Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Αναταράξεις σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Και κοινή δήλωση από πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, ανάμεσά τους και των ΗΠΑ

Eurokinissi

Αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η στάση πολλών βουλευτών τους - ειδικά της κυβέρνησης - να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη από 175 βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Παρόντες ήταν 254, κατά ψήφισαν 77, ενώ καταγράφηκαν και 2 «παρών».

Επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιπαράθεση από το ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν τη μάχη στη Βουλή με επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιπαράθεση, τόσο απέναντι στον ανορθολογισμό και στον κάλπικο προοδευτισμό της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, όσο και απέναντι στον αναχρονισμό, στον σκοταδισμό και την ομοφοβία των άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι βαθαίνει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, μέσα από την εμπορική παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό για ομόφυλα ζευγάρια και τις ιδιωτικές διακρατικές υιοθεσίας. Από τους βουλευτές του τονίστηκε ότι με τις διατάξεις αυτές καταργείται το δικαίωμα των παιδιών στο να απολαμβάνουν όσα απορρέουν από τη σχέση πατρότητας - μητρότητας.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε άρθρα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 4 και 5, που αφορούν την κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με το επώνυμο των παιδιών και τη δήλωση της γέννησης.

Υπερψήφισε το άρθρο 8, που αφορά φορολογικές διευκολύνσεις και επιδόματα για συζύγους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9, που αφορά την κατάργηση διακρίσεων στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, το οποίο, παρότι διαγράφει τη διάκριση του φύλου (μέχρι τώρα αφορούσε την προστασία εργαζόμενων μητέρων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού), αναφέρεται σε «προστασία από απόλυση», και γι' αυτό δεν το καταψήφισε. Στα υπόλοιπα άρθρα το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Απώλειες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 106 βουλευτές, 21 καταψήφισαν και 31 απείχαν. Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι Μ. Βορίδης, Ι. Μπούγας, Μ. Κεφάλα και Στ. Κελέτσης. Ενας βουλευτής της ΝΔ, ο Γ. Καρασμάνης, καταμετρήθηκε λανθασμένα ως «ναι», για να διορθωθεί στη συνέχεια η ψήφος του, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της κυβέρνησης που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, ξεχώρισε αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος άσκησε συνολικότερη κριτική στην πολιτική της ΝΔ, με αιχμές τα Ελληνοτουρκικά και τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν κάνει «στροφή στο κέντρο», ότι «δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων» και όλα αυτά «δεν έχουν σχέση με τις αρχές και τις ιδέες της ΝΔ». «Ο καθένας έχει τις απόψεις του», ήταν το σχόλιο της κυβέρνησης.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Π. Πολάκης και ο Οθ. Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής. Μέχρι την Παρασκευή αναμενόταν η αντίδραση του κόμματος για την απουσία του Π. Πολάκη, με δεδομένο μάλιστα ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία δημοσιοποίησε κείμενο στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο.

Τέλος, από την ψηφοφορία απείχαν 11 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Χαιρετίζουν οι πρεσβείες...

Η απήχηση της ψηφοφορίας της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, επιβεβαιώνοντας και τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος. Είχαν προηγηθεί η περίληψή του στο κοινό ανακοινωθέν του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και το «ενδιαφέρον» της αμερικάνικης πρεσβείας όλο το προηγούμενο διάστημα για την πορεία του νομοσχεδίου.

Καθόλου τυχαία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου ως «ιστορική στιγμή» ξεκίνησε η συζήτηση όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Επίσης, λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Βουλή, πρεσβείες που είναι διαπιστευμένες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η αμερικάνικη, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία χαιρετίζουν «την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ισότητα του γάμου και την αναγνώριση των οικογενειών ίδιου φύλου».

Την κοινή δήλωση, που ανάρτησε η αμερικάνικη πρεσβεία στους λογαριασμούς της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνυπογράφουν οι πρεσβείες στην Ελλάδα από Ολλανδία, Βέλγιο, Καναδά, Ισπανία, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Σουηδία, Αργεντινή, Ισλανδία, Πορτογαλία, Δανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ουρουγουάη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κολομβία, Αυστραλία, Φινλανδία, Γερμανία, Μάλι, Αυστρία, Χιλή, Μεξικό, Ελβετία και Εσθονία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ