Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Κανείς για δουλειά, απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους!

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»:

Με το σύνθημα αυτό που θα συγκλονίσει ξανά όλη τη χώρα, τα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της Τετάρτης 28 Φλεβάρη. Με διεκδικήσεις για τη ζωή των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες για την άνοδο της οργάνωσης και της αγωνιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, η απεργία στις 28 Φλεβάρη αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για την ένταση της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Εναν χρόνο λοιπόν μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 συνανθρώπων μας στις ράγες της πολιτικής κόστους - οφέλους, σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Οι μισθοί ροκανίζονται από την ακρίβεια και εξαντλούνται στις 19 κάθε μήνα, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της υποστελέχωσης, η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Στην κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και κλάδους, με τις μαζικές Γενικές τους Συνελεύσεις, με συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων, αντιτάσσουν τον αγώνα τους για κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Με την απεργία και τις άλλες πρωτοβουλίες τους απαντούν και στην προσπάθεια υπονόμευσης από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έχει ήδη ανοίξει ...εποικοδομητικό «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση στο παζάρι για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων εστιάζουν μεταξύ άλλων στις ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023, όπως και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κόντρα στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων.

«Οχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», λένε ακόμα τα συνδικάτα, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε γειτονιές το Σάββατο μπροστά στην απεργία

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε γειτονιές, μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη, διοργανώνουν το Σάββατο 24 Φλεβάρη σωματεία και φορείς της Αττικής, ως εξής: Στην Ηλιούπολη, 12 μ., στάση Λότσου (απέναντι από τον παλιό Κοκκώση). Στην Καλλιθέα, 11.30 π.μ., πλ. Δαβάκη. Στη Μεταμόρφωση, 12 μ., πλατεία Δημαρχείου. Στη Νέα Ιωνία, 12 μ., πλατεία Σημηριώτη. Στην Πεύκη, 11 π.μ., πλ. Σοφούλη. Σε Αγ. Αναργύρους - Καματερό, 11.30 π.μ., πλατεία Αγ. Αναργύρων.

Οι μικροί επαγγελματίες στον δρόμο, απεργούν οι αυτοκινητιστές ταξί

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 28 Φλεβάρη, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που τη συγκεκριμένη μέρα απεργούν, προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Η ΟΒΣΑ και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν σε συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά. «Στις 28 Φλεβάρη όλοι στον δρόμο μαζί με όλο τον λαό. Να βροντοφωνάξουμε και πάλι, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη: "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών περιλαμβάνεται και η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Φλεβάρη. Στις 27 Φλεβάρη το ΣΑΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στις 28 Φλεβάρη καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 11 π.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ