Σάββατο 9 Μάρτη 2024 - Κυριακή 10 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ο σημαιοφόρος της ιδιωτικοποίησης και οι παραστάστες της επιχειρηματικότητας

Ουσιαστική συναίνεση στη στρατηγική περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Παιδείας από τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων

INTIME NEWS

«Σημαιοφόρος» της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της «επιχειρηματικότητας» εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης» με «διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική».

Εβαλε, άλλωστε, σκοπό «να απελευθερωθεί» το δημόσιο πανεπιστήμιο «από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας», παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα το γεγονός ότι προβλέπεται χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά προγράμματα και ΣΔΙΤ, που φέρνουν, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιβεβαιώνοντας, δε, ότι έρχεται και παραιτέρω υποχρηματοδότηση σε μια σειρά από τμήματα, είπε ότι «με βάση την ποιότητα θα ορίζεται πια το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 70% θα προσδιορίζεται από το μέγεθος, από τη γεωγραφική διασπορά των σχολών και ασφαλώς και από τον αριθμό των φοιτητών». Προϊδεάζοντας για κλείσιμό τους σε επόμενη φάση, στη δευτερολογία του μίλησε για «τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν».

Παρουσίασε, εξάλλου, ως κατόρθωμα ότι «για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής, αλλά πρωτίστως της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων, με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών». «Ανοίγει έτσι ο δρόμος να αξιοποιηθούν σημαντικοί ανεκμετάλλευτοι πόροι», ισχυρίστηκε, επιβεβαιώνοντας ότι επεκτείνει με κάθε τρόπο την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων με τη μετατροπή τους ακόμα και σε μεσίτες real estate.

Στον ίδιο χαβά, τόνισε ότι «αυτό ήταν πάντα ένας κεντρικός στόχος της πολιτικής μας» για τα πανεπιστήμια, «πώς, ναι, θα συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά», «πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και πάλι πώς θα συνδέσουν αυτή την έρευνα με την ίδια την αγορά», πρόσθεσε, στην πρεμούρα τους να καθυποτάξουν την πανεπιστημιακή έρευνα στις προτεραιότητες των ομίλων. «Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας "έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια" έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», επέμεινε.

Εστιάζοντας, εξάλλου, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, βλέποντας τη νεολαία ως πελάτες, είπε ότι «προφανής επιδίωξη» είναι «να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων, να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους αλλού, εκτός της πατρίδας μας, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να το κάνουν εδώ, εντός της Ελλάδας», προσδοκώντας για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «πρόσθετα σημαντικά έσοδα από ξένες επενδύσεις».

Λίγο αργότερα, στη δευτερολογία του, ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους που εφαρμόσαμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ακριβώς γιατί προτιμούμε να στρέψουμε παιδιά σε μια μεταλυκειακή εκπαίδευση που θα τους δώσει τη δυνατότητα εκείνη να έχουν μια πιστοποίηση και ένα ακαδημαϊκό εχέγγυο που θα τους βρει θέση στην αγορά εργασίας», πετώντας βέβαια χιλιάδες παιδιά από λαϊκές οικογένειες εκτός πανεπιστημίων ή στέλνοντάς τα πελατεία στα ιδιωτικά.

Συναίνεση με ή χωρίς καμουφλάζ από τα άλλα κόμματα

Κι ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, πάσχιζε μιλώντας επί ώρα στη Βουλή για να δείξει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι... «αντιαναπτυξιακό», όπως είπε, ήρθε την ίδια ώρα μια ανάρτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη, να ξεκαθαρίσει την πλήρη συμφωνία του κόμματος στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά» και ζητώντας «δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων», δηλαδή ιδιωτικά αυτοδιοικούμενα μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια! «Ετσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ βγάζοντας και την τελευταία... «μάσκα», είπε για τα ιδιωτικά ότι «στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ». Κοινώς: Μια χαρά συμφωνούν με τα ιδιωτικά, φυσικά και με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων, αλλά δεν τους αρέσει ο τρόπος που το κάνει η ΝΔ!

Με μοναδική ουσιαστικά ένσταση να προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να συζητηθούν μετά οι λεπτομέρειες τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η «βιασύνη» που έπιασε την κυβέρνηση είναι για την υπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και παραπονέθηκε γιατί «δεν μπορούν να ιδρυθούν ελληνικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα - αυτό δεν είναι εξαίρεση;», είπε χαρακτηριστικά. Επιδόθηκε δε σε έναν διαγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος είναι περισσότερο υπέρ της καταστολής απέναντι στο κίνημα στα πανεπιστήμια, διαμαρτυρόμενος που η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τη δημιουργία της και διεκδικώντας η «πατρότητα» για την κατάργηση του ασύλου να κατοχυρωθεί στην Α. Διαμαντοπούλου. Μετά από τις έντονες πιέσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από πλευρές στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξουμε όσα άρθρα συνηγορούν στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων», ενώ έσπευσε να προσφέρει συναίνεση και για τα επόμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης στην Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε για ένα πραγματικό εθνικό απολυτήριο, που το θεωρώ κορυφαίο ζήτημα και πρώτο βήμα αναβάθμισης των πρώτων δύο βαθμίδων».

Με ξεκάθαρες ομολογίες υπέρ της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς», Απ. Χαρίτσης, ρωτώντας χαρακτηριστικά «ποιος έχει φέρει αντίδραση στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων;» και προσθέτοντας αναφερόμενος στα επαρχιακά πανεπιστήμια ότι «για την περιφέρεια το ελληνικό πανεπιστήμιο αποτέλεσε (...) ιμάντα επιχειρηματικής καινοτομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ