Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα παραγγέλματα για εμβολιασμό χωρίς μέτρα ολοκληρωμένης ενημέρωσης και ενίσχυσης των νοσοκομείων

Eurokinissi

Μετά από 1.028 νεκρούς με Covid (από τον περασμένο Σεπτέμβρη), μετά από χιλιάδες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία κι άγνωστο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τον λαό, επιστρατεύοντας για μια ακόμα φορά την «πανάκεια» του αναγκαίου εμβολιασμού, αντί για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ ακόμα και τον εμβολιασμό τον υπονομεύει η πολιτική της.

Με τα νοσοκομεία να φρακάρουν με μικρότερο φόρτο από ό,τι την περίοδο της πανδημίας και με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπούν ξανά σε «μιας νόσου», αποκλείοντας χιλιάδες λαού ακόμα και από στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης, επιχειρεί να ξεμπερδέψει με ένα ...παράγγελμα για εμβολιασμό, χωρίς βέβαια να παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα κινητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού, εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του καθένα, ώστε να ενισχυθεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, με την πολιτική ηγεσία «στο και πέντε» να εξαντλεί τη δράση της σε «μια μεγάλη καμπάνια που θα κάνουμε για την αξία του εμβολιασμού». Απόδειξη της τεράστιας ευθύνης που φέρει η κυβέρνηση για τους εκατοντάδες νεκρούς που εξακολουθεί να μετρά η χώρα, για την απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αναλαμβάνουν και προγράμματα εμβολιασμού με επαρκές ιατρικό προσωπικό, οργάνωση και σχεδιασμό, είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το «παράγγελμα» εμβολιασμού, στην ουσία αποκαλύπτουν τις ευθύνες της, αφού ακόμα και ο εμβολιασμός μετατράπηκε σε ατομική υπόθεση και ευθύνη. Ετσι, από τους 94 διασωληνωμένους, μόνο οι 2 είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Covid. Από τους 1.028 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον Σεπτέμβρη μόνο οι 2 είχαν εμβολιαστεί, επομένως θα είχαν σωθεί πολύ περισσότεροι αν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα κινητοποίησης με ενίσχυση της ΠΦΥ, αντί να απολύει η κυβέρνηση εργαζόμενους ακόμα και από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και στις ευπαθείς ομάδες, τμήμα των οποίων ζει σε απομακρυσμένα χωριά, ή δεν μπορεί να μετακινηθεί, υπάρχουν μόλις 677 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τώρα ότι «διευρύνουμε συνεχώς το ωράριο, θα εμπλακούν και οι ομάδες ΚΟΜΥ που εμβολιάζουν ήδη όσους κατοικούν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο εμβολιασμός για την Covid είναι ετήσιος, όπως και για τη γρίπη, και σε περίπτωση νόσησης απαιτείται ο εμβολιασμός να γίνει μετά από ένα τρίμηνο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, χτες το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό να γίνεται στα φαρμακεία. Αγνοώντας ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, δεν είναι αρμοδιότητα των φαρμακείων (όπου γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης), μετακυλίει την αρμοδιότητα στα φαρμακεία, προκειμένου να διαχειριστούν την ένδεια που επικρατεί στη δημόσια ΠΦΥ. Υπενθυμίζεται ότι το σκορποχώρι των μόλις 310 Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα, με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Το «καρότο» που προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση είναι η διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους την περίοδο της πανδημίας, ενός απαράδεκτου δηλαδή μέτρου, ζητώντας και τα ρέστα από τα θύματα της πολιτικής της.

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος για «μικρή πίεση στο σύστημα Υγείας» και η παραδοχή ότι «η πίεση που υπάρχει στο σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο λόγω του Covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων». Μια πίεση που έρχεται βέβαια από τα 50 κλειστά χειρουργικά κρεβάτια στην Αττική, τους 4.000 ανθρώπους που παραμένουν στη λίστα αναμονής, από τις ελλείψεις προσωπικού για να λειτουργούν με ασφάλεια οι ΜΕΘ κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ερώτημα για τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί η αναμονή στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να παρουσιάσει την 7ωρη αναμονή στα Επείγοντα ως ...φυσικό φαινόμενο: «Την ώρα που έχεις μια αυξημένη θετικότητα και προσέλευση στα νοσοκομεία είναι σίγουρο ότι κάποια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρξει. Δεν μπορεί να μην γίνει αυτό», ανέφερε και προέβη σε νέες εξαγγελίες για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία.

  • Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών έως 5 ημερών που οφείλονται σε ασθένεια από εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Στη σχετική εγκύκλιο προβλέπεται πως οι απουσίες από τα μαθήματα που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1 Νοέμβρη έως 31 Μάρτη καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται. Η απόφαση θα εκδίδεται μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων και προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ