Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Εμπόλεμη ζώνη όλη η Μέση Ανατολή

Ισραηλινά drones έπληξαν στόχους ξανά στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Ισραηλινά drones έπληξαν στόχους ξανά στον Λίβανο
Οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου συνεχίζονται ακατάπαυστα, όπως και οι επιθέσεις αντιποίνων των Χούθι της Υεμένης, αλλά και οι επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία ως απάντηση στα πυρά σιιτικών πολιτοφυλακών. Οι εξελίξεις αυτές, που εντείνονται από την αρχή του πολέμου, απειλούν ολοένα και περισσότερο με γενικότερη ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χτες το πρωί, στον νότιο Λίβανο, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, τραυματίζοντας σοβαρά ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μεθοριακά χωριά του νότιου Λιβάνου.

Το Σάββατο, ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος προκάλεσε τον θάνατο δύο μαχητών της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό άλλων δύο στην παράκτια πόλη Τζάντρα. Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ προχώρησε σε αντίποινα, βάλλοντας κατά πέντε θέσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τουλάχιστον 231 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Στην ισραηλινή πλευρά 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον στρατό.

Χτες, δύο αντιπλοϊκοί πύραυλοι των Χούθι έπεσαν κοντά σε ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ έπλεε υπό σημαία νήσων Μάρσαλ. Οι πύραυλοι έπεσαν με διαφορά 20 λεπτών ο ένας από τον άλλον ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, κατέπεσαν όμως στη θάλασσα.

Το Σάββατο, τέλος, δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία απέκρουσαν - σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου - έξι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (πιθανώς σιιτικών πολιτοφυλακών) που είχαν στόχο την αμερικανική βάση κοντά σε πετρελαϊκό κοίτασμα της περιοχής που εκμεταλλεύεται - σε συνεργασία με τους Κούρδους της περιοχής - η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Conoco».

Προηγήθηκαν την ίδια μέρα ισραηλινές επιθέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων σε συνοικία όπου βρίσκονται «κατοικίες στρατιωτικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ