Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μοναξιά του ποιητή

Θλίψη έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος του ποιητή και θεολόγου Ματθαίου Μουντέ, τον οποίο βρήκαν χτες ξημερώματα στο σπίτι του. Ο Ματθαίος Μουντές είχε ραντεβού την Πέμπτη το βράδυ, με μια φίλη του, για φαγητό. Δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού και η φίλη του, που ανησύχησε, άρχισε να τον αναζητά σε άλλους φίλους, μέχρι τη στιγμή που ένας συγγενής του έφτασε στο σπίτι του και τον βρήκε νεκρό. Ο Ματθαίος Μουντές γεννήθηκε στη Χίο το 1935. Ηταν πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1961 εργαζόταν στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής. Το 1959 φοιτητής ακόμη άρχισε να δουλεύει στο ραδιόφωνο. Εχει κάνει πολλές εκπομπές με θέματα βιβλικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά. Από τις πιο γνωστές εκπομπές είναι αυτή με τίτλο «Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια», που κράτησε σχεδόν έντεκα χρόνια. Εχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές «Παρακαταθήκη» (1957), «Ισόπεδος διάβασης» (1963), «Η αντοχή των υλικών» (α΄ έκδοση «Ικαρος» 1971, β΄ και γ΄ έκδοση «Καστανιώτης» 1983 - 1985), «Τα αντίποινα» («Εστία» 1982), «Νηπιοβαπτισμός» («Καστανιώτης» 1992 - 1993).

Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, καθώς και του «Ανοιχτού θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη.

Στα «Αντίποινα» περιέχεται η περίεργη θλίψη που θέτει σε κίνηση τη λειτουργία μιας αγαπητικής δράσης με τρόπο μάχιμο και δραματικά αποτελεσματικό. «Γιατί γράφω/ για να κρατιέμαι στη ζωή/ για τον αναπόδραστον αγώνα/ να/ μη τρελαθώ/ Για να επισημάνω/ στιγμή τη στιγμή/ πως η αλήθεια κινδυνεύει/ πως το φως λιγοστεύει/ πως το νερό θολώνει/ πως η μεγάλη συνάντηση βρίσκεται/ έξω από το κατώφλι μου».

Ενώ με το βιβλίο του «Νηπιοβαπτισμός» επισφραγίζει το ερώτημα που μένει αναπάντητο μέχρι την ολοκλήρωση του θανάτου. Είναι μια αναδρομή προς την αφετηρία, ένα βάπτισμα στην αρχέγονη αθωότητα και παράλληλα ένας πνευματικός εξαναγκασμός για την υποταγή σ' ένα αυστηρά προκαθορισμένο σύστημα - πρόσχημα βίου. Είναι χώρος της άφεσης, της συγχώρεσης όλων των αδυναμιών και της ανακάλυψης του τρόπου, με τον οποίο τόσο η ζωή όσο και ο θάνατος δε χάνουν τη γεύση τους.

Η κηδεία του ποιητή θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ