Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανησυχίες» για γενικευμένη κλιμάκωση και παζάρια για εκεχειρία

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν - Λιβάνου

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ιράν - Λιβάνου
Παράλληλα με την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Νότια Γάζα εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια για την απελευθέρωση ομήρων, την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στα παλαιστινιακά εδάφη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, έγινε δεκτός στην Ντόχα του Κατάρ από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προειδοποίησε για τις βαριές συνέπειες που θα είχε μία κλιμάκωση των επιθέσεων στην πυκνοκατοικημένη Ράφα (όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 με 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι).

Οπως τόνισε, εάν γίνει η επίθεση, θα οδηγηθούμε σε ακόμη πιο μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή και σφαγές αλλά και διωγμό των Παλαιστινίων από τη γη τους ως επανάληψη της Νάκμπα (καταστροφής) του 1948 και του 1967. «Δεν θα επιτρέψουμε να τους συμβεί αυτό ξανά, ό,τι και να γίνει» είπε ο Αμπάς.

Εξήρε δε τις προσπάθειες του Κατάρ για διπλωματική λύση, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις που έκανε το Σάββατο στη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, μετά την επίσκεψη που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Ο Ιρανός υπουργός τόνισε πως μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα και ότι η Τεχεράνη διεξάγει συνομιλίες με το Ριάντ για το θέμα αυτό. Προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, τονίζοντας πως αυτό θα είναι «η τελευταία μέρα του Νετανιάχου».

Αποκάλυψε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τεχεράνη να ζητήσει από τη Χεζμπολάχ «να μην εμπλακεί ευρέως και πλήρως στον πόλεμο αυτό κατά του Ισραήλ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πήγε στη Βηρυτό για να ενημερώσει «τους συμμάχους στον Λίβανο πως η Τεχεράνη εμπλέκεται σε διεθνείς και αραβικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα ξεκινήσει από το σταμάτημα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν επισήμανε πως το σουλτανάτο του Ομάν διευκολύνει αυτές τις συνομιλίες και πως σε αυτές συμμετέχουν κατά διαστήματα το κράτος του Κατάρ και ο Ελβετός πρέσβης στο Ιράν, που είναι ο ενδιάμεσος για τις επικοινωνίες Ιράν - ΗΠΑ μετά το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας πριν δεκαετίες.

«Ανησυχίες» για το σχεδιαζόμενο μακελειό στη Ράφα

Στο μεταξύ, μια σειρά κράτη εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα. Στο Κάιρο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Ισραήλ πως εάν προχωρήσει την επίθεση στη Ράφα θα υπονομευτούν οι διμερείς σχέσεις και θα αναστείλουν τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1978 για πρώτη φορά στα χρονικά των σχέσεων Αιγύπτου - Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, από τη Σκωτία που βρέθηκε χτες, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τα ισραηλινά σχέδια στη Ράφα και κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά» πριν αναλάβει περαιτέρω δράση.

Στην Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχο» για τις εντεινόμενες επιθέσεις των Ισραηλινών στη Ράφα και την πρόκληση καταστροφών και σφαγών στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως αντιμετωπίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή ως «μέρος σχεδίου διωγμού του λαού της Γάζας από τη γη του». Ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να πάρει μέτρα που θα σταματήσουν το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας καταδίκασε τη νέα επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεύθυνη, παράνομη, απάνθρωπη που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή» που συντελείται εδώ και καιρό. Ζήτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών και μόνιμη εκεχειρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, τονίζοντας πως εκεί βρίσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι και πως η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται ενώ αυξάνονται τα θύματα μεταξύ αμάχων.

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις «ανθρωπιστικές» συνέπειες της σφαγής που στηρίζει η ΕΕ, ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε χτες την πιθανότητα «οι ΗΠΑ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα» να επανεξετάσουν την παροχή όπλων προς το Ισραήλ, υπενθυμίζοντας την χτεσινή απόφαση ολλανδικού εφετείου κατά της πώλησης ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35.

«Εάν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε τη δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων», δήλωσε κυνικά, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου και ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως η συνέχιση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, διχάζει τα μέλη της ΕΕ. Ανέφερε πως η διακοπή της υποστήριξης στην UNRWA θα σήμαινε «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είναι ανθρωπιστική επιταγή, αλλά γιατί θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα».

Στην ίδια συνεδρίαση και συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λατζαρίνι, που τόνισε ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να λειτουργήσει ο ΟΗΕ στη Ράφα». «Οι επόμενες ημέρες θα μας δείξουν εάν θα μπορέσουμε ή όχι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αργότερα χτες βράδυ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν σε παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Πρωτοβουλίες της Γαλλίας για Λίβανο - Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Γάλλοι διπλωμάτες μιλώντας χτες στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψαν πως οι πρόσφατες επισκέψεις Γάλλων υπουργών στη Βηρυτό είχαν στόχο την διευθέτηση της κρίσης στις σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ με «διπλωματικά μέσα».

Τόνισαν πως η κυβέρνηση Μακρόν θέλει να διαχωρίσει την κατάσταση στη Γάζα από το θέμα των σχέσεων Ισραήλ - Λιβάνου και πως έχει παρουσιάσει μία πρόταση για «γρήγορα μέτρα που θα τερματίσουν τις εχθροπραξίες».

Μεταξύ άλλων προτείνεται σταδιακή απομάκρυνση δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ σε απόσταση 8 έως 10 χλμ. και μη ανοικοδόμηση βάσεων και παρατηρητηρίων της οργάνωσης στα σύνορα που καταστράφηκαν μετά τις 8 Οκτωβρίου. Επίσης, οι Γάλλοι προωθούν πρόγραμμα «υποστήριξης» του λιβανέζικου στρατού.

Αναφέρεται επίσης πως οι Γάλλοι είπαν σε Λιβανέζους αξιωματούχους πως οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα δεν θα καθυστερήσουν μετά το τέλος του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ