Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Κάλεσμα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) για συντονισμό των αγώνων τους ώστε να στηριχτεί το εισόδημά τους και να καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και τα επόμενα χρόνια. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία καλεί σε πανηπειρωτική σύσκεψη αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρτας, ως ένα πρώτο βήμα για τη μαζικοποίηση του αγώνα και την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, σε συντονισμό με τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας. Ηδη στην Αρτα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλοθέης, Πέτα - Κλειστού, Ανω Πέτρας, Ανέζας, Πολυδρόσου και Κομποτίου συνεδρίασαν και πήραν απόφαση για συμμετοχή στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπέτσα, πρόεδρο της ΟΑΣΝΑ, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το εισόδημα αυξάνονται στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου. Δεν είναι μόνο η ακαρπία στην ελιά (πάνω από 95%) και η μειωμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή, όπως στα ακτινίδια, που κουβαλούν οι αγρότες από πέρυσι. Η εμφάνιση φέτος του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, οδηγεί σε μειωμένη, χαμηλής ποιότητας παραγωγή, ενώ προσβάλλονται και τα δέντρα, με κίνδυνο να ξεραθούν. Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αυτόν τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής, όπως έργα άρδευσης στην ελιά, προμηνύουν μία ακόμα χαμένη καλλιεργητική περίοδο. Οι μανταρινοπαραγωγοί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας βλέπουν για άλλη μια χρονιά τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν από τις πρόσφατες βροχές και την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η φετινή συγκομιδή.

Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνεχίζει να μην αποζημιώνει καθόλου τη μειωμένη παραγωγή στο ύψος της ζημιάς από φυσικά φαινόμενα και νόσους, ενώ δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για νέα μείωση κατά 3 με 4 λεπτά, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Ετσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

«Μπουρλότο» στο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων - τονίζει ο Β. Μπέτσας - έρχεται να βάλει η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023 - 2027, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα των χιλιάδων βιοπαλαιστών παραγωγών.

«Η μόνη βεβαιότητα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, που κάνει το κόστος της διαβίωσης αβάσταχτο για τους αγρότες και τον υπόλοιπο λαό», υπογραμμίζει ο Β. Μπέτσας, επισημαίνοντας ότι «η λογική "τίποτα δεν γίνεται" σε κάνει μετανάστη από τον τόπο σου. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και αναγκαία. Ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και τον περονόσπορο». Τονίζει ακόμα ότι το αιτήματα για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές για τα προϊόντα της λαϊκής οικογένειας, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και πλαφόν 7 λεπτά στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% από φυσικές καταστροφές κ.ά., απαιτούν μαζικό πανελλαδικό αγώνα. «Τέτοιοι αγώνες έφεραν το αφορολόγητο, συνέβαλαν να αποσπάσουμε μικρές ανάσες τα προηγούμενα χρόνια», υπογραμμίζει ενώ χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις μονόδρομο, όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροτών στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ