Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις σε όλο και περισσότερες περιοχές

Θέσεις των Χούθι μέσα στην Υεμένη βομβάρδισαν το βράδυ της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης δυνάμεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι από εκεί εκτοξεύονταν πύραυλοι για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία δυτικών και ισραηλινών συμφερόντων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στη συνέχεια, χτες το απόγευμα, η ναυτιλιακή πολυεθνική «Maersk» της Δανίας ανακοίνωσε πως δύο από τα πλοία της που έπλεαν κοντά στα στρατηγικά στενά Μπαμπ αλ Μαντίμπ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα άλλαξαν πορεία λόγω εκρήξεων σε παρακείμενη περιοχή. Και τα δύο πλοία έπλεαν με αμερικανική σημαία. Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται πως δεν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα, η Ναυτική Ενωση της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στη στρατιωτική εμπλοκή της Νέας Ζηλανδίας στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας: «Η θαλάσσια σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα [έχει] μία λύση: Αμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και διαπραγμάτευση μιας πολιτικής λύσης για την Παλαιστίνη». Αφορμή είχε δώσει η προχτεσινή δήλωση του Νεοζηλανδού πρωθυπουργού Κρίστοφερ Λούξον, ότι η αποστολή έξι στρατιωτών στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί «συνέχεια της μακράς ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας στην υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και πιο κοντά στην πατρίδα».

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και των εντεινόμενων αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων εναντίον τους, οι Χούθι κάλεσαν χτες όλους τους Αμερικανούς και Βρετανούς πολίτες που συμμετέχουν σε αποστολές του ΟΗΕ και ΜΚΟ στην Υεμένη να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε έναν μήνα.

Στο Ιράκ, αργά προχτές βράδυ οι ΗΠΑ έκαναν επιδρομές σε τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την φιλο-ιρανική οργάνωση «Καταέμπ Χεζμπολάχ» και άλλες οργανώσεις, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. Οι επιθέσεις έγιναν στο Ζουρφ αλ Σάχαρ, 60 χλμ. νότια της Βαγδάτης και στην περιοχή αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η επίθεση των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιρακινού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Κάσεμ αλ-Ααράτζι, που παρατήρησε πως τα αμερικανικά πλήγματα «δεν βοηθούν στον κατευνασμό». «Η αμερικανική πλευρά οφείλει να ασκήσει πίεση για να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα μάλλον, παρά να στοχοθετεί και να βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις ενός εθνικού ιρακινού θεσμού», πρόσθεσε υπαινισσόμενος τους Χασντ αλ-Σαάμπι, τους φιλο-ιρανούς πρώην παραστρατιωτικούς που έχουν ενταχθεί επισήμως στις ιρακινές δυνάμεις.

Στη Συρία, η αμερικανική βάση στο Κονόκο έγινε στόχος επίθεσης. Το λιβανέζικο δίκτυο «Al-Mayadeen», που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ, μετέδωσε πως έπεσαν εκεί πάνω από οκτώ πύραυλοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή είναι η πέμπτη επίθεση στη βάση τις τελευταίες μέρες.

Στον νότιο Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χτες αρκετές μεθοριακές πόλεις, χρησιμοποιώντας και πάλι τις απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου που προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο. Μεταξύ άλλων βομβαρδίστηκαν προάστια των πόλεων Νακούρα, Κφαρκίλα, Λαμπουνίχ, Αλμα αλ Σαάμπ, Ταΐρ Χάρφα, ενώ η Χεζμπολάχ απάντησε με ρίψη όλμων και ρουκετών στο Μπαγιάντ Μπλίντα του βόρειου Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ