Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΕΞΩΣΗΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ωμή βία και καταστολή για να περάσει η πρώτη κατοικία στα χέρια των «κορακιών»

Αμεση και μαχητική η αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία στην Ιωάννα Κολοβού

Πάνοπλοι οι αστυνομικοί στην επιδρομή για το ξεσπίτωμα
Πάνοπλοι οι αστυνομικοί στην επιδρομή για το ξεσπίτωμα
Από τη μία, η άγρια καταστολή και η ωμή βία από το κράτος, την κυβέρνηση και την αστυνομία για να γίνει πράξη το ξεσπίτωμα της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου. Και από την άλλη, η άμεση, μαχητική και έμπρακτη αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους που βρέθηκαν στο πλευρό της βάζοντας για μια ακόμα φορά εμπόδια στα βάρβαρα σχέδια.

Αυτές ήταν οι δύο εικόνες που χτες κυριαρχούσαν από νωρίς το πρωί στις γειτονιές του Ζωγράφου, στο Αστυνομικό Τμήμα και στα δικαστήρια, αφού για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκαν πάνοπλες ομάδες των ΜΑΤ και άλλες ομάδες καταστολής προκειμένου να πεταχτούν έξω από το σπίτι η συνταξιούχος δημοσιογράφος και ο γιος της, ο οποίος μάλιστα είναι άτομο με αναπηρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιωάννα Κολοβού έχει επανειλημμένα, από το 2022 μέχρι σήμερα, αντιμετωπίσει τις προσπάθειες έξωσης από την κατοικία της, στην περιοχή του Ζωγράφου, έχοντας στο πλευρό της συνδικάτα εργαζομένων, μαζικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής. Η συνέχεια στις επιδρομές καταστολής αλλά και στη μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος της τα «κοράκια» της εταιρείας που έβγαλε το σπίτι σε πλειστηριασμό, δόθηκε χτες, λοιπόν, με τον πιο στυγνό και απάνθρωπο τρόπο.

Από τη μεγάλη κινητοποίηση χτες το απόγευμα

Eurokinissi

Από τη μεγάλη κινητοποίηση χτες το απόγευμα
Στην οδό Αβύδου, όπου βρίσκεται η πρώτη κατοικία της συνταξιούχου, στήθηκε νωρίς το πρωί το αστυνομικό μπλόκο αποκλείοντας τον δρόμο, ενώ τα ΜΑΤ συνόδευαν και το φορτηγό το οποίο θα έπαιρνε την οικοσκευή της οικογένειας, κάτι που τελικά δεν έγινε αφού κάτω από τις αντιδράσεις αποχώρησε.

Κάτοικοι της περιοχής, σωματεία και φορείς από την πρώτη στιγμή σηκώθηκαν στο πόδι, για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια, ενώ δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας, με χημικά, γκλομπ και ασπίδες.

Παράλληλα, η Ι. Κολοβού και ο γιος της συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σαν να πρόκειται για εγκληματίες, οδηγήθηκαν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου και στη συνέχεια στα δικαστήρια της Ευελπίδων αφού τους ασκήθηκε δίωξη για «διατάραξη οικιακής ειρήνης και βία κατά υπαλλήλων».

«Ιωάννα, είμαστε μαζί σου, δεν θα παραδώσουμε το βιος και τη ζωή σου»: Με το σύνθημα αυτό υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι την συνταξιούχο έξω από την αίθουσα των δικαστηρίων, με την ίδια να απαντά υψώνοντας τη γροθιά της.

Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Καραβίδας, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζητώντας να αποχωρήσει άμεσα η αστυνομία από την κατοικία και να σταματήσει η απαράδεκτη έξωση.

Μάλιστα, παρότι οι δικηγόροι Μάνος Μαλαγάρης, Χάρης Στράτης και Λένα Νικορέλου έκαναν παρεμβάσεις στον εισαγγελέα για να μην ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου και να οριστεί δικάσιμος εν ευθέτω χρόνω, δεν δέχθηκε, με αποτέλεσμα να συρθεί η γυναίκα με το ανάπηρο παιδί της στα δικαστήρια από πάνοπλους αστυνομικούς στην ουσία με ανυπόστατες κατηγορίες. Τελικά επειδή έλειπαν ο μηνυτής - «κοράκι» της εταιρείας και οι μάρτυρες αστυνομικοί, ορίστηκε δικάσιμος για τις 5 Φλεβάρη και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ούτε στην Αβύδου ούτε πουθενά!

Η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δόθηκε το απόγευμα, με εκατοντάδες ανθρώπους, σωματεία και φορείς να διαδηλώνουν στου Ζωγράφου την απόφασή τους να υπερασπιστούν τη λαϊκή κατοικία τόσο της Ιωάννας Κολοβού όσο και κάθε φτωχού ανθρώπου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την οδό Αβύδου, κάτω από το σπίτι που απειλείται, με τους συγκεντρωμένους να βροντοφωνάζουν: «Ούτε στην Αβύδου ούτε πουθενά, τσακίστε τα "κοράκια" σε κάθε γειτονιά».

Ακολούθησε μαζική πορεία, με την οποία οι φορείς κατήγγειλαν την τρομοκρατία και την καταστολή, απαίτησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την απόσυρση όλων των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί στην Ιωάννα Κολοβού.

Τις σκηνές βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκαν από το πρωί κατήγγειλε ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ίδια η Ιωάννα Κολοβού περιέγραψε τη βία που υπέστη, μαζί με τον γιο της, όταν στο σπίτι τους εισέβαλε ολόκληρη ομάδα αστυνομικών και τους συνέλαβε. «Θα είμαι όρθια και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πίσω», διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα η Μαρία Κατσιγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου της ΟΓΕ, ο Νίκος Δήμου, πρόεδρος του Παραρτήματος Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Εκπαιδευτικών και της Ενωσης Γονέων Δήμου Ζωγράφου.

Τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο λαός

«Οι εξώσεις από λαϊκές - εργατικές κατοικίες δεν θα περάσουν! Θα πάρουν οργανωμένη και μαζική απάντηση», σημείωσε σε ανακοίνωσή του, χτες το πρωί, το ΠΑΜΕ, καλώντας σε άμεση κινητοποίηση. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επισημαίνει ότι πρέπει να πάρουν «μαζική, λαϊκή απάντηση. Δεν θα τους περάσει!».

«Τώρα πρέπει να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη και η αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Γιατί τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο λαός», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν δεκάδες σωματεία και φορείς, μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ τη στήριξή τους στην Ιωάννα Κολοβού, συνταξιούχο δημοσιογράφο, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ