Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή

Πλούσια πείρα και μαχητικότητα στις παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Ο Δ. Βρύσαλης αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν οι υγειονομικοί για ένα σύστημα Υγείας με κέντρο τον άνθρωπο, όπου η Υγεία δεν θα είναι εμπόρευμα. Σημείωσε ότι ο χώρος που επιλέχτηκε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση δεν ήταν τυχαίος καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, ένα από τα 4 μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 2.000 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και ανεπτυγμένα πάνω από 800 κρεβάτια. Στο οποίο όμως υπάρχουν 800 κενές μόνιμες θέσεις προσωπικού και 500 εργαζόμενοι με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Με λίστα 3.000 ασθενών να περιμένουν να χειρουργηθούν και με τα πρωινά ιατρεία να κλείνονται από την 1η του μήνα. Ενώ παράλληλα οφείλονται πάνω από 20.000 μέρες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Η πορεία υποβάθμισης του νοσοκομείου και μετατροπής σε επιχείρηση με ασθενείς πελάτες πάει χέρι χέρι με την εντατικοποίηση, τα εντέλλεσθε και τον αυταρχισμό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί οι εργαζόμενοι να μη σηκώσουν το ανάστημά τους και να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, κάτι που φυσικά δεν το έχουν καταφέρει, τόνισε ο Δ. Βρύσαλης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μαχητική αντιπολίτευση και βρίσκεται στους δρόμους (...) Δίνουμε υπόσχεση ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Ο Μ. Μενεγάκης μίλησε για διαχρονικά προβλήματα στον χώρο της Υγείας που γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου αναδείχτηκε η γύμνια του συστήματος, αναφέρθηκε στα πολύ συγκεκριμένα και εκρηκτικά προβλήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων κάνει χειρουργεία με συνδρομή ιδιωτών γιατρών, έχει 40 κενές οργανικές θέσεις, μεγάλες ελλείψεις στη νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία, ενώ το προσωπικό υφίσταται μεγάλη εντατικοποίηση στην εργασία... Η υποστελέχωση δεν λύνεται με «μπαλώματα», τόνισε, ζητώντας άμεση προκήρυξη θέσεων για κάλυψη των αναγκών ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο. «Οι ιθύνοντες θα μας βρουν απέναντί τους, διεκδικούμε να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί το Βενιζέλειο με το ΠΑΓΝΗ, όχι στο νέο ΕΣΥ, επικαιροποίηση του οργανισμού, πλήρη στελέχωσή του, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας», σημείωσε.

Σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης με ευρωενωσιακή κατεύθυνση

Δ. Βρύσαλης
Δ. Βρύσαλης
Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε κατάσταση πολλών δεκαετιών πίσω, κατήγγειλε η Πέλα Νεονάκη, με τη λειτουργία του να στηρίζεται στην εξάντληση του προσωπικού. Αποψιλωμένες κλινικές, άλλες, όπως η Ογκολογική, έπαψαν να υφίστανται, κίνδυνος αναστολής χειρουργείων καθώς απ' τους 7 προβλεπόμενους χειρουργούς μόλις 4 υπηρετούν, ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί, η εντατικοποίηση τσακίζει... «Υπάρχει σχεδιασμός για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων, να ευνοηθούν οι μεγάλοι όμιλοι, είναι ευρωπαϊκή κατεύθυνση γι' αυτό εντείνεται η υποχρηματοδότηση, την ώρα που δίνονται δισ. για αγορά μαχητικών αεροπλάνων... Το μόνο ελπιδοφόρο που έχω να σας πω απ' το Ρέθυμνο είναι ο αναβρασμός της κοινωνίας. Σε πρόσφατη σύσκεψη φορέων του νομού αποφασίστηκε παν-ρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία την Πέμπτη 22/2 κι άλλες δράσεις», σημείωσε καταλήγοντας η Π. Νεονάκη.

Ιδια εικόνα και στον Αγιο Νικόλαο, με τον Γ. Μανουσάκη να στηλιτεύει την προσπάθεια κυβέρνησης και παρατρεχάμενών της για υπονόμευση των αγώνων που αναπτύχθηκαν στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι οι μαχόμενοι υγειονομικοί του νομού, με την καθοριστική υποστήριξη των δυνάμεων του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να την αποκρούσουν. Απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνεται δήλωσε ότι «ως μαχόμενοι υγειονομικοί θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική η υποστήριξη των δυνάμεων του κόμματός σας, του ΚΚΕ».

Μ. Μενεγάκης
Μ. Μενεγάκης
Στο σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας Υγείας που υλοποιεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε η Λαμπρινή Πίττακα, καταγγέλλοντας ότι αυτό εκφράζεται με απόλυση χιλιάδων εργαζομένων ακόμα και με ενεργές συμβάσεις και αναθέσεις σε εργολάβους της καθαριότητας, της φύλαξης κ.λπ. «Είναι προκλητική η στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που "αναγνωρίζουν" την προσφορά μας, αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Υγείας ότι θα παλέψουμε για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στη ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς και τις οικογένειές μας».

Θέλουμε η Υγεία να έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, όχι το κέρδος!

Στα μεγάλα προβλήματα των δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης αναφέρθηκε διεξοδικά η Σταυρούλα Φουντά, τονίζοντας ότι η γιγάντωση των λαϊκών προβλημάτων τροφοδοτεί τις κάθε είδους εξαρτήσεις. Παρά τις αυξημένες ανάγκες, οι δημόσιες δομές για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση είναι τραγικά υποστελεχωμένες, με πολύ χαμηλότερη χρηματοδότηση, ενώ έχουν προηγηθεί «χτυπήματα», όπως αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου κ.ά. Εξέφρασε την αγωνία των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για την Ψυχική Υγεία αλλά και για την πιθανότητα για «πάντρεμα» της θεραπείας και της πρόληψης με ΜΚΟ, οδεύοντας με όλο και πιο γοργά βήματα στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν Απεξάρτησης. «Η εξέλιξη αυτή εκπορεύεται αποκλειστικά από την πολιτική κόστος - όφελος και είναι κομμάτι της "αντιναρκωτικής" πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν πιστά υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις», κατήγγειλε και δήλωσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Π. Νεονάκη
Π. Νεονάκη
Την εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις δομές για τα παιδιά στο νησί σκιαγράφησε η Ρίτσα Παπαδοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την τιμή να επισκεφτεί τους εργαζόμενους στον χώρο, όπου δίνουν ένα κομμάτι απ' τον εαυτό τους, και να συζητήσει μαζί τους λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα, όπως την Παιδοψυχιατρική Μονάδα του ΠΑΓΝΗ που υπολειτουργεί, τις δύο υποστελεχωμένες και με κίνδυνο να κλείσουν Παιδοχειρουργικές Κλινικές στα Χανιά και στο Ηράκλειο, τις περιφερειακές Παιδιατρικές Κλινικές που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, την ιστορική Κλινική της Σητείας που ετοιμάζεται να κλείσει με κίνδυνο μέχρι και για απώλεια ζωών, την ανύπαρκτη πρόληψη και την υπολειτουργία δομών για παιδιά με ειδικές ανάγκες... «Εμείς οι γιατροί του ΕΣΥ έχουμε περάσει από δύσκολες φάσεις, πανδημίας, εντατικοποίησης. Οφείλουμε και θέλουμε να στηρίξουμε το ΕΣΥ παρότι μας ωθούν στην παραίτηση! (...) Θέλουμε η Υγεία να έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, όχι το κέρδος», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ανάγκη για μια μαχητική αντιπολίτευση που θα διεκδικεί λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και της Υγείας. «Γι' αυτό και υποστηρίζω το ΚΚΕ», κατέληξε.


Γ. Μανουσάκης
Γ. Μανουσάκης

Λ. Πίττακα
Λ. Πίττακα

Στ. Φουντά
Στ. Φουντά

Ρ. Παπαδοπούλου
Ρ. Παπαδοπούλου

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ