Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία του λαού, πάλη για Υγεία κοινωνικό αγαθό!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση

Χαιρετίζοντας «τις δεκάδες χιλιάδες λαού, με πρωτοπόρους τους μαχόμενους υγειονομικούς, που και εδώ στην Κρήτη υψώνετε αγωνιστικό ανάστημα απέναντι στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια και στο μέτωπο της Υγείας» ξεκίνησε ο Δ. Κουτσούμπας την ομιλία του στην εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για την Υγεία, επισημαίνοντας πως «επιβεβαιώνουν ότι ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης μας, "Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα", απηχεί τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, εντός και εκτός Βουλής, τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υγειονομικών και τις διεκδικήσεις τους, καλώντας τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό του νησιού να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την Υγεία, ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων - κλεισίματος κλινικών και νοσοκομείων, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό.

Και τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τα αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας από βασικές ιατρικές ειδικότητες και ιατρικό εξοπλισμό. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι ελλιπές και εξαντλημένο, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στο γεγονός ότι ασθενείς, μεγαλύτεροι αλλά και μικρά παιδιά, αναγκάζονται να περιπλανιούνται στο νησί και στην υπόλοιπη χώρα, γιατί στην περιοχή όπου ζουν τα νοσοκομεία είναι "φρακαρισμένα", υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ ή σε χειρουργικά τραπέζια που δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό».

Το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο το ζήτημα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το Κόμμα μας βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης, του προβληματισμού όλων μας, το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Βάζουμε το σύνολο των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.

Είναι γεγονός ότι διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες, στις δυνατότητες που υπάρχουν, και στον βαθμό ικανοποίησής τους από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Η ικανοποίηση σήμερα ακόμα και στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών, τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας όσο και στο κατ' όνομα δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του με τα επιχειρηματικά κριτήρια και με την εμπορευματοποιημένη παροχή των εργασιών του, είτε έμμεσα, πουλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε άμεσα στους ασθενείς, με τις πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και διευρύνοντας την "αγορά" και στα χειρουργεία πλέον, εντός και εκτός των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Σχολιάζοντας τα όσα λένε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ότι η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και η Υγεία ως επιχειρηματικότητα είναι «δύο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα», τόνισε: «Οι προτεραιότητες αυτές στον καπιταλισμό "τρέχουν" ταυτόχρονα αλλά όχι παράλληλα. Για την ακρίβεια, πάνε αντίθετα, αφού στη μία λωρίδα βρίσκεται η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό και στο αντίθετο ρεύμα η Υγεία ως επιχειρηματικότητα. Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία του λαού! Τι καλύτερο παράδειγμα από το πρόσφατο κλείσιμο ιδιωτικής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ιεράπετρα, γιατί δεν είχε τα "προσδοκώμενα κέρδη"...».

Και πρόσθεσε: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για "μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση" είναι κυριολεκτικά στον αέρα και καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες, διότι όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση να μην αντιστρατεύονται τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης. Κριτήρια που θεωρούν όλα όσα σχετίζονται με τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης κόστος».

Σχολιάζοντας εξάλλου την πολιτική της κυβέρνησης, που αναγορεύει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε «ενιαίο χώρο» και λύση των ανεπαρκειών του δημόσιου τομέα, επεσήμανε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για θεσμική κατοχύρωση μιας κατάστασης που "ωρίμασε" όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τη συμβολή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πριν οι ασθενείς έτρωγαν "πόρτα" στις δημόσιες μονάδες Υγείας και κατέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα αυτό θα γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο, μέσω των ΣΔΙΤ, είτε εντός των δημόσιων μονάδων Υγείας είτε με "αυτοτελή" τη λειτουργία τους» και επώδυνες συνέπειες για τους ασθενείς την αύξηση των πληρωμών ή συμπληρωμών, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη αναρχία στην ανάπτυξη του συστήματος Υγείας, όπως και με λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, για μείωση των εξόδων. Και τόνισε πως «σε αυτό το έδαφος γιγαντώνονται οι επενδύσεις ιδιωτικών ομίλων στην Κρήτη, καθώς διαγιγνώσκουν τεράστιο περιθώριο κέρδους!».

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε και το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, υπογραμμίζοντας: «Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος την ψυχική υγεία του λαού, παρά τις τεράστιες ανάγκες. Στο ίδιο νομοσχέδιο, μέσω του λεγόμενου ΕΟΠΑΕ συνεχίζονται η πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων απεξάρτησης, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, το χτύπημα αποτελεσματικών προγραμμάτων, όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ».

Αναφέρθηκε και στα «κοράκια» της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που περιμένουν να ιδρύσουν ιδιωτικές ιατρικές σχολές για να κερδοσκοπήσουν ακόμα μια φορά στην πλάτη του λαού και των παιδιών του, αντί της αναγκαίας σήμερα αύξησης του αριθμού εισαγωγής στις Σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής, για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Από τα ίδια παμπάλαια υλικά της εμπορευματοποίησης και της ΕΕ το «νέο ΕΣΥ»

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των μονάδων Υγείας και στην Κρήτη, με τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το ΕΚΑΒ να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, και τόνισε πως η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Γιατί το «νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Αυτά τα υλικά, αυτές οι πολιτικές που διαμόρφωσαν το υπάρχον άθλιο και επικίνδυνο σύστημα Υγείας για τον λαό, αυτήν τη φορά παρουσιάζονται ως λύσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή ως λύση η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ.

Το «νέο ΕΣΥ», της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο. Είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αλλωστε, τον δρόμο όπου η Υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις. Τον δρόμο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών Υγείας τον έχουν εφαρμόσει όλες οι εκδοχές της κυβερνητικής διαχείρισης, μονοκομματικές και συμμαχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει πουθενά στην Ελλάδα

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Λασιθίου, τονίζοντας πως «αποτελούν έγκλημα για τον λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής!

Εκεί θα οδηγήσει η αξιολόγηση νοσοκομείων από τον ΟΔΙΠΥ (με εργαλείο το σύστημα DRG), που θα αξιοποιηθεί για τη συγχώνευση κοντινών νοσοκομείων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου "υγειονομικού χάρτη"!

Ας απαντήσουν όμως κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ: Γιατί υπολειτουργούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης; Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία, ή γιατί είναι υποστελεχωμένα;

Ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όλα τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα».

Και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ μιλάει καθαρά. Η υλοποίηση του "νέου ΕΣΥ" πολλαπλασιάζει τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών.

Γιατί, πρώτον, η μείωση των μονάδων σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια. Μεγάλη μάζα ασθενών θα αναγκαστεί να πληρώσει εξολοκλήρου την επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς. Δεύτερον, οι δημόσιες μονάδες θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως επιχειρήσεις, που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους. Τρίτον, θα γίνει πιο εμφανής η διαφοροποίηση ανάμεσα στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας ως προς την ανάπτυξη τμημάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με το ύψος των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους. Τέταρτον, θα επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους υγειονομικούς, θα γίνει καθεστώς η περιφορά των εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα. Πέμπτον, θα δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και έγκαιρης παρέμβασης.

Εμείς απαντάμε: ΚΑΝΕΝΑ νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει πουθενά στην Ελλάδα, ούτε στην Κρήτη! Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής! Ούτε σκέψη για κλεισίματα - συγχωνεύσεις δομών Υγείας και κλινικών!».

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός

«Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και έχει οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες».

«Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία», συνέχισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που στο επίκεντρό της έχει την καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι ώριμο να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και πυρήνα το Κέντρο Υγείας, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αλλά και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του Φαρμάκου, με ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες Υγείας. «Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η Υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο, διασφαλισμένο από το εργατικό - λαϊκό κράτος, καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Αναγνωρίζετε κι εσείς ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες του λαού μας, σε αυτό που μπορούν να απολαμβάνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και εδώ στην Κρήτη και τους το στερεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Οι θέσεις μας, λοιπόν, η ανυποχώρητη στάση μας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού μας, μπορεί να είναι κριτήριο για όλους εσάς για να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις, στους αγώνες, στο κίνημα, παντού. Και στις αρχαιρεσίες των σωματείων, των συλλόγων, όλων των φορέων του κινήματος, αλλά και στις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνη στις ευρωεκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ