά στο ουκρανικό έδαφος και ίσως και πυρομαχικά στο μέλλον", δήλωσε ο Λεκορνί. "Η ιδέα είναι οι πρώτες μονάδες παραγωγής να λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι", πρόσθεσε.

Την πρόθεση του Παρισιού για μεγαλύτερο "μπάσιμο" στις εξελίξεις αποτυπώνει και η ανακοίνωση ότι η Γαλλία θα διοργανώσει στις 13 και 14 Μαρτίου την πρώτη της διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια, το "Paris Defence and Strategy Forum", στο πρότυπο της Διάσκεψης του Μονάχου και άλλων μεγάλων διεθνών διασκέψεων για την ασφάλεια.

Την Πέμπτη εξάλλου, η Γαλλία υπέγραψε "αμυντική" συμφωνία με την Μολδαβία, η οποία αποτελεί άλλο ένα «καυτό» μέτωπο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η συμφωνία προβλέπει «το άνοιγμα τους προσεχείς μήνες μόνιμης αποστολής άμυνας στο Κισινάου», διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με στόχο την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των μολδαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι παρά το αρχικό βήμα.

Ενδοαστική αντιπαράθεση στη Γερμανία

Στη Γερμανία στο μεταξύ, εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού, με φόντο την υποκλοπή και τη δημοσίευση σε ρωσικά ΜΜΕ της απόρρητης συνομιλίας μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο και τους όρους εμπλοκής του Βερολίνου στη στόχευση ρωσικών στόχων στρατηγικής σημασίας, όπως η Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία ενώνει την χερσόνησο της Κριμαίας (που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014) με τη ρωσική ενδοχώρα.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ολ. Σολτς, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποσταλούν πύραυλοι Taurus στο Κίεβο, διότι η χρήση τους θα απαιτούσε την άμεση εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Αν. Μπέρμποκ (από τους Πράσινους) επανέλαβε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας», προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει «να εξετάσει εντατικά» αυτά τα μέσα.

Οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες (CDU / CSU), όπως επιβεβαίωσε ο α' γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ετοιμάζονται να καταθέσουν την επόμενη βδομάδα πρόταση στο κοινοβούλιο για παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στο Κίεβο και για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση των πυραύλων.

Εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ η Σουηδία

Την περασμένη Πέμπτη η Σουηδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ, αφού ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, παρέδωσε τα τελικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό να φτάνει πλέον τα 32 κράτη - μέλη. Ο

Η Σουηδία και η Φινλανδία, οι δύο τελευταίες χώρες που μπήκαν στη λυκοσυμμαχία, είχαν και τα προηγούμενα χρόνια στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, συμμετείχαν σε ασκήσεις, είχαν συμβατά οπλικά συστήματα κ.ά. Ωστόσο η πλήρης ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα νέο τεράστιο χερσαίο σύνορο με τη Ρωσία (τα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας) και ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία μετατρέπεται σχεδόν εξολοκλήρου σε "ΝΑΤΟική λίμνη", καθώς και στην Αρκτική, η οποία αποτελεί κρίσιμη περιοχή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Τεράστιες ΝΑΤΟικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου

Καθόλου τυχαία, ήδη πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι νέες μεγάλες ασκήσεις - πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ στη βόρεια Σκανδιναβία, καθώς και στην Πολωνία.

Οι δύο ασκήσεις, η «Nordic Response 2024» που πραγματοποιείται στη βόρεια Σκανδιναβική Χερσόνησο, όπως και η «Dragon 24» που πραγματοποιείται στην Πολωνία, εντάσσονται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στρατιωτών και από τα 32 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση «Nordic Response» αποτελεί μετεξέλιξη της άσκησης «Cold Response» που πραγματοποιούνταν στη βόρεια Νορβηγία κάθε δύο χρόνια. Πλέον, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η άσκηση πραγματοποιείται και στις τρεις χώρες, με έμφαση στο βόρειο τμήμα τους, με τη συμμετοχή άνω των 20.000 στρατιωτών από 13 κράτη - μέλη.

Το κυρίως μέρος της άσκησης θα διαρκέσει ως τις 14 Μάρτη και σε αυτήν θα λάβουν μέρος περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία και πάνω από 100 αεροσκάφη.

Η «Nordic Response» είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τη ναυτική άσκηση «Joint Warrior» υπό την ηγεσία της Βρετανίας, η οποία εκτυλίσσεται στη θάλασσα μεταξύ Σκοτίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας.

Χαρακτηριστικά, στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνεται η αντεπίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την πόλη Αλτα στη βόρεια Νορβηγία για την ανακατάληψη περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια του «εχθρού».

Σε επίσκεψή του στην περιοχή της άσκησης, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, δήλωσε σχετικά: «Είναι σαφές ότι εδώ στην Αρκτική, στη Νορβηγική Θάλασσα, τα νήματα - αν θέλετε - ενώνονται».

«Ενα σημαντικό μέρος της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας συγκεντρώνεται στον βορρά. Τα υποβρύχια διασχίζουν τη θαλάσσια αυτή περιοχή, όπως και πολλές δυνάμεις συγκεντρώνονται εδώ που εμείς στην Κεντρική Ευρώπη παρατηρούμε μόνο λίγο», τόνισε.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Dragon 24» στην Πολωνία, με τη Βαρσοβία να δηλώνει ότι αποτελεί «μια επίδειξη της ικανότητας αντιμετώπισης τυχόν επιθετικών πολιτικών και προκλητικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Και σε αυτήν την άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 20.000 στρατιώτες από 10 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στρατιωτών από την Πολωνία.

Σε ένα από τα τμήματα της «Dragon 24», ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στον Διάδρομο Σουβάλκι, τον στενό διάδρομο στα σύνορα Πολωνίας - Λιθουανίας, ο οποίος χωρίζει τη Λευκορωσία από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Εκεί οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα παίξουν τον ρόλο του «επιτιθέμενου εχθρού» και οι πολωνικές δυνάμεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, προειδοποίησε ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υπό την ονομασία «Steadfast Defender 2024», «κατά τις οποίες επεξεργάζεται το σενάριο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αναμφίβολα αυξάνουν την ένταση και αποσταθεροποιούν την κατάσταση στον κόσμο».

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα ακούει «πολλές αντιφατικές δηλώσεις από τη Δύση» σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά «το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται τέτοια συζήτηση είναι επικίνδυνο». «Παίζουν όλοι τους με τη φωτιά», προειδοποίησε.

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, «προειδοποίησε» ότι οι υποδομές στη Βόρεια Ευρώπη που θα φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα αποτελούν στρατιωτικούς στόχους για τη Ρωσία, σχολιάζοντας έτσι δηλώσεις του νέου Φινλανδού Προέδρου, Αλ. Στουμπ, ότι με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία πρέπει να έχει «μία πραγματική πυρηνική αποτροπή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής(2023-06-10 00:00:00.0)
«Κήρυξη πολέμου» η αποστολή ΝΑΤΟικών μαχητικών, προειδοποιεί η Μόσχα(2023-03-04 00:00:00.0)
Το χρονικό της κλιμάκωσης(2023-02-18 00:00:00.0)
Με επίδειξη ισχύος και αντεγκλήσεις προχωρούν τα παζάρια «όλων με όλους»(2022-02-11 00:00:00.0)
«Διπλωματικό» ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον(2015-02-06 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές προκλήσεις με αφορμή την Ουκρανία(2014-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ