Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μάλε...

Είναι να απορεί κανείς πώς αισθάνεται κάποιος πραγματικά αριστερός με όλο αυτό το μάλε βράσε στον ΣΥΡΙΖΑ: Με τα αλληλομαχαιρώματα για «φυτευτούς», υπονομευτές και «προδότες». Τους φανατικούς του ενός που γίνονται σε μια νύχτα οπαδοί του άλλου. Με βουλευτές - φίρμες να αποκαλύπτουν ότι προεκλογικά είχαν κάνει προσωπικές συμφωνίες (!) με τον Τσίπρα για υπουργεία και οφίτσια και γι' αυτό δεν πρόκειται να παραιτηθούν αν τους ζητηθεί, για να είναι ο Κασσελάκης στη Βουλή. Με τους καβγάδες για το αν μίλησε ή δεν μίλησε ο Τσίπρας. Με την κλοτσοπατινάδα για το ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα στον β' γύρο των εκλογών. Με τη μία υποψήφια να κατηγορεί τον άλλο για έλλειψη «πολιτικού σχεδίου», αλλά να μην αρθρώνει τίποτα διαφορετικό απ' όσα γενικόλογα, σκόρπια και ανάκατα πετάει ο ανθυποψήφιός της, αφού εκφράζουν την ίδια ακριβώς πολιτική! Με τον έτερο υποψήφιο να κατακεραυνώνει τα ...συστημικά ΜΜΕ ότι τον «πολεμάνε» (!) και να ζητάει «όρια»! Ποιος; Αυτός που έχει επενδύσει στην υπερπροβολή του από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και μάλιστα με όρους «lifestyle»!

... βράσε

Η εικόνα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο «κακός εαυτός» του, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν ορισμένοι για να δικαιολογήσουν το «όλοι εναντίον όλων» και ο καθένας για την πάρτη του, και μάλιστα με όλα τα μέσα. Τα όσα συμβαίνουν είναι ό,τι πιο φυσικό και αναμενόμενο για ένα αστικό κόμμα - πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας, της αστικής διαχείρισης και της κυβερνητικής εναλλαγής. Γι' αυτό, κανένας πραγματικά αριστερός δεν μπορεί και δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό του και τις ιδέες του να αλέθονται μέσα σε όλο αυτό το αποκρουστικό «πανηγύρι».

Περγαμηνές

Με σενάριο - κονσέρβα γίνονται οι παρουσιάσεις όλων των υποψηφίων που στηρίζουν ανοιχτά ή πλαγίως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. «Εμπειρος αυτοδιοικητικός», «για χρόνια δήμαρχος» στον τάδε δήμο, «επιτυχημένος επαγγελματικά» είναι μερικά από όσα μονότονα επαναλαμβάνουν οι ίδιοι και τα επικοινωνιακά επιτελεία τους. Τις ίδιες «περγαμηνές» κουβαλούσαν βέβαια και άλλοι. Οπως ο Πατούλης, που στις προηγούμενες εκλογές «πουλούσε» τις θητείες του ως δήμαρχος στο Μαρούσι και τη θέση του προέδρου στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Αλλά και ο Χαρδαλιάς το «πετυχημένο αυτοδιοικητικό» παρελθόν του διαφημίζει, κι ας έχει υπηρετήσει τον κρατικό μηχανισμό από κυβερνητικές θέσεις που συνδέονται με μεγάλες τραγωδίες του λαού, όπως οι χιλιάδες νεκροί στην πανδημία, οι καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές. Ούτε πρωτοτυπία δεν μπορούν να δείξουν όλοι αυτοί, που η πραγματική τους «περγαμηνή» είναι εκείνη που τους αποδίδουν τα μεγάλα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, για την προσήλωσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική, από όποιο πόστο κι αν βρίσκονται: Κυβέρνηση, Περιφέρειες και δήμους. Στον αντίποδα, υπάρχουν υποψήφιοι με αληθινές περγαμηνές από την πρωτοπόρα δράση τους στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Είναι οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το μόνο πραγματικό εχέγγυο ότι κάθε ψήφος των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών, της νεολαίας θα κατατεθεί ατόφια για τα λαϊκά συμφέροντα από την επόμενη κιόλας μέρα, σε κάθε Περιφέρεια και δήμο.

Στο ράφι

Είναι να γελάει κανείς με τα μέτρα Σκρέκα για τις ανατιμήσεις που κάνουν τα σούπερ μάρκετ. Ειδικά με το να διαφημίζει το υπουργείο εκείνες τις αλυσίδες που για έξι μήνες θα πουλούν κάποια προϊόντα με έκπτωση 5%! Στο ερώτημα «γιατί να το κάνει αυτό» μια αλυσίδα, η απάντηση στελεχών του υπουργείου είναι «για να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι στον ανταγωνισμό». Το κίνητρο είναι δηλαδή να κερδίσει περισσότερους πελάτες και έτσι να ρεφάρει και την όποια χασούρα έχει (που δεν έχει...) από την έκπτωση στην τιμή. Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι μια έκπτωση 5% είναι σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων που τρέχουν από μήνα σε μήνα. Οι τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων ανεβαίνουν με ρυθμό πολλαπλάσιο της έκπτωσης που διαφημίζει η κυβέρνηση, ενώ τα σούπερ μάρκετ ανακυκλώνουν περίπου τις ίδιες προσφορές, σε συνεννόηση με τους κοινούς προμηθευτές τους, για λόγους προώθησης συγκεκριμένων προϊόντων, διαφήμισης κ.τ.λ. Ας το πάμε όμως παραπέρα: Τι θα κάνει το νοικοκυριό που βλέπει στη σελίδα του υπουργείου ένα προϊόν με ...έκπτωση Σκρέκα σε συγκεκριμένη αλυσίδα; Θα παίρνει σβάρνα τα σούπερ μάρκετ για να ολοκληρώσει τα ψώνια του, αγοράζοντας το φθηνότερο προϊόν σε καθένα από αυτά; Μόνο τη βενζίνη (που έχει φτάσει «στον θεό») να υπολογίσει κανείς, το όποιο όφελος χάθηκε στο πρώτο χιλιόμετρο! Ο,τι κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει τον λαό πως παίρνει μέτρα για την ακρίβεια, τα παραμύθια της θα μένουν απούλητα στο ράφι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

1792 Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

1822 Πεθαίνει ο βασιλιάς των Ζουλού, Σάκα Ζούλου.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861 - 1865). Βεβαίως, θα χρειαστούν ακόμα πολλές δεκαετίες ωσότου οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς συμπολίτες τους.

1940 Υπογράφεται μεταξύ της φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Στις 25 Ιούνη 1941, 3 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», η Φινλανδία κήρυξε και αυτή τον πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες χώρες του Αξονα.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

1944 Επειτα από ολοήμερη μάχη τα Συντάγματα 8ο και 9ο του ΕΛΑΣ κατατροπώνουν τους ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.

1947 Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1949 Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1964 Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι προτίθεται να ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

1968 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.

1968 Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως μεταδίδεται από τον ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1973 Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».

1980 Τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ, που θα κρατήσει σχεδόν 8 χρόνια (έως τις 20/8/1988) και θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μαχητές και άμαχους.

1989 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Ιρβινγκ Μπέρλιν (Ισραελ Μπαλίν).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ