Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη»

«Υπάρχει η πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μία την άλλη για την ασφάλεια, ζητήματα μετανάστευσης, για την ενεργειακή ασφάλεια, για τη Μέση Ανατολή, τον ενεργειακό εφοδιασμό, γι' αυτό έχουμε πολύ ισχυρό ακρογωνιαίο λίθο για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι η τελωνειακή ένωση». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, στη διάρκεια «προγεύματος εργασίας» που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το Εuropean Policy Center.

Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία για την τελωνειακή ένωση, που τον τελευταίο καιρό επανήλθε με έμφαση στο επίκεντρο των σύνθετων διμερών παζαριών, ο Μπολάτ είπε ότι «πρέπει να τη βελτιώσουμε, διότι πέρασαν 28 χρόνια από την πλήρη εφαρμογή της και ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ, οι τομείς έχουν αλλάξει πολύ. Υπάρχουν ορισμένα σοβαρά εμπόδια που επιζητούμε λύση γι' αυτά και η ΕΕ μπορεί να αναφέρει κάποιες ενοχλήσεις επίσης», για να προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε τα εν λόγω ζητήματα να «καθαρίσουν».

Και συμπλήρωσε: «Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξαρτώνται από τρεις πυλώνες: Πρώτον, τη συμφωνία σύνδεσης, δεύτερον, την τελωνειακή ένωση, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομικής σχέσης τα τελευταία 30 χρόνια, και τρίτον, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα».

Εκτίμησε ότι υπάρχουν «θετικά σημάδια από πολλά μέλη της ΕΕ μετά τις τελευταίες εκλογές», αναφέροντας ως παράδειγμα την επίσημη επίσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη χτες, στην Αγκυρα, του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, αλλά και την πρόσκληση για επίσημες επαφές στο Βερολίνο που έχει λάβει ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Στα «θετικά σημάδια» περιέλαβε και την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου. Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπολάτ υποστήριξε ότι «όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να θεωρήσει την τουρκική πλευρά ίσο εταίρο στο κυπριακό ζήτημα. Γι' αυτό τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι σε τέλμα».

Συμφωνία για την Πύλα στην Κύπρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της («ειρηνευτικής» δύναμης) ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επετεύχθη συνεννόηση για «ρυθμίσεις που θα επιλύσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Πύλα», το χωριό που βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη (με κατοίκους και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) και όπου τον Αύγουστο κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες». Στη σχετική ενημέρωση αναφέρθηκε ότι «εξακολουθούν να συζητούνται ορισμένες λεπτομέρειες», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σημειωτέον, η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη, σπεύδοντας να επιδοκιμάσει ξανά την «προσέγγιση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, ως «ενδεικτική της συμβολής που θα έχει η τουρκική πλευρά στην επιτυχία του μοναδικού ρεαλιστικού μοντέλου διευθέτησης, που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ