Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις στον «δρόμο» για την απεργία

Στις 31 Γενάρη το μεγάλο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού του κλάδου

Από την απεργιακή κινητοποίηση στα έργα της Διώρυγας της Κορίνθου
Από την απεργιακή κινητοποίηση στα έργα της Διώρυγας της Κορίνθου
Με πολύμορφες παρεμβάσεις και αγωνιστικές δράσεις ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα η μάχη που δίνουν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων για την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 31 Γενάρη. Η νέα απεργία είναι συνέχεια των μαχών του προηγούμενου διαστήματος, με ξεχωριστή στιγμή την προηγούμενη πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη 2023 που έβαλε γερές βάσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου από καλύτερες θέσεις.

Απεργιακές συγκεντρώσεις μέχρι τώρα έχουν οριστεί στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στο Ηράκλειο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Παράλληλα, με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις οργανώνονται κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς με αιτήματα που περιλαμβάνονται και ακουμπούν στο γενικό πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Για να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης (ένσημο).

Επίσης, για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Τέλος, για επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Στη μάχη της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη, Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια: Στις 6.30 π.μ., στην ΑΒΑΞ - πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού (υπογειοποίηση) και στις 12 μ. στην «Ιντρακάτ», στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού στον πύργο. Επίσης, αύριο, Παρασκευή 12 Γενάρη, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε εργοτάξια στο κέντρο της Αθήνας.

Απόλυτα επιτυχημένη απεργία στα έργα του Ισθμού

Σε αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε, χτες, με καθολική συμμετοχή, 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα έργα συντήρησης αναχωμάτων της Διώρυγας στην Κόρινθο. Εργο που έχει ξεκινήσει από το 2022 και έχει αναλάβει η εταιρεία «Ακτωρ» της «Ιντρακάτ». Την απόφαση προκήρυξης της απεργίας πήραν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Αίτημα αιχμής των εργαζομένων είναι η αύξηση στο καθαρό μεροκάματο κατά 30% σε όλες τις ειδικότητες καθώς, όπως τονίζουν, το καθαρό μεροκάματο που λαμβάνουν σήμερα κυμαίνεται στα απαράδεκτα επίπεδα 43 - 55 ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σαρώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ενώ τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων εκτοξεύονται.

Στη διάρκεια της απεργίας οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο αποφάσισαν να ζητήσουν νέα συνάντηση από την εταιρεία απαιτώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημά τους, διαφορετικά θα πάνε σε νέα απεργία στις 30 Γενάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν και διεκδικούν αυξήσεις, ένσημα, υποχρεωτική Σύμβαση (2024-01-23 00:00:00.0)
«Οργάνωση - Αγώνας - Διεκδίκηση για τη ζωή και τα δικαιώματά μας» (2024-01-17 00:00:00.0)
Ολοι οι οικοδόμοι στην απεργία, για το ένσημο, για τη ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας (2023-11-08 00:00:00.0)
Στη μάχη για να νεκρώσουν εργοτάξια και γιαπιά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης (2022-03-11 00:00:00.0)
Κανένας οικοδόμος σήμερα στη δουλειά! (2018-11-14 00:00:00.0)
Αύριο νεκρώνουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά! (2018-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ