Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΛΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα το μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο, γιατί είναι άδικο!

RIZOSPASTIS

Αυτήν την περίοδο, σε όλη την Ελλάδα αλλά και εδώ στην πόλη μας, την Πάτρα, σε όλα τα σχολεία έχει σημάνει ξεσηκωμός!

Οι μαθητές μαζί με τους φοιτητές, τους γονείς και τους καθηγητές μας παλεύουμε ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή το απαράδεκτο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από την πρώτη στιγμή τα μέλη της ΚΝΕ βγήκαμε πρωτοπόρα να ενημερώσουμε τους συμμαθητές μας, να φτάσει σε κάθε μαθητικό συμβούλιο η συζήτηση για το τι θα κάνουμε, να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας, και ήδη μετράμε βήματα: Οργανώθηκαν συνελεύσεις, αποφασίστηκαν συλλογικά διάφορες πρωτοβουλίες μέσα στα σχολεία, για παράδειγμα φτιάξαμε πανό, συνθήματα με τσάντες, κάναμε καταλήψεις. Κατεβήκαμε μαθητές μαζικά στο συλλαλητήριο στις 18 Γενάρη, μαζί και με φοιτητές, τους καθηγητές και τους γονείς μας. Προχωρήσαμε σε δύο μαθητικούς συντονισμούς και αποφασίσαμε πως δεν θα τους τη χαρίσουμε, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι αυτό το νομοσχέδιο να πάει από κει που 'ρθε.

Και θα το μπλοκάρουμε, σύντροφοι, αυτό το νομοσχέδιο, γιατί είναι άδικο.

Είναι άδικο, γιατί για εμάς τους πολλούς θέλουν αγχωτικές εξετάσεις, πανελλαδικές, Εθνικό Απολυτήριο, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και Τράπεζα Θεμάτων. Προκειμένου να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο, θέλουν οι γονείς μας να δίνουν περισσότερα λεφτά σε φροντιστήρια. Ενώ για τους λίγους με λεφτά θεσπίζουν την «Ελάχιστη Βάση Πληρωμής». Αλήθεια, για ποια αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας μάς μιλάνε; Είδαμε πόσο βοήθησε η ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων το δημόσιο σύστημα Υγείας, ή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων τα δημόσια σχολεία μας.

Θα τους χαλάσουμε για άλλη μια φορά τα σχέδια, όπως όταν μπλοκάραμε με τους αγώνες μας τις περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό, όταν καθυστερήσαμε για δύο χρόνια την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Το μόνο τους «χαρτί» είναι η καταστολή, γιατί μας φοβούνται όταν είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι. Γι' αυτό μας απειλούν με χαμένες εκδρομές, αποβολές, μέχρι αστυνομία και εισαγγελείς στέλνουν στα σχολεία μας.

Οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ, τα κόμματα του συστήματος, κάνουν το μαύρο άσπρο, μας παρουσιάζουν ως σύγχρονο και δίκαιο ό,τι πιο ξεπερασμένο και παλιό.

Ομως τι είναι δίκαιο τελικά;

Η μόρφωση να είναι ευκαιρία για όσους και για όσο το σηκώνει η τσέπη τους, ή να είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους;

Τι είναι πραγματικά σύγχρονο τελικά;

Παιδεία που διαχωρίζει όλο και περισσότερο τους μαθητές, ή που βοηθά τους μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες τους, να προοδεύουν όλοι;

Το σημερινό σχολείο, η ζωή - αγώνας επιβίωσης, τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη, οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι πολεμικές συγκρούσεις, η προσφυγιά, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ένας σάπιος, βίαιος κόσμος, με ρατσισμό και ναρκωτικά, δεν ήρθαν από τον ουρανό.

Ιδιαίτερα εμάς τους μαθητές το έγκλημα στα Τέμπη μάς συγκλόνισε. Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό μας, γιατί το βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας, στις σπουδές μας, το βλέπουν οι εργαζόμενοι γονείς καθημερινά εκεί που δουλεύουν.

Εχουν όλα την ίδια αιτία: Τον καπιταλισμό, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, που για τα κέρδη των λίγων τσακίζει τις ζωές των πολλών.

Ομως, φίλες και φίλοι, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα εμείς οι μαθητές και οι γονείς μας, σε μια κοινωνία που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι στο επίκεντρό της.

Μόνο μια τέτοια κοινωνία μπορεί να προσφέρει στους μαθητές ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο, με όλα τα απαραίτητα.

Ενα σχολείο που δεν θα διαχωρίζει τους μαθητές ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους, αλλά θα τα δίνει όλα σε όλους. Δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν «παπαγαλάκια» ή «ρομπότ», αλλά θα δίνει στους μαθητές το απαραίτητο εφόδιο της ολόπλευρης μόρφωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Για όλα αυτά παλεύει η ΚΝΕ μέσα σε κάθε σχολείο, με σχέδιο, οργάνωση, πείσμα και διάρκεια, παλεύει «να γίνουνε τα σκοτάδια λάμψη».

Από αυτό το βήμα θέλω να καλέσω όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να στρατευτούν με την ΚΝΕ, τη Νεολαία του ΚΚΕ, για να παλέψουμε για την κοινωνία που θα χωράει τα όνειρά μας. Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Γεια σας! Θα συναντηθούμε ξανά αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη στις 11.30 το πρωί, στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ