Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απεργιακούς ρυθμούς στον ένα χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και απογευματινό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ., στον ΟΣΕ

Από τη συγκέντρωση στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη

INTIME NEWS

Από τη συγκέντρωση στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη
Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ο λαός της θρήνησε τους περισσότερους νεκρούς από το έγκλημα στα Τέμπη, με 9 απ' αυτούς να είναι μάλιστα φοιτητές στο ΑΠΘ, δεν μπορεί παρά η απεργία να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στη λαϊκή πάλη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύμορφα δίνουν τη μάχη της απεργίας τα εργατικά σωματεία, οργανώνοντας περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες ανοίγει η συζήτηση για την ουσία της πολιτικής που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για τα «Τέμπη» που τσακίζουν συνολικά τις ζωές των εργαζομένων.

Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η θέληση μαζικά των εργαζομένων να απεργήσουν, να συμμετάσχουν και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά και στο απογευματινό συλλαλητήριο, που προγραμματίζεται να γίνει στις 7 μ.μ., στον ΟΣΕ.

Για να τιμήσουν τους 57 νεκρούς που ζητάνε δικαίωση και να διαδηλώσουν αγωνιστικά, μαχητικά, μαζικά την απόφασή τους να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική του κέρδους, που απέδειξε ότι είναι δολοφονική για τον λαό, που βρίσκεται πίσω από την ακρίβεια και τους μισθούς - φιλοδωρήματα, πίσω από την ένταση της εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, που ευθύνεται για το καθημερινό «μακελειό» στους χώρους δουλειάς.

Μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ για συμμετοχή στην απεργία, και με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις Ομοσπονδιών και σωματείων, πλέον στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, που θρηνούν συναδέλφους τους, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους αναδεικνύοντας ότι η κλιμάκωση της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ασφαλή, φθηνό και σύγχρονο σιδηρόδρομο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, αποτελεί εγγύηση για να βελτιωθούν οι συνθήκες και οι όροι εργασίας τους.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους φορείς τους, συλλογικά στέλνουν μήνυμα ότι το «Οχι άλλα Τέμπη» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουν οι ζωές των παιδιών, η ποιοτική και πολύπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να μετριούνται ως κόστος.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συσπειρωμένοι στο ΣΕΤΕΠΕ και στο Σωματείο Εργαζομένων της «e-food», δίνουν παράλληλα τη μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, όπως σε γνωστό ξενοδοχείο που ετοιμάζεται να στείλει μαζικά κόσμο στην ανεργία, αλλά και στις αυθαιρεσίες και την τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food», που πρόσφατα έδωσε με επιτυχία τη μάχη των αρχαιρεσιών με μαζικοποίησή του, προγραμματίζει απεργιακή προσυγκέντρωση για όλους τους διανομείς της πόλης, στις 9 το πρωί στην οδό Απόλλωνος, στον Κήπο του Καλού. Εκεί όπου σκοτώθηκε ο συνάδελφός τους Σταύρος, για να μπορούν τα κέρδη των εταιρειών να βγαίνουν σε κάθε καιρική συνθήκη κι ας πεθαίνουν άνθρωποι.

Οι εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα επιχειρησιακά τους σωματεία, όλη την τελευταία περίοδο δίνουν τη μάχη ενάντια σε απολύσεις - μη ανανέωση συμβάσεων, σε «TaskUs», «Teleperformance», ΕΚΕΤΑ και αλλού, διεκδικώντας παράλληλα βελτίωση των συνθηκών εργασίας, σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ. Μέσα από αυτές τις μάχες συσπειρώθηκαν περισσότεροι στο σωματείο, εγγράφηκαν και μετανάστες, νέοι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους. Προσπαθούν να συντονίσουν τη δράση τους και προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Παράλληλα, δεν υποστέλλουν και τη σημαία της αλληλεγγύης. Ετσι, το Σωματείο στην «Pfizer» κάθε πρωί συνεχίζει να συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τον λαό της Παλαιστίνης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου «οργώνει» τους χώρους δουλειάς και μπαίνει μπροστά στη μάχη των εργαζομένων στην «ΠΥΡΑΜΙΣ», που παλεύουν να αποκρούσουν την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» που διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ.

Ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δίνει παράλληλα τη μάχη για την απεργία και τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Φλεβάρη μέχρι και τις 10 Μάρτη. Σε μια περίοδο που οι μάχες που προηγήθηκαν για το ωράριο και την κυριακάτικη αργία, ενάντια στην εργασία σε αργίες, έφερε κοντά στο Σωματείο πολλούς νέους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ