Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Πάρτε το πίσω, καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα!

Eurokinissi

«

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αυτούς που κατάργησε ο αγώνας των εργατών από το 1886 και μετά», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απαιτώντας την απόσυρση εδώ και τώρα του νομοθετικού εκτρώματος. Ενώ ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους που διαδήλωναν εκείνη την ώρα σε όλη την Ελλάδα και κατήγγειλε την ποινικοποίηση της απεργίας από την κυβέρνηση, στέλνοντας συνδικάτα στα δικαστήρια αξιοποιώντας δεόντως και την απεργοσπαστική στάση της ηγετικής ομάδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως «ακριβώς επειδή γνωρίζετε τη δύναμη του οργανωμένου λαού, τρέμετε τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και των ταξικών αγώνων, την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στο σάπιο σύστημα που στηρίζετε».

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ολέθριο για την εργατική τάξη και έχει στόχο «τη διαμόρφωση καλύτερων όρων για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Σημείωσε ότι ΕΕ, κυβέρνηση και συνοδοιπόροι της «προβάλλουν ως οπισθοδρομικό τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το οκτάωρο, το να ζει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του από μια δουλειά. Πρόοδος στον 21ο αιώνα είναι το 13ωρο την ημέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ωρου; Αλήθεια, είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει πέντε επιπλέον ώρες από τη ζωή του, από την ξεκούρασή του, από την ψυχαγωγία του, από την ενασχόλησή του με την οικογένειά του; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η επιλογή 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο, όταν αρχίζουν να λείπουν, να απουσιάζουν τα βασικά αγαθά, όταν δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, όταν ο μισθός που μπαίνει σε κάθε λαϊκό σπίτι υπολείπεται των εξόδων; Αυτό κύριοι δεν λέγεται ελευθερία. Λέγεται εξαναγκασμός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τριετίες, λέγοντας ότι προϋπόθεση για τις τριετίες είναι οι 900 μέρες ασφάλισης. «Με τη γενίκευση της ευελιξίας πόσα χρόνια απαιτούνται για 900 μέρες ασφάλισης;», διερωτήθηκε ο Χρ. Κατσώτης. Οπως τόνισε, πρόκειται στην πραγματικότητα για μονιμοποίηση του μηχανισμού αναστολής των τριετιών αν το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 10% και ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει κλοπή 12 χρόνων προϋπηρεσίας και αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό. Επίσης, η κυβέρνηση κάνει δωράκι την 6ήμερη εργασία στους βιομηχάνους, που δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Με αυτό το νομοσχέδιο λιγότεροι εργάτες θα γυρίζουν στο σπίτι τους και περισσότεροι θα σακατεύονται.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση προστατεύει απροκάλυπτα την εργοδοσία και τα μέτρα που παίρνει για να αποτύχει η απεργία, αξιοποιώντας απεργοσπάστες, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα εργαζομένων να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και απειλούνται με σκληρές ποινικές διώξεις όσοι εργαζόμενοι περιφρουρήσουν την απεργία τους, ουσιαστικά βοηθά την εργοδοσία να παίρνει μέτρα για την αποτυχία της απεργίας. Και κατέθεσε σε αυτό το σημείο επιστολή των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», που απαντούν στα ψέματα του υπουργού που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή.

«Στη νέα επίθεση η κυβέρνηση έχει συνεταίρους τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με την ΕΕ, τις Οδηγίες, την ενσωμάτωσή τους. Στο δικό σας νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο πατάει η ΝΔ, για να κλιμακώσει την επίθεση» τόνισε για να υπογραμμίσει: «Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα! "Δεν ζούμε για να δουλεύουμε", λένε οι εργάτες. "Δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας"».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, για να καταργηθεί και αυτό το νομοθέτημα στην πράξη, μέσα από τους αγώνες, για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής».

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις 3ετίες και σημείωσε ότι «θα καταψηφίσουμε» την τροπολογία - εμπαιγμό της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως «αν θα ήταν χωριστά οι ρυθμίσεις για τη Θεσσαλία, δεν θα μπαίναμε εμπόδιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ