Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα, ενώ προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη. Αύριο βγάζουν τα τρακτέρ στην Κατερίνη

Με την πολύμορφη δραστηριότητά τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη. Και με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα, βγαίνουν συντονισμένα στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν το εισόδημά τους, που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Σήμερα η κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα θα γίνει σήμερα κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιείται «κλειστή» σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με φορείς της Θεσσαλίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, που διανύουν την 5η βδομάδα με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου.

Οι αγρότες, ιδιαιτέρα οι πλημμυροπαθείς, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν εδώ και 4 μήνες μέσα από πολύμορφες δράσεις.

Ενδεικτικά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας με ανακοίνωσή της μεταφέρει κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Ποιο το ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά προϊόν και ζώο και πότε θα γίνει η εξόφληση; Αντίστοιχα για το πάγιο κεφάλαιο. Τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό; Τι θα γίνει με το υψηλό κόστος παραγωγής;».

Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι, τα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης απαλλαγές από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, πάγωμα χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών κ.ά.

Διεκδικούν ακόμα να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, μείωση του κόστους παραγωγής, να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «κινείται στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση».

Παράλληλα, προετοιμάζεται η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες στις 15 Γενάρη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει και η πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα ακόμα και με τη μορφή του μπλόκου.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα:

Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αύριο Παρασκευή, κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίας διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή στην αίθουσα του δημαρχείου στις 12 το μεσημέρι.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της Βέτλανς) και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.

Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο και αγωνιστικό ραντεβού στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ