Νεοκλασική δίφυλλη ταμπλαδωτή εξώπορτα με οριζόντιο φεγγίτη. Εντυπωσιακά νεοκλασικά στολίδια στο υπέρθυρο και στις παραστάδες |
Οπως σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου ο φιλόλογος - αρχαιολόγος Πέτρος Κων. Σασμάρης, «Η πόλη των Σερρών, μαρτυρική και με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, έχει να επιδείξει λιγοστά πια δείγματα παραδοσιακών θυρών, όσα έχουν απομείνει από τη λαίλαπα της αδηφάγου φωτιάς, στην οποία παραδόθηκε κατά την υποχώρηση του βουλγαρικού στρατού. Τα αρχιτεκτονικά αυτά απομεινάρια της καθημερινής ζωής των προγόνων μας επιχειρεί να καταγράψει το καλλιτεχνικό χέρι του εμπνευστή του τοπικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Παράδοσης, πριν πέσουν θύματα της αλόγιστης ανοικοδόμησης και της νεοτεριστικής τάσης των σύγχρονων κατοίκων που διακατέχονται από την ιδεολογία της τσιμεντούπολης και η οποία τα τελευταία χρόνια συντέλεσε στη ραγδαία αλλαγή της όψης του σπουδαίου αυτού αστικού κέντρου της Μακεδονίας».
Σημειώνουμε ότι το «Κέντρο Αρχιτεκτονικής Παράδοσης Σερρών» ιδρύθηκε το 1983, με σκοπό την έρευνα, καταγραφή και διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης των Σερρών και της περιοχής τους. Το Κέντρο ιδρύθηκε από το ζωγράφο Χρ. Μελλίδη, που τιμήθηκε για την προσφορά του αυτή με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα το Κέντρο διαθέτει ένα σπάνιο αρχείο από σχέδια και φωτογραφίες της πόλης των Σερρών, που χάνεται, καθώς και σχέδια από παραδοσιακές βρύσες, υπαίθριους φούρνους και παλιές πόρτες της Μακεδονίας.