Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ
Φουσκώνει το απεργιακό κύμα από τις μαζικές αγωνιστικές διεργασίες στους χώρους δουλειάς

Απεργούν 28 Εργατικά Κέντρα, 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 160 πρωτοβάθμια σωματεία. Απεργία και στο Δημόσιο με απόφαση της ΑΔΕΔΥ

Ωθηση στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη δίνουν οι πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές δράσεις, οι μαζικές διεργασίες που ξεδιπλώνονται αυτή και την άλλη βδομάδα σε χώρους και κλάδους δουλειάς, με τα επιμέρους πλαίσια πάλης να δίνουν στο σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» περιεχόμενο αναμέτρησης και διεκδίκησης από την εργοδοσία.

Μετά την επιτυχημένη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 31 Γενάρη, τη σκυτάλη πήραν οι σχεδόν 3.000 απεργοί εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα (βλ. σελ. 15) στις 4 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου στις 8 Φλεβάρη. Και αυτή τη βδομάδα τη «σπίθα» του αγώνα «κρατά αναμμένη» η απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 15 Φλεβάρη, για να τη διαδεχθεί μια ακόμα απεργία με ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα στις 19 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψή τους.

Και το απεργιακό κύμα απλώνεται με την απεργία στα νοσοκομεία στις 22 Φλεβάρη. Πλάι στις απεργίες έρχονται άλλες κινητοποιήσεις όπως η πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στις Περιφέρειες στις 15 Φλεβάρη, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, οι συσκέψεις Εργατικών Κέντρων, οι Γενικές Συνελεύσεις.

Παρότι διαφορετικοί χώροι δουλειάς, οι κοινές ανάγκες των εργαζομένων ορίζουν και το κοινό περιεχόμενο της πάλης που κλιμακώνεται, εστιάζοντας σε: Αυξήσεις στους πετσοκομμένους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, μέτρα ασφάλειας και υγείας, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Παράλληλα, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη την ίδια μέρα, τη μέρα της απεργίας, τα εργατικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ στέλνουν παντού το μήνυμα: «Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή! Εναν χρόνο μετά, κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν!».

Αποφάσεις για την απεργία

Μέχρι τώρα 28 Εργατικά Κέντρα και 13 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ διαρκώς καταφτάνουν αποφάσεις από πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που ξεπερνούν τα 160 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σημαντικές είναι οι απεργιακές αποφάσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, αφού στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Στο απεργιακό μέτωπο περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας (3ωρη στάση), Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη

Τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους υπηρεσίες των ΔΥΠΑ σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν και συμμετέχουν ακόμα η ΕΙΥΗ και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγειρείων - Ζαχαροπλαστείων - Καφέ Μπαρ - Fast Food Ν. Χανίων.

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι κι άλλοι εποχικοί εργαζόμενοι διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης, όπως να καταργηθεί ο νόμος που περιορίζει το επίδομα ανεργίας στους 3 μήνες για εποχικά εργαζόμενους, αλλά και να δοθεί επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται. Επίσης, το επίδομα να αυξηθεί στα 600 ευρώ και να καταβάλλεται άμεσα, ώστε να μη μένουν χωρίς εισόδημα π.χ. στις γιορτές, λόγω καθυστερήσεων.

Συσκέψεις Σωματείων

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς, προχωρά σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, με αιχμές τα ζητήματα του master plan, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, πραγματοποιεί το ετήσιο απολογιστικό του συνέδριο το Σάββατο 17 Φλεβάρη.

Σύσκεψη επίσης οργανώσει σήμερα Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στο 33ο Δημοτικό Σχολείο.

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου την Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους της Βόρειας Κέρκυρας σε σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 12 π. στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αχαράβης με θέμα «Αυξήσεις μισθών, ΣΣΕ, ακρίβεια, προετοιμασία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη».

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για την 28η Φλεβάρη:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ