Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΝ - ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Κλιμακούμενα» αντίποινα «με πολλαπλές ενέργειες» προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» μετά την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας

Σε «κλιμακούμενη απάντηση» με «πολλαπλές ενέργειες» προσανατολίζονται οι ΗΠΑ σε σχέση με τα αντίποινα που «φωτογραφίζουν» το Ιράν, μετά την επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας με 3 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες για την επίθεση σε ομάδες «υποστηριζόμενες από το Ιράν», προαναγγέλλοντας αντίποινα.

Προχτές το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τα αντίποινα αυτά «είναι πολύ πιθανό» να δοθεί «μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει όχι μία αλλά πολλαπλές ενέργειες».

Ενα 24ωρο αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι υπεύθυνη για την επίμαχη φονική επίθεση εναντίον Αμερικανών στρατιωτών είναι η «Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ» (η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη από το πρώτο 24ωρο), τονίζοντας πως πρόκειται για οργάνωση - ομπρέλα, υπό τη σκέπη της οποίας δρουν «και άλλες οργανώσεις, όπως η Καταΐμπ Χεζμπολάχ».

Για πιθανά αμερικανικά αντίποινα έναντι φιλοϊρανικών οργανώσεων, μακράς διαρκείας και σε διάφορες φάσεις, έκανε λόγο σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Affairs» και ο διευθυντής της CIA Γ. Μπερνς.

«Κλειδί για την ασφάλεια του Ισραήλ και συνολικά της περιοχής είναι η αντιμετώπιση του Ιράν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ιρανικό καθεστώς ενθαρρύνθηκε από την κρίση στη Γάζα και φαίνεται έτοιμο να πολεμήσει μέχρι και με τον τελευταίο του περιφερειακό αντιπρόσωπο, ενώ εντείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα και βοηθά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως οι ΗΠΑ «δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την επίλυση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής», αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο ή να επιλυθεί «χωρίς την ενεργό αμερικανική ηγεσία».

Από την πλευρά του Ιράν ο επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Χ. Σαλαμί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα αφήσει «καμία απειλή χωρίς απάντηση».

«Ακούμε ορισμένες απειλές από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Τους λέμε: Μας έχετε δοκιμάσει πριν, γνωριζόμαστε. Δεν αφήνουμε καμία απειλή αναπάντητη», ανέφερε.

Αντίστοιχα, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας, ιρανικών συμφερόντων ή πολιτών του Ιράν στο εξωτερικό.

Προχθές, πάντως, η ιρακινή φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Καταΐμπ Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, θέλοντας - όπως ανέφερε - «να αποτρέψει την αμηχανία της ιρακινής κυβέρνησης». Ο γγ της οργάνωσης, Αμπού Χουσεΐν Αλ Χαμινταουί, είπε επί λέξει: «Αναστέλλουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ασφαλείας κατά των κατοχικών δυνάμεων, για να εμποδίσουμε την αμήχανη στάση της ιρακινής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας στη Γάζα με άλλους τρόπους».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν «έργα, όχι λόγια».

Θα συνεχίσουν τις επιθέσεις, λένε οι Χούθι

Χτες οι Υεμενίτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν το αμερικανικό πλοίο «USS Gravely» στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν. Οι Χούθι ανέφεραν ότι «εκτόξευσαν πολλούς αντιπλοϊκούς πυραύλους εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού», επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους πως σκοπεύουν να επαναλάβουν τις επιθέσεις τους και σε άλλα βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, σε αντίποινα για το ματοκύλισμα των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα.

Αργότερα, λίγο μετά τις 21.00, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν πύραυλο εδάφους - αέρος των Χούθι στην Υεμένη ο οποίος επρόκειτο να εκτοξευτεί και συνιστούσε «επικείμενη απειλή για αμερικανικό αεροσκάφος που επιχειρούσε στην περιοχή».

Στο φόντο αυτό η ΕΕ εντείνει τις κινήσεις για τη ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να διεκδικεί και να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή «Ασπίδες» (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

Ισραηλινές επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως βομβάρδισε την περιοχή Ντεράα της νότιας Συρίας, αργά το βράδυ της Τρίτης, ως αντίποινα για την αναίμακτη ρίψη ρουκετών που έγινε στα κατεχόμενα νότια Υψίπεδα του Γκολάν.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε και χτες πλήγματα με το πυροβολικό εναντίον πολλών περιοχών στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από τις συνεχείς εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου μετά τις 7 Οκτώβρη, μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι στον Λίβανο, εκ των οποίων τουλάχιστον 147 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην ισραηλινή πλευρά 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 9 στρατιώτες και 6 πολίτες, έχει ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός.

ΗΠΑ - Βρετανία: Διεργασίες για «αναγνώριση» παλαιστινιακού κράτους

Μετά τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Κάμερον, ο οποίος την Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, χτες η αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Axios» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αναθεωρήσει τις επιλογές για πιθανή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

ΗΠΑ και Βρετανία βέβαια δεν μιλούν για αναγνώριση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με βάση τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ο.κ., αλλά προωθούν σχέδια για ένα πλήρως ελεγχόμενο αποστρατιωτικοποιημένο προτεκτοράτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Axios», ορισμένα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αναγνώριση ενός «ανεξάρτητου» παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Εξετάζεται επίσης η «πιθανότητα» μη άσκησης «βέτο» από τη μεριά των ΗΠΑ σε περίπτωση σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπλίνκεν επίσης ζήτησε μια έκθεση ειδικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος.

Αργότερα χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό το διέψευσε. Επιβεβαίωσε ωστόσο πως στο τέλος αυτής της βδομάδας ο Αντ. Μπλίνκεν, που επρόκειτο χτες βράδυ να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, μεταβαίνει ξανά στη Μέση Ανατολή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ