Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση στη σκιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης

Στη σκιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και των σεναρίων που φουντώνουν, ότι επίκειται αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία νέου κόμματος, συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επισήμως για την προετοιμασία του μπροστά στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 και του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο.

Η «καταιγίδα» και το ξεκατίνιασμα στο εσωτερικό του κόμματος μόνο επιφανειακά έχουν κοπάσει, καθώς και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Νοέμβρη, η οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσει και για τις διαγραφές των 4 στελεχών που ο Στ. Κασσελάκης παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Και μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος να επιχείρησε κατευνασμό μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο, όπου ο τελευταίος ζήτησε να μην προχωρήσει το θέμα με τις διαγραφές, εντούτοις στενοί του συνεργάτες επιμένουν. «Τα όργανα θα συνεδριάσουν και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η απόφαση των οργάνων είναι δεδομένη. Για να προχωρήσει το κόμμα μπροστά, δεν μπορεί να έχει τέτοιες παραφωνίες», ανέφερε ο Π. Παππάς, βουλευτής και στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη.

«Πρωτίστως οι ευθύνες βαραίνουν την ηγεσία. Η ηγεσία έχει την ευθύνη να εγγυηθεί την ενότητα και να δώσει όραμα να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Να προσπαθήσουμε όλοι να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος», είπε στο «Open» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κόκκαλης. Σφοδρή επίθεση στον Στ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Θ. Δρίτσας μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», όπου υποστήριξε ότι ο νέος πρόεδρος «δυστυχώς εξελίσσεται σε παράγοντα διχασμού και αποσταθεροποίησης». «Προσκύνησες τον "ΣΚΑΪ" για πέντε λεπτά δημοσιότητας», του απάντησε ο Π. Πολάκης.

Στο μεταξύ, ο Χρ. Σπίρτζης επανήλθε με την πρότασή του για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Οπως είπε, «είχαμε στρατηγική ήττα. Από το 32% πήγαμε στις δεύτερες εκλογές στο 17%. Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαφορετικές εκφράσεις του προοδευτικού κόσμου να είναι διαιρεμένες. Οφείλουμε να αφήσουμε τις διαιρέσεις, να βρούμε κοινή πλατφόρμα και πλαίσιο και να ομογενοποιηθούμε».

Ενώ τον καημό τους να στήσουν ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, και να κλείσουν τις «τρύπες» στο αστικό πολιτικό σύστημα, επανέλαβε και ο Ν. Φίλης, που αρθρογραφώντας στην «Αυγή» σημείωσε ότι «όσα συμβαίνουν στο κόμμα μας είναι πρόδρομα συμπτώματα της σοβούσας κρίσης που, παρά την κυριαρχία της δεξιάς, διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα», για να προσθέσει ότι «η ανανεωτική αριστερά (...) δεν θα κλείσει ως παρένθεση σπρώχνοντας χιλιάδες πολίτες στην απογοήτευση (...) ούτε ως εκβιαζόμενους ψηφοφόρους στο ΚΚΕ».

Συναντήσεις Κασσελάκη με Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη θα συναντηθούν Μητσοτάκης - Κασσελάκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να λέει χθες ότι η συνάντηση «έχει και θεσμικό, προφανώς, χαρακτήρα».

Ταυτόχρονα, πηγές της Χ. Τρικούπη γνωστοποίησαν χθες ότι «το γραφείο του κ. Κασσελάκη απηύθυνε επισήμως στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη πρόσκληση σε συνάντηση», στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «θα ανταποκριθεί», ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει ζητηθεί η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ