Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Δεν χωρά καμιά ωραιοποίηση, απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης εδώ και τώρα

Την απόγνωσή τους για τις τραγικές ελλείψεις μετέφεραν οι γιατροί στον βουλευτή του Κόμματος

«Δεν φτάνουμε ούτε για την αναγκαία λειτουργία ούτε για να βγαίνουν οι εφημερίες»: Αυτή ήταν η κραυγή αγωνίας που μετέφεραν γιατροί του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας προς το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, επισκέφθηκε το ΚΥ χτες, Δευτέρα.

Μια επίσκεψη, μέσα από την οποία και με τη συζήτηση με το προσωπικό αναδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, η πλήρης υποβάθμιση του τομέα της Υγείας στην περιοχή.

Γιατροί του ΚΥ περιέγραψαν με σαφήνεια την τραγική εικόνα των μεγάλων κενών σε ιατρικό προσωπικό, των ελλείψεων σε εξοπλισμό, αλλά και των επιπλέον αναγκών και δυσκολιών που προκαλούν η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της βόρειας Εύβοιας, το άθλιο οδικό δίκτυο και η μεγάλη απόσταση με το πιο κοντινό νοσοκομείο. Η αμείλικτη αυτή πραγματικότητα έρχεται να αποδομήσει την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που επιχείρησε το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του ΚΥ Ιστιαίας, αλλά και στο ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι υγειονομικοί, αυτήν τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας υπηρετούν μόλις δύο γενικοί ιατροί, που μαζί με έναν ακόμη γενικό γιατρό από το Περιφερειακό Ιατρείο Ωρεών, καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπαιδικός, οδοντίατρος κ.ά. Εκτός των γενικών γιατρών, στο ΚΥ Ιστιαίας υπηρετούν ως μόνιμο ιατρικό προσωπικό ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας χειρουργός, δύο καρδιολόγοι και ένας ΩΡΛ που βγαίνει σύντομα σε σύνταξη.

Τα μεγάλα αυτά κενά έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι γιατροί, να υπάρχει αδυναμία ακόμη και της αναγκαίας λειτουργίας και της κάλυψης των εφημεριών. Αυτό οδηγεί σε εντατικοποίηση εργασίας για το λιγοστό ιατρικό προσωπικό, σε συνεχείς εφημερίες, με το σύνολο των γιατρών να βρίσκονται ουσιαστικά σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν όποτε κι αν τους ζητηθεί. Οι ελλείψεις μάλιστα σε ιατρικό προσωπικό και η αδυναμία λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου και του ακτινολογικού καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ακόμη και απλές εξετάσεις διάγνωσης. Ετσι, ασθενείς, ακόμη και για μια ακτινογραφία, μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου για να φτάσεις από την Ιστιαία χρειάζεσαι 2,5 ώρες, ενώ το ΚΥ έχει ουσιαστικά καταντήσει «κέντρο διακομιδής ασθενών».

Αλυτα επίσης παραμένουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στεγανότητα του κτιρίου, κάτι που έχει ως συνέπεια να στάζει και να πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση, ενώ χωρίς σίτιση παραμένει το ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της εφημερίας του.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε αρχικά ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο την τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας αλλά και απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση και στελέχωσή του.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η πίεση προς το υπουργείο και την κυβέρνηση με νέες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η στήριξη των αγωνιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, του λαού και των μαζικών φορέων της περιοχής.

Επισήμανε ότι η τραγική εικόνα που περιέγραψε το προσωπικό δεν χωρά αμφισβήτηση και ωραιοποίηση. Σημείωσε ότι η εικόνα αυτή κυριαρχεί παντού και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της έντασης της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της χρόνιας υποστελέχωσης, πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ