Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση και φτηνά τρόφιμα για τον λαό

Συλλαλητήριο με τρακτέρ τη Δευτέρα στην Καρδίτσα, κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές | Συνέχεια με συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 28/2

Καρδίτσα - Μπλόκο Ε65: Οι αγρότες επιστρέφουν από το συλλαλητήριο
Καρδίτσα - Μπλόκο Ε65: Οι αγρότες επιστρέφουν από το συλλαλητήριο
Παραμένοντας στα μπλόκα για πάνω από 30 μέρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, με συνελεύσεις, ακριβώς όπως ξεκίνησαν, παίρνουν αυτές τις μέρες αποφάσεις συνέχειας του δίκαιου αγώνα τους με κάθε μορφή και μέσο, έχοντας καθαρό ότι έτσι δυναμώνει και η αναμέτρησή τους με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την εγκληματική ΚΑΠ.

Με μπλόκα και άλλες δράσεις συνεχίζουν οι Θεσσαλοί

Στο πλαίσιο αυτό, τον αγώνα τους για την επιβίωση συνεχίζουν με πολύμορφη δραστηριότητα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που την Πέμπτη 22 Φλεβάρη έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις τους, επιστρέφοντας στα μπλόκα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Αγωνιστικά αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.

Στα μπλόκα, στα χωριά και στις πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου άλλωστε δεν λέει να κοπάσει ο απόηχος του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ενώ το μήνυμα των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά την Αθήνα θα «σκιάσει» τη Δευτέρα και τις Βρυξέλλες. Είναι η μέρα (26 Φλεβάρη) κατά την οποία συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με φόντο και τα μπλόκα στην Ελλάδα, που διανύουν πλέον την 5η βδομάδα, αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε άλλα κράτη - μέλη.

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, μέσα στην Καρδίτσα θα γίνει συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. με τρακτέρ από το μπλόκο του Ε65. Κινητοποίηση θα γίνει την ίδια μέρα και από τους αγρότες στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι αγρότες αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα για να συναντηθούν ξανά με τους απεργούς εργαζόμενους και τους φοιτητές, τους οποίους έχουν δίπλα τους από την πρώτη μέρα των μπλόκων.

Αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια στο χωράφι και στο ράφι

Μπορεί η κυβέρνηση να τηρεί αδιάλλακτη στάση αλλά τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών μπλόκων αγκαλιάστηκαν από τον λαό στις πόλεις διότι αφορούν την ακρίβεια και στο χωράφι και στο ράφι!

Η φέτα ξεπέρασε τα 13 ευρώ το κιλό όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα κατά 20 λεπτά φτηνότερα από πέρυσι! Το στάρι πουλήθηκε 25 λεπτά και τα 350 γραμμάρια ψωμιού κοστίζουν πάνω από 1,5 ευρώ! Τα κέρδη καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την αγορά και πωλούν ακριβά τα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, Ενέργεια) και φυσικά τα προϊόντα διατροφής.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης, και για φτηνά τρόφιμα για τον λαό.

Τα κυβερνητικά ψίχουλα όμως δεν δίνουν λύσεις, γι' αυτό οι αγρότες επιμένουν στα συγκεκριμένα αιτήματα:

ΓΡΕΒΕΝΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
-- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ, να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Παράλληλα, σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ενόψει της συνάντησης που έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, να γίνει ειδικά για τα προβλήματα αποκατάστασης της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel», ο οποίος άφησε αγροτόκοσμο χωρίς σπίτια, κτηνοτρόφους άνεργους και χωράφια που καλύφθηκαν έως και με 7 μέτρα νερό αλλά και από τόνους φερτών υλικών, όπως στην Κάρλα και σε άλλες περιοχές.

Επίσης, στα μέσα του Μάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες θα τιμήσουν την 114η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπών των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους τους στον τόπο της θυσίας των κολίγων, στο μνημείο που δείχνει τον δρόμο του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζουν.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες σε Στερεά και Εύβοια

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, παραμένοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα τους και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις.

Σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν μετά την επιστροφή τους από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης Φθιώτιδας, στο Μόδι της δυτικής Λοκρίδας και στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας αποφάσισαν την παραμονή τους στα μπλόκα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Μάλιστα, στο μπλόκο του Κάστρου πήραν απόφαση να πραγματοποιούν καθημερινά, στις 5 μ.μ., κινητοποιήσεις αποκλεισμού της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι βιοπαλαιστές αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.

Στο μπλόκο της Κηρίνθου, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας όχι μόνο αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο του αγώνα, αλλά ενίσχυσαν το μπλόκο τους με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συνεχείς πολύμορφες δράσεις, όπως μηχανοκίνητες πορείες και αποκλεισμούς του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού, τόσο στο ύψος του μπλόκου, όσο και σε άλλα κομβικά σημεία. Επίσης, το μπλόκο της Κηρίνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη την Κυριακή 25/2 με σωματεία και εργαζόμενους της βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Σε Δυτική Μακεδονία - Θράκη

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο των Καστανιών είναι οι αγρότες του Βόρειου Εβρου. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Νέας Βύσσας και Τριγώνου αποφάσισε τη διατήρηση του μπλόκου στις Καστανιές και ενδυνάμωσή του με περισσότερα από τα περίπου 150 τρακτέρ που βρίσκονται ήδη εκεί.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς του δρόμου για τα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τη Βουλγαρία, ενώ τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ