Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Συγχορδία εξωραϊσμού της στρατηγικής της ΕΕ από όλα τα κόμματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα υπόλοιπα κόμματα έριξαν ...πολύ κλάμα για το γεγονός ότι - όπως ισχυρίστηκαν - η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει σωστά και παραποιεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και έχει οδηγήσει σε εργασιακές συνθήκες - καρμανιόλα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σε μια επιδίωξη να ξεχαστούν τα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησής τους, πάνω στα οποία «πατάει» και «χτίζει» η σημερινή της ΝΔ, μίλησε για ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων. «Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των τριών υπουργών, Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων». Επιχειρεί έτσι να θολώσει τα νερά νομίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει ότι με νόμο της υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου, μπήκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο νόμος που καθορίζει με υπουργική απόφαση τον κατώτατο μισθό, καταργώντας ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις. Γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Παραπέρα επιχείρησε να εξωραΐσει την ΕΕ, η Οδηγία της οποίας ενσωματώνεται με το νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ στην ελληνική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «προωθεί την ακραία επισφάλεια στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων», ενώ δήθεν «η Οδηγία ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφανείς και προβλέψιμοι όροι στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Πουλάς, είπε ότι «η επίκληση της ανάγκης ενσωμάτωσης στην ελληνική έννομη τάξη της ευρωπαϊκής Οδηγίας, αν μη τι άλλο, είναι παραπλανητική. Η Οδηγία της ΕΕ στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων...», αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον βρώμικο ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων. Και συνέχισε: «Φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι απόλυτα αναντίστοιχο με τον τίτλο. Επικαλείστε την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην πραγματικότητα εισάγετε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία».

Οι «Σπαρτιάτες» είπαν χαρακτηριστικά ότι «ο κάθε εργοδότης παίρνει κάποιον "μαύρα", διότι δεν μπορεί λόγω κόστους να τον δηλώσει επίσημα. Επομένως, λοιπόν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργοδότες δεν θα προσλάβουν έξτρα προσωπικό. `Η θα πουν στον εργαζόμενο "συνέχισε να δουλεύεις «μαύρα»" ή "σήκω και φύγε"». Και έσπευσαν να υπερασπιστούν τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα λέγοντας: «Διαθέτουμε ήδη επαρκώς θεσμοθετημένες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, όπως οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι συμβάσεις εκ περιτροπής», συνεπώς δεν κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση αυτών των νέων μορφών συμβάσεων.

Η «Νίκη», επίσης με δήθεν φιλεργατική ευαισθησία, ζήτησε διορθώσεις για να ειδοποιείται ο εργαζόμενος από τον εργοδότη για εργασία τουλάχιστον 2 - 3 μέρες πριν... Κατά τ' άλλα η αγορήτρια του συγκεκριμένου μορφώματος έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό «δεν κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κοιτάζει μπροστά, έχοντας εφόδιο την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Από την Πλεύση Ελευθερίας σημειώθηκε ότι το νομοσχέδιο είναι «τοξικό και κοινωνικά ταξικό» και «ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, βλέπει τις εργασιακές σχέσεις πρωτίστως από την οπτική του εργοδότη και όχι του εργαζόμενου», ότι έπρεπε να υπήρχε περισσότερη διαβούλευση ώστε να περιβάλλεται από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κοινωνική αποδοχή. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι καθόλου συνεπείς ευρωπαϊστές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, με τον γνωστό παραληρηματικό τρόπο, ζήτησε να μην υπάρχει υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων κυρίως γιατί «οδηγεί σε αυτό που έπαθε το Βυζάντιο» και κατέληξε: «Η μόνη λύση είναι οι ηγεσίες, οι ηγεσίες που ψάχνουν στην Ελλάδα οι Ελληνες πολίτες για να ακουμπήσουν επάνω. Μια ηγεσία στιβαρή, μια ηγεσία ελληνική, μια ηγεσία όχι εθελόδουλη, μια ηγεσία πατριωτική και ελληνική».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, στην τοποθέτησή του, με επιμονή και ψευδείς ισχυρισμούς επιχείρησε να δικαιώσει την επιβολή της 6μηνης δοκιμαστικής περιόδου, μέσω της οποίας ο εργαζόμενος στερείται το δικαίωμα στην αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης νωρίτερα από τη χρονική διάρκεια της σύμβασης ορισμένου χρόνου που ίσχυε μέχρι σήμερα και κυρίως ανοίγει ο δρόμος για να αρθεί η προστασία από την απόλυση που ίσχυε σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι νέες μητέρες και οι συνδικαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ