Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
Είχε ένα «ναι» για κάθε «θέλω» του κεφαλαίου

Νέες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο έδωσε χθες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη ΓΣ του ΣΕΒ, σε απόλυτο συντονισμό με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων.

Βάζοντας εξαρχής τη «βάση για συζήτηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος τόνισε στην εισήγησή του ότι «η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το τοπίο προδιαγράφεται θετικό. Εχουμε ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε τις επιτυχίες των τελευταίων ετών». Αλλωστε, «το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» όπως τόνισε, με πρόσθετες επενδύσεις στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» (κάνοντας καθαρό ότι η Ελλάδα, άρα οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορεί να είναι «από τους κερδισμένους» της διαδικασίας σε επίπεδο ΕΕ), «οργάνωση της εργασίας» στις νέες συνθήκες, για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και «βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση» «για να είναι λιγότερο γραφειοκρατική».

Παίρνοντας τις «πάσες», ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα έθεσε ως κύριο στόχο της κυβέρνησης στη δεύτερη τετραετία της τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, πάνω από τον ευρωενωσιακό μέσο όρο, με έμφαση μεταξύ άλλων στην «πράσινη μετάβαση» και πάντα «προσαρμοσμένοι σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο», «έχοντας κατά νου τη δημοσιονομική πειθαρχία» για να δανείζεται η χώρα από τις αγορές με «ελκυστικά επιτόκια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό. Τόνισε δε ότι σε αυτές τις ράγες κινείται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, παραπέμποντας π.χ. στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στα αιτήματα των βιομηχάνων που έβαλε ανοιχτά ο Παπαλεξόπουλος για «γενναιόδωρη» στήριξη των «επενδύσεων» της «πράσινης μετάβασης», διασφάλιση «καλά λειτουργούσης και διασυνδεμένης αγοράς Ενέργειας» και εξασφάλιση χαμηλού κόστους Ενέργειας για τις βιομηχανίες, ο Μητσοτάκης υπερθερμάτισε ότι οι διασυνδέσεις και τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί πόρους στην ΕΕ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στην Πράσινη Μετάβαση, χαιρετίζοντας μάλιστα με θράσος τη μείωση της κατανάλωσης πέρυσι στην ηλεκτρική ενέργεια λόγω αυξήσεων στις τιμές, κάτι που παρουσίασε ως «προσαρμογή».

Παραπέρα, θύμισε ότι η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για συγχωνεύσεις και μεγέθυνση επιχειρήσεων, ώστε να κατακτήσουν αγορές, και άφησε μόνο λίγο χώρο για τη «μικρή επιχειρηματικότητα» ως ...συμπληρωματική «στο πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών» που παρέχουν οι μεγάλοι όμιλοι π.χ. στον Τουρισμό.

Οσο για το ζήτημα που έθεσε ο Παπαλεξόπουλος, να μειωθεί η φορολόγηση των λεγόμενων μεσαίων στελεχών (για να μην τους φεύγουν προς Αμπου Ντάμπι ή Γερμανία, προορισμούς που ο ίδιος κατονόμασε), ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η κυβέρνηση μείωσε ήδη «σημαντικά» τις εργοδοτικές εισφορές.

Ο Παπαλεξόπουλος επέμεινε επίσης για αναγκαία αναβάθμιση των δεξιοτήτων, διπλασιασμό εισακτέων σε τεχνικές σχολές και να ευθυγραμμιστεί η κατάρτιση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Εβαλε επίσης θέμα έλλειψης εργατικών χεριών, ζητώντας ένα «νέο» εργασιακό πλαίσιο, «σύγχρονο και προσαρμοσμένο» στις ανάγκες της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» είναι έτοιμοι για έναν «νέο στρατηγικό διάλογο». Ο Μητσοτάκης συμφώνησε για τον επαναπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος «σε εκείνα τα γνωστικά πεδία που θα έχουν απορρόφηση στην αγορά εργασίας» αλλά και την «επανεκπαίδευση» εργατικού δυναμικού, ενώ διαβεβαίωσε ότι η «αγορά εργασίας» είναι από τα θέματα που ιεραρχεί «πολύ ψηλά στην ατζέντα» του.

Σε κάθε περίπτωση, υπερασπίστηκε τη διαχειριστική του ικανότητα για το κεφάλαιο, με το «επιτελικό κράτος» και την προβλεπόμενη στοχοδοσία και λογοδοσία των κυβερνητικών στελεχών, παρουσίασε ως τομή στη δημόσια διοίκηση την αξιολόγηση των εργαζομένων, ως μία από τις κινήσεις όπου οι «μεταρρυθμίσεις» στο κράτος ευνοούν την «επιχειρηματικότητα», ενώ, πάντα για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», έταξε για το επόμενο διάστημα μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη ώστε να ξεμπλοκάρουν και να επιταχυνθούν αποφάσεις, με τον Παπαλεξόπουλο να σπεύδει επ' αυτού να εκφράσει την ευαρέσκειά του.

Τέλος, σχολιάζοντας τους στόχους που αράδιασε ο Παπαλεξόπουλος εκ μέρους του ΣΕΒ για υλοποίηση μέχρι το 2030, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στους αντίστοιχους στόχους που έθεσε η ΝΔ προεκλογικά, με το πρόγραμμά της μέχρι το 2027, ενώ διαβεβαίωσε ότι βούλησή του είναι και τη δεύτερη τετραετία να δρομολογήσει και να υλοποιήσει τις «μεγάλες αλλαγές» για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ