Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Τη συνέχιση και κλιμάκωση του εγκλήματος σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, απορρίπτοντας σθεναρά ακόμα και την κατάπαυση του πυρός.

«Δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η σωστή απάντηση αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Πιστεύουμε ότι μια κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή ωφελεί τη Χαμάς», πρόσθεσε, δίνοντας το «πράσινο φως» στη νέα φάση του μακελειού από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι αντί για κατάπαυση του πυρός, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει για «προσωρινές, τοπικές ανθρωπιστικές παύσεις για βοήθεια και για να φύγουν οι άνθρωποι», κάτι που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί και τους σχεδιασμούς για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας από την πατρίδα τους.

Αντίστοιχη στάση κρατούν οι ΗΠΑ και στις διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ, με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ να μην αναιρούν το βασικό, τη στήριξη στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης.

Την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο απόφασης που εισήγαγε η Ιορδανία με αίτημα «διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, με 120 ψήφους υπέρ, 45 αποχές (την απαράδεκτη αυτή στάση τήρησαν και η Ελλάδα και η Κύπρος) και 14 κατά.

Το αποτέλεσμα δεν έχει κανένα νομικά δεσμευτικό αντίκρισμα και προστίθεται στα αναρίθμητα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ που κάνουν κουρελόχαρτα το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του...

Χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν νέα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, προτείνοντας σχέδιο απόφασης για το ανθρωπιστικό δράμα που εντείνει η χερσαία ισραηλινή επέμβαση. Εχουν ήδη προηγηθεί τέσσερις απόπειρες ψηφισμάτων στο ΣΑ, χωρίς να εγκριθεί κανένα.

Την περασμένη Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο απαράδεκτο κείμενο συμπερασμάτων αναγνώρισε ξανά το «δικαίωμα» του Ισραήλ «στην άμυνα», ενώ υιοθετώντας πλήρως την ισραηλινή προπαγάνδα έκανε λόγο για «χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς», κάτι που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ειδεχθή αγριότητα». Κατά τ' άλλα, η Σύνοδος εξέφρασε υποκριτικά τη «βαθύτατη ανησυχία» της «για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα»...

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι είχε τις πρώτες συνεννοήσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού συνασπισμού» για τη Γάζα. Πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία». Αντίστοιχη επικοινωνία είχε ο Μακρόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν την προηγούμενη βδομάδα τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της «διεύρυνσης» του στρατιωτικοπολιτικού «Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», για να συμπεριλάβει τον πόλεμο «κατά της Χαμάς».

Νέες παρεμβάσεις από Ρωσία, Ιράν και Αίγυπτο

Μιλώντας σε σύσκεψη με αξιωματούχους ασφαλείας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ανέφερε πως μολονότι ο τελευταίος «γύρος» συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε με «μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων του Ισραήλ και άλλων χωρών», τώρα «αντί να τιμωρούν εγκληματίες και τρομοκράτες, άρχισαν να εκδικούνται μέσω συλλογικής ευθύνης».

Πρόσθεσε ότι «οι κυρίαρχες ελίτ στις ΗΠΑ» είναι «οι κύριοι ωφελούμενοι από την παγκόσμια αστάθεια» και ότι μαζί με τους «δορυφόρους τους» «βρίσκονται πίσω από τη σφαγή των Παλαιστινίων, πίσω από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στο Ιράκ, στη Συρία». Δήλωσε επίσης ότι «το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπ. Ραϊσί «προειδοποίησε» το Ισραήλ ότι «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας, και πως αυτό «θα μπορούσε» να οδηγήσει άλλες πλευρές «να περάσουν στη δράση».

«Η Ουάσιγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει «τον άξονα της αντίστασης».

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε το αίτημα για «άμεση εκεχειρία», όπως και ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει ποτέ τον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα στα εδάφη της», πράγμα που φέρεται να «επιβεβαίωσε» και ο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ