Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κανένας συμβασιούχος να μην απολυθεί, μόνιμη δουλειά για όλους!

Μαζική κινητοποίηση χτες ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης | Σύσκεψη για τη συνέχεια της πάλης την Κυριακή 18 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Στο υπουργείο Εργασίας
Χιλιάδες εργαζόμενοι που υπηρετούν για 7ο συνεχή χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία και άλλους φορείς του ΕΣΥ μέσω των προγραμμάτων ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) «4.000» και «55-67», βρίσκονται ξανά μπροστά στην απειλή απόλυσης. Ενα μέρος μάλιστα από αυτούς ήδη απολύθηκαν ξαφνικά στη μέση της βάρδιάς τους, καθώς όπως τους μεταφέρθηκε από διοικήσεις οργανισμών ...«κόλλησε» η ανανέωση των συμβάσεων στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Εσωτερικών).

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας - Εργασίας και της ΔΥΠΑ, θεωρούνταν «δεδομένη η απόφαση για την ανανέωση ενός έτους». Ωστόσο, με έγγραφο που έφτασε στα νοσοκομεία άρχισαν οι απολύσεις, με αποτέλεσμα νέα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν απολυθεί περίπου 400 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «55-67».

Σε αυτό το φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αττικό», «Μεταξά», ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Γ. Γεννηματάς», «Αγ. Σάββας», «Ελενα Βενιζέλου», «Ασκληπιείο» Βούλας, αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ απαίτησαν: Εδώ και τώρα νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Καμία απόλυση! Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για δημόσια - δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου για όλους.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
«Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία», «μόνιμη για όλους σταθερή εργασία», «πάρτε πίσω τις απολύσεις», είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, ενώ αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Εργασίας.

Η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, συνδικαλίστρια που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι για το πρόγραμμα «4.000» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας είπε ότι μπήκαν οι υπογραφές της ΚΥΑ από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι η διαδικασία είναι να γυρίσει στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να το στείλουν για να πάρει κωδικό για ΦΕΚ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας δεν διευκρίνισε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του προγράμματος που έχουν ήδη απολυθεί.

Για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «55-67», οι συμβάσεις των οποίων έχουν αρχίσει και λήγουν από τον περασμένο Νοέμβρη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας ισχυρίστηκε ότι το ...εξετάζουν και θα επιχειρήσουν να τους εντάξουν σε ένα νέο πρόγραμμα μέσω ΔΥΠΑ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών των εμπλεκόμενων υπουργείων, χωρίς και εδώ ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Απέναντι σε αυτήν τη διαρκή ομηρία και ανασφάλεια, οι συμβασιούχοι στον χώρο της Υγείας οργανώνουν σύσκεψη την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για συντονισμό και τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

Κινητοποιήσεις χτες πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, με τους υγειονομικούς να απαιτούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκαν στο «Παπανικολάου», στο ΑΧΕΠΑ και στον Αγιο Δημήτριο.

Συνέλευση σήμερα στον «Αγιο Σάββα»

Νωρίτερα, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, όπου συγκεντρώθηκαν απολυμένοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και «Σωτηρία», διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η παράδοση των υπηρεσιών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης στους εργολάβους. Κατά την τελευταία κινητοποίηση ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης είχε δεσμευθεί για τρίμηνη παράταση των συμβάσεων. Χτες, στη συνάντηση που είχε με τις απολυμένες, ισχυρίστηκε ότι νόμιζε ότι είχε βγει μόνο η διοικητική απόφαση της απόλυσης και δεν γνώριζε ότι είχαν κοινοποιηθεί στο «Εργάνη».

«Την 1η Φλεβάρη, μέρα της απεργίας, ο υπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον της ΠΟΕΔΗΝ πως οι συμβασιούχοι του "Αγίου Σάββα" και του "Σωτηρία" θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας και οι απολύσεις θα παρθούν πίσω.

Οι μέρες που ακολούθησαν έκαναν και την ντροπή να ντρέπεται. Ο υπουργός κυνικά έφτασε στο σημείο να "διαρρέει" πως τελικά δεν γίνεται τίποτα. Το "πάντα ανοικτό" στους εργαζόμενους υπουργείο του έκλεισε λόγω φόρτου εργασίας. Είναι αισχρό οι εργαζόμενοι να παίρνουν με e-mail την απόλυσή τους, να δεσμεύεται ο υπουργός για την επιστροφή τους στην εργασία και τελικά να παραμένουν απολυμένοι», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον «Αγιο Σάββα».

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» θα προχωρήσουν σε νέα συνέλευση προκειμένου να κλιμακώσουν τη δράση τους.

  • Την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγώνες των συμβασιούχων και των υπόλοιπων εργαζομένων στον χώρο της Υγείας ενάντια στις απολύσεις δηλώνει η ΣΕΑΑΝ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ