Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανανέωση

«Πλάκα τα γαλόνια» της εμπλοκής από τις ΗΠΑ φοράει η κυβέρνηση, όπως καταγράφεται στο κείμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου» (βλέπε αναλυτικά στο θέμα). Στην κατακλείδα του γράφεται μάλιστα ότι «οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και την περιοχή». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τι σηματοδοτεί αυτή η «ανανέωση», η οποία - παρεμπιπτόντως - απλώνεται και σε άλλα πεδία, πέρα από το στρατιωτικό: Από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έως την πολιτική προστασία και τον γάμο των ομόφυλων, για τα οποία επίσης η κυβέρνηση «δρέπει δάφνες» από τις ΗΠΑ... Δεν είναι όμως η μόνη που περνάει το «τσεκ απ» της βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ίδιο κάνει και η βρώμικη σοσιαλδημοκρατία, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολίασε για τον «Στρατηγικό Διάλογο» ότι ήταν «μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Κατά τ' άλλα, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν παζαρεύει αρκετά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, πουλώντας φούμαρα για «πολυεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα». Αλλά και στο θέμα των εξοπλισμών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκης, αρθρογραφεί για την ανάγκη να γίνουν γνωστοί οι «όροι» της συμφωνίας για τα F-35, δίνοντας εκκωφαντική συναίνεση στις προτεραιότητες των νέων εξοπλισμών, που είναι τα σχέδια και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ. Δεν πάει καιρός άλλωστε απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις πολεμικές δαπάνες του προϋπολογισμού, επιβεβαιώνοντας την πλήρη στοίχιση με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους στις εγκληματικές για τον λαό ευρωατλαντικές «δεσμεύσεις».

Συναίνεση...

Πριν μερικές μέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης έδινε μάχη στα τηλεοπτικά πάνελ για να υπερασπιστεί τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια «αν χρειαστεί» και αν «οι ανάγκες το απαιτήσουν». Αργότερα, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, είπε ότι «τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά η έσχατη λύση στην περίπτωση που διακυβεύεται το μέλλον ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος». Μόνο που το «μέλλον» των φοιτητών, των σπουδών και των πτυχίων τους υπονομεύεται από την κρατική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης από όλες τις κυβερνήσεις. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, που τη στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε «δίδακτρα και ξερό ψωμί», τώρα μάλιστα που θα ανέβει και ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά.

... χωρίς ταμπού

Υπάρχει όμως και συνέχεια: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιατύπωση του άρθρου 16 και συντεταγμένα ως πολιτεία να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε και αν μπορούμε να φέρουμε σπουδαία ή πολύ αξιοπρεπή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό, για να συμβαδίσουμε με τη διεθνή πραγματικότητα... Εγώ δεν έχω ταμπού σε αυτό το θέμα»! Τα ίδια ακριβώς λέει και η ΝΔ! Το καταλάβαμε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα «ταμπού» ούτε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε με την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια. Αλλωστε, πέρα από τη συναίνεση που προσφέρει σήμερα στην ΝΔ, προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση «έσπρωξε» τα πράγματα και όταν ήταν κυβέρνηση: Με τον Ν. 4485/2017 διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, ενώ με το ΠΔ 51/2017 έκανε ένα γενναίο βήμα στην αναγνώριση τίτλων σπουδών που δίνουν τα κολέγια, άρα και για τη νομιμοποίησή τους.

Εξωση

Οταν οι θύτες επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, για να συζητήσουν «εποικοδομητικά», με «ενδιαφέρουσες προτάσεις» και «ανταλλαγή απόψεων» πάνω από το ...πτώμα, ο λαός πρέπει να προετοιμάζεται για τα ακόμα χειρότερα. Αυτό φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το τεράστιο πρόβλημα της στέγης. Τα κόμματα που ευθύνονται για την μετατροπή ακόμα και ενός ημιυπόγειου διαμερίσματος σε πολυτέλεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, τώρα λένε ότι έχουν τις «λύσεις», διαπιστώνοντας μάλιστα και «συγκλίσεις» σε πολλές από αυτές. Οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάργηση του ΟΕΚ και τη διάλυση των προγραμμάτων ανέγερσης εργατικών κατοικιών, ενώ σήμερα χαρίζουν τα αποθεματικά του σε κατασκευαστικές εταιρείες, συζητούν για το ύψος της ...golden visa, που αφορά την αγορά πολυτελών κατοικιών από μεγαλοεπενδυτές του εξωτερικού! Σημερινοί και χθεσινοί κυβερνώντες, που άνοιξαν τον δρόμο στα «κοράκια» των funds και των τραπεζών, συζητούν «ρεαλιστικές προσεγγίσεις» για τη στέγη. Οι ίδιοι που χρόνια τώρα διαφημίζουν την ανάπτυξη της Αθήνας ως «τουριστικού πάρκου», με αποτέλεσμα ένας μισθωτός να μην μπορεί να μείνει στο Κουκάκι, τώρα υπόσχονται «καινοτόμες λύσεις». Σ' αυτήν την πολιτική, που αντιμετωπίζει τη στέγη ως εμπόρευμα, πρέπει να κάνει «έξωση» ο λαός, παλεύοντας για απαγόρευση των πλειστηριασμών, ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους και επανασύσταση του ΟΕΚ, ουσιαστικές επιδοτήσεις ενοικίου κ.ά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική Αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό, που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμία στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Με συνδυασμένο χτύπημα, το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές της Σπάρτης. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και στη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν και κατά της Φλώρινας.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φριχτό τρόπο.

...και σαν χτες

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα οι Γ. Σιάντος και Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας) η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Συνετρίβη έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, που δεν αντιστοιχούσε ούτε στον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά - κυρίως - ούτε στις ανάγκες της ταξικής πάλης εκείνη την περίοδο. Εντασσόταν στην αδυναμία του ΚΚΕ να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

1973 Στο πλαίσιο της καταστολής των ολοένα και διογκούμενων φοιτητικών αντιδράσεων με αφορμή τον χουντικό Καταστατικό Χάρτη για την Παιδεία, η δικτατορία εκδίδει διάταγμα για τη διακοπή της αναβολής στράτευσης σε σπουδαστές.

1973 Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο κατά 10%, ώστε να τερματίσουν τη νομισματική κρίση που επί δυο βδομάδες συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει ξεκινήσει από το 1972, στη συγκεκριμένη φάση εκδηλώνεται ως νομισματική και στη συνέχεια ως πετρελαϊκή.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ