Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Δόνησε την πόλη η μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Στους δρόμους εργαζόμενοι και λαϊκός κόσμος και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Να σταματήσει άμεσα η θηριωδία του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, που με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό, ο οποίος πρέπει να αποκτήσει την ελευθερία του, απαίτησαν το απόγευμα της Κυριακής χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκοί άνθρωποι κάθε ηλικίας στην Πάτρα, στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, όπου συμμετείχαν δεκάδες εργατικοί - λαϊκοί φορείς.

Με προσυγκεντρώσεις από τη φτωχογειτονιά των Προσφυγικών και την πλατεία Αγίας Σοφίας και πορείες που πραγματοποιήθηκαν προς το κέντρο της πόλης για τη συγκέντρωση, έστειλαν παράλληλα δυναμικό, μαχητικό μήνυμα αλληλεγγύης στον πολύ σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Η πλατεία Γεωργίου γέμισε σημαίες της Παλαιστίνης, ενώ στην κεφαλή βρισκόταν το πανό του Εργατικού Κέντρου, που καλούσε σε αλληλεγγύη και καμιά εμπλοκή της χώρας στη σφαγή που διαπράττεται στη Γάζα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ.

Συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», ακούστηκαν πολύ δυνατά στην πόλη, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός προέβαινε σε νέες θηριωδίες και οι Παλαιστίνιοι μετρούσαν χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και λαϊκού κόσμου της Πάτρας. Πολλοί συμμετείχαν οικογενειακώς, ενώ ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους.

Κανείς να μη μείνει αμέτοχος απέναντι στο μακελειό

«Καμία και κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος ή ουδέτερος σε αυτό το μακελειό ενός ολόκληρου λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, του λαού να σταματήσει τώρα η σφαγή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα, να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε στήριξη στα εγκλήματα του Ισραήλ».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στάθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης του Ισραήλ, όλων όσοι την στηρίζουν, στην προσπάθεια να γίνει παράλληλα το μαύρο άσπρο κατά του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και των λαών που τον στηρίζουν, σημειώνοντας:

«Αντιπαλεύουν οι λαοί του κόσμου την προπαγάνδα του άδικου που εμφανίζει το δίκαιο ως άδικο και το άδικο ως δίκαιο, που δικαιώνει μια πολιτική που στηρίζεται στην κατοχή, στις μαζικές δολοφονίες, που συγκαλύπτει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που καλλιεργεί τη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύμα και θύτη, που συκοφαντεί το δίκαιο του αγώνα ενός λαού που με όλα τα μέσα παλεύει για να έχει τη δικιά του πατρίδα, το δικό του κράτος.

Εχουν μνήμη οι λαοί όλου του κόσμου και γνωρίζουν πως δεν ξεκίνησαν όλα στις 7 Οκτώβρη, αλλά υπάρχει ιστορία δεκαετιών στην ισραηλινή κατοχή και στον αγώνα εναντίον της.

Εχει μνήμη ο ελληνικός λαός και γι' αυτό έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή με τη σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη, ως τη λευτεριά».

Στάθηκε και στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που στοιχήθηκαν, διαχρονικά, στηρίζοντας με όλους τους τρόπους το Ισραήλ, μέσα στους συνολικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς και επισήμανε: «Με μια φωνή, όλοι μαζί, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ελληνική Λύση - "Σπαρτιάτες" στοιχήθηκαν στην προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ καταδικάζοντας τον αγώνα των Παλαιστινίων».

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Στη συνέχεια κάλεσε: «Ψηλά οι σημαίες της Παλαιστίνης. Ψηλά οι σημαίες του αγώνα όλων των λαών που αγωνίζονται για το δίκιο τους, για τη ζωή τους, ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση που με το αίμα των λαών αυγατίζει τα κέρδη της (...)

Αδέρφια μας στην Παλαιστίνη, δεν είστε μόνοι, είμαστε δίπλα σας στον αγώνα που δίνετε. Ο λαός μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η νεολαία μας για άλλη μια φορά σηκώνουμε το ανάστημά μας και σας υπερασπιζόμαστε».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, νωρίτερα, οι Φώτης Αραβαντινός (πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών), Αναστασία Αγγελοπούλου (πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, μέλους της ΟΓΕ) και Σοφία Ευθυμιάδη (πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών).

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και πολυπληθής αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της πόλης.

Δυναμικές δράσεις και σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις και πορείες, στις οποίες καλούσαν Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, Επιτροπές Ειρήνης, νεολαιίστικοι και λαϊκοί φορείς, πραγματοποιήθηκαν το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι, νεολαία, λαϊκός κόσμος πραγματοποίησαν δυναμικές δράσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης το πρωί στην Αμαλιάδα της Ηλείας, στο Αργοστόλι και το Ληξούρι Κεφαλονιάς και το απόγευμα στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αίγιο Αχαΐας και στη Ζάκυνθο.


Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, διάφορες πρωτοβουλίες συνεχίστηκαν ως έκφραση αλληλεγγύης, ενάντια στο αιματοκύλισμά του, που συντελείται με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το πρωί του Σαββάτου το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης ανάρτησε ένα μεγάλο πανό, ορατό ακόμη και από τη θάλασσα, στον δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι του Πόρου. Αντίστοιχη κίνησε έγινε στη Σάμη, με πανό στο κτίριο του ΟΤΕ. Και τα δύο καλούσαν σε αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Τη σημαία της Παλαιστίνης ανάρτησε στο κτίριό του στα Προσφυγικά ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην πόλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό!(2023-10-21 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από τον παλαιστινιακό λαό, καμιά εμπλοκή στη νέα σφαγή!»(2023-10-16 00:00:00.0)
Να ηχήσει παντού το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!(2023-10-14 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης(2009-01-10 00:00:00.0)
Με την παλαιστινιακή σημαία να κυματίζει....(2009-01-08 00:00:00.0)
Ζήτω η ηρωική Ιντιφάντα(2001-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ